Οικονομία

10 Νοεμβρίου 2020 09:43

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης στον ΑΝΤ1 για τα μέτρα στήριξης (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Ο υφυπουργός Οικονομικών στον ΑΝΤ1 για τη στήριξη των επιχειρήσεων και τα ενδεχόμενα ενίσχυσης των συνταξιούχων και των μακροχρόνια ανέργων.

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης στον ΑΝΤ1 για τα μέτρα στήριξης (βίντεο)
-

Στις 15 του μηνός θα ξεκινήσει η διαδικασία για την αποζημίωση των επιχειρηματιών και υπαλλήλων που επλήγησαν από το lockdown, εξήγησε ο υφυπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα».

«Η ΕΡΓΑΝΗ θα καλύψει σε πρώτη φάση τις επιχειρήσεις που έκλεισαν και σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσουν οι πληττόμενες», είπε σχετικά ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει ενδεχόμενο έκτακτης ενίσχυσης σε χαμηλοσυνταξιούχους, στο τέλος του έτους, εξήγησε ότι αυτό συνέβαινε όταν υπήρχε υπερπλέονασμα. «Η χώρα είναι σε έλλειμμα και του χρόνου θα είναι σε υπερέλλειμμα», σημείωσε και ξεκαθάρισε ότι η κυβερνητική πολιτική είναι πως «ό,τι  χρήματα διαθέτουμε, θα πάνε στους πληγέντες από covid».

Όσο αφορά σε τυχόν ενίσχυση μακροχρόνια ανέργων είπε πως δεν προβλέπεται κάτι, πέραν του πάγιου συστήματος που καλύπτει την κατηγορία αυτή των πολιτών, δηλαδή το Ελάχιστον Εγγυημένο Εισόδημα, το ΚΕΑ, η ενίσχυση των τροφίμων, το κοινωνικό τιμολόγιο και το επίδομα θέρμανσης». Διαπιστώνοντας ότι το θέμα τώρα με τους μακροχρόνια ανέργους είναι ότι δεν μπορούν να βρουν δουλειά, προανήγγειλε ότι το πάγιο αυτό σύστημα που τους καλύπτει θα ενισχυθεί με 300- 400 εκατομμύρια ευρώ τον επόμενο χρόνο.

«Να επιδοτηθούν χωρίς αποκλεισμούς όλοι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι», ζητεί μέσω ανακοίνωσής του ο Πάνος Σκουρλέτης. Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, όπου η υγειονομική ανασφάλεια κυριαρχεί και η οικονομική πίεση παίρνει πολύ σοβαρές διαστάσεις για τα περισσότερα νοικοκυριά, η κυβέρνηση αποκλείει περίπου 440.000 εγγεγραμμένους μακροχρόνια άνεργους από την έκτακτη επιδότηση των 400 ευρώ που εξήγγειλε.

Με αυτή την απόφαση φαίνεται να αδιαφορεί για: την απώλεια 1,3 δισ. ευρώ από το εργατικό εισόδημα κατά το διάστημα της πρώτης καραντίνας, την μείωση κατά 4 δισ. ευρώ του διαθέσιμου εισοδήματος του συνόλου των νοικοκυριών, τους τελευταίους μήνες ,την μέση μείωση των μισθών κατά 10%, την αμοιβή μόλις 200 ευρώ για το 12% των εργαζομένων

Αδιαφορεί και για τις δυσμενέστερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί συνολικά στην οικονομία, με αποτέλεσμα να πλήττονται με πολλούς τρόπους οι οικογένειες που στηρίζουν τους μακροχρόνια άνεργους.

Η απόφαση αυτή πρέπει να αλλάξει άμεσα. Να επιδοτηθούν όλοι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι, χωρίς αποκλεισμούς. Κανείς δεν παραμένει στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ χωρίς να έχει ανάγκη.

Η κυβέρνηση οφείλει, επίσης, να εξετάσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για παροχή εισοδήματος έκτακτης ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία (400 ευρώ για το πρώτο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, 200 ευρώ για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100 ευρώ για κάθε παιδί)».