Οικονομία

02 Σεπτεμβρίου 2020 18:37 Τελευταία ενημέρωση : 02 Σεπτεμβρίου 2020 21:26

10ετές ομόλογο: Η Ελλάδα άντλησε 2,5 δις ευρώ

Διάβασέ μου το...

Ξεπέρασαν τα 18 δις ευρώ οι προσφορές. Πώς σχολίασαν την έκδοση Κυριάκος Μητσοτάκης και Χρήστος Σταϊκούρας.

10ετές ομόλογο: Η Ελλάδα άντλησε 2,5 δις ευρώ
-

Θετική κρίνεται η επανέκδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου λήξης 2030 καθώς ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) άντλησε 2,5 δισ. ευρώ.

Οι συνολικές προσφορές που δέχθηκε το Ελληνικό Δημόσιο ξεπέρασαν τα 18 δισ. ευρώ, και το τελικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 1,23%, έναντι του ενδεικτικού επιτοκίου 1,33% που είχε δοθεί από τον ΟΔΔΗΧ στους αναδόχους.

Σημειώνεται πως σήμερα το δεκαετές ομόλογο διαπραγματεύεται με απόδοση 1,12% στην δευτερογενή αγορά.

Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα θα πληρώσει πρακτικά ελάχιστο premium έναντι των χρεογράφων που τελούν υπό διαπραγμάτευση στη δευτερογενή αγορά.

Το βιβλίο προσφορών είχε ανοίξει με αρχική εκτίμηση επιτοκίου στο 1,33% και έχει μειωθεί στο 1,23%.

Αρχικά στόχος του ΟΔΔΗΧ για φέτος ήταν η έκδοση ομολόγων ύψους 4-8 δισ. ευρώ, ωστόσο μετά την πανδημία το ανώτατο όριο αυξήθηκε στα 9,5 δισ ευρώ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΜΠΕ).

Ηδη μέχρι στιγμής το Ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει από τις αγορές από την αρχή του χρόνου 7,5 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα δανείστηκε με τη χαμηλότερη απόδοση στην ιστορία της. Χαιρετίζουμε την ψήφο εμπιστοσύνης, τονίζει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτηση στο Twitter.

«Σήμερα η Ελλάδα έλαβε ακόμα μία ψήφο εμπιστοσύνης από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας , υπογραμμίζοντας πως οι αγορές αναγνωρίζουν την αποτελεσματικότητα του συνεκτικού σχεδίου της Κυβέρνησης, καθώς και την αξιοπιστία της, για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και των οικονομικών συνεπειών της. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ