Οικονομία

02 Δεκεμβρίου 2019 22:18

Λαγκάρντ: αδύναμη η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

Διάβασέ μου το...

Πρώτη επίσκεψη της Κριστίν Λαγκάρντ στο Ευρωκοινοβούλιο με την ιδιότητα της προέδρου της ΕΚΤ.

Λαγκάρντ: αδύναμη η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη
-

“Καμπανάκι” της Κριστίν Λαγκάρντ από νέο της πόστο. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, και μέχρι πρότινος επικεφαλής του ΔΝΤ, προειδοποίησε πως η οικονομική ανάπτυξη «παραμένει αδύναμη» στις 19 χώρες της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, δεν έδωσε καμιά ένδειξη για το τι σκοπεύει να κάνει σχετικά με την πολιτική που είχε ήδη εφαρμόσει ο προκάτοχός της, Μάριο Ντράγκι.

Στην πρώτη της επίσκεψη στο Ευρωκοινοβούλιο με την ιδιότητα της προέδρου της ΕΚΤ η Λαγκάρντ είπε πως οι κατασκευαστικές εταιρείες πλήττονται περισσότερο από μια «υποτονική και αβέβαιη» παγκόσμια οικονομία που μειώνει τη ζήτηση για προϊόντα από εταιρείες της Ευρωζώνης. Πρόσθεσε, πάντως, ότι οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών υποστήριζαν την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Η Κριστίν Λαγκάρντ πήρε τη σκυτάλη από τον Μάριο Ντράγκι την 1η Νοεμβρίου, αφότου η τράπεζα αποφάσισε τον Σεπτέμβριο να μειώσει το βασικό ρυθμό επιτοκίου και να επανεκκινήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Δήλωσε πως η ΕΚΤ «έχει τα εργαλεία να ανταποκριθεί σε περίπτωση που η κατάσταση δεν βελτιωθεί», αλλά σε μεγάλο βαθμό περιόρισε τις παρατηρήσεις της σχετικά με τη νομισματική στάση για να περιγράψει τα υπάρχοντα μέτρα.