Οικονομία

09 Ιουλίου 2020 20:33 Τελευταία ενημέρωση : 10 Ιουλίου 2020 14:22

Ιρλανδός ο νέος Πρόεδρος του Eurogroup

Διάβασέ μου το...

Ποιος είναι ο διάδοχος του Μάριο Σεντένο στην προεδρία της ομάδας των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ιρλανδός ο νέος Πρόεδρος του Eurogroup
-

Της Μαρίας Αρώνη, ανταποκρίτριας του ΑΝΤ1 στις Βρυξέλλες

Ο Ιρλανδός υπουργός οικονομικών, Πασκάλ Ντόναχιου εξελέγη την Πέμπτη ως; ο επόμενος Πρόεδρος του Eurogroup, μετά από μυστική ψηφοφορία, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Θα διαδεχτεί τον απερχόμενο πρόεδρο, Μάριο Σεντένο, ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι δεν επιθυμούσε να διεκδικήσει δεύτερη θητεία. Αναλαμβάνει καθήκοντα στις 13 Ιουλίου, για τα επόμενα 2,5 χρόνια.

Ο Ντόναχιου, εξελέγη στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας και επικράτησε της αντιπάλου του Ισπανίδας υπουργού, Νάντια Καλβίνιο, η οποία ως την τελευταία στιγμή θεωρείτο φαβορί.

Ο Ντόναχιου ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και αποδεικνύεται ότι είχε τη στήριξη των ομολόγων του που ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια.  

Στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας ο Ντόναχιου συγκέντρωσε 9 ψήφους, έναντι 5 της Καλβίνιο και 5 του Λουξεμβουργιανού Πιερ Γκραμένια, ο οποίος απέσειρε την υποψηφιότητά του πριν από το δεύτερο γύρο.

Έχοντας στα χέρια του τη διαχείριση των οικονομικών της Ιρλανδίας από το 2017, ο 45χρονος Πασκάλ Ντόναχιου επανάφερε τη χώρα στη σωστή δημοσιονομική τροχιά ύστερα από μια σοβαρή ύφεση.

«Η οικονομία της Ιρλανδίας είχε πολλές επιτυχίες, αλλά βρέθηκε αντιμέτωπη και με πολλές προκλήσεις. Θέλω να χρησιμοποιήσω αυτό, αλλά και την εμπειρία μου έτσι ώστε να διαβεβαιώσω ότι το Eurogroup θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση μιας ολοκληρωμένης ανάκαμψης», είχε δηλώσει ο Ντόναχιου πριν από το Eurogroup.

Ο Ντόναχιου αναλαμβάνει την προεδρία του Eurogroup σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την Ευρωζώνη, η οποία βυθίζεται σε βαθιά ύφεση (8,7% το 2020 σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Κομισιόν), λόγω της κρίσης του κορονοϊού.