Οικονομία

04 Φεβρουαρίου 2022 08:47 Τελευταία ενημέρωση : 04 Φεβρουαρίου 2022 14:35

Σκυλακάκης: Πρώτα μέτρα για το ρεύμα και μετά για τα καύσιμα, εάν...

Διάβασέ μου το...

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών έδωσε διευκρινίσεις για τη δήλωσή του, που προκάλεσε αντιδράσεις.

Σκυλακάκης: Πρώτα μέτρα για το ρεύμα και μετά για τα καύσιμα, εάν...
-

Διευκρινίσεις για τη δήλωσή του σχετικά με την ενδεχόμενη μείωση της τιμής των καυσίμων, στην οποία δεν προχωρά το οικονομικό επιτελείο επειδή δεν αφορά τους φτωχούς, προχώρησε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, μέσω του ΑΝΤ1 και της εκπομπής "Καλημέρα Ελλάδα".

Όπως είπε, «στην Ελλάδα το 30% δεν έχουν αυτοκίνητο και από αυτό το 30% το 70% ζουν με κάτω από τον κατώτατο μισθό.

Αν έχουμε αύξηση των τιμών στο ηλεκτρικό και πολλά τρόφιμα, αυτό έχει κατανάλωση από όλους».

Και εξήγησε πως, αν λαμβάνονταν μέτρα για τα καύσιμα, αυτά τα 2,5 εκατομμύρια πληθυσμού, θα έπαιρναν τίποτα.

 Στον αντίποδα, εξήγησε πως, «τα νοικοκυριά με τρία αυτοκίνητα και πάνω, είναι 500.000 αυτοκίνητα, αν μειώσουμε τα καύσιμα, θα δώσουμε 40-50 εκατομμύρια σε αυτούς και τίποτα στα 2 εκατομμύρια», για να διερωτηθεί «είναι αυτό κοινωνική πολιτική».

«Σε μία στιγμή ανάγκης, όπως τώρα, μας έρχεται από το εξωτερικό μία τεράστια επιβάρυνση και πρέπει να ομαλοποιήσουμε», εξήγησε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών.

«Αν έχουμε επιπλέον χρήματα, πρέπει να πάμε πρώτα στο ηλεκτρικό και τα τρόφιμα, αυτά καταναλώνει πρώτα ο φτωχότερος», τόνισε και εκτίμησε πως, «αναπαράχθηκαν με τελείως διαφορετικό τρόπο αυτά που είπα».

Για την ακρίβεια στα τρόφιμα εξήγησε πως είναι πολυπαραγοντικό, καθώς είναι «το φυσικό αέριο που κάνει τη ζημιά, αλλά και «η ανεξάρτητη παγκόσμια αύξηση των δημητριακών, στην οποία έρχονται να προστεθούν τα μεταφορικά».

Διαβεβαίωσε, τέλος πως, «όταν έχουμε την ευχέρεια να κάνουμε παραπάνω πράγματα, να είστε σίγουροι ότι θα κάνω κάτι».

Αχτσιόγλου: Λουδοβικισμός οι δηλώσεις Σκυλακάκη για αυτοκίνητα, φασόλια και φτωχούς

Σφοδρή επίθεση στον αναπλ. υπουργό Οικονομικών εξαπέλυσε η Ε. Αχτσιόγλου με αφορμή τις προκλητικές δηλώσεις του ότι δεν μειώνει τον φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα γιατί οι φτωχοί δεν έχουν αυτοκίνητο.

«Ο κύριος Σκυλακάκης συνεχίζει να προκαλεί και να προσβάλει τον κόσμο» τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου και συνέχισε λέγοντας ότι «ας βγει να πει στον κόσμο ότι δεν μειώνει το φόρο στη βενζίνη γιατί οι φτωχοί δεν έχουν αυτοκίνητο».

«Το αδιανόητο» όπως τόνισε «όμως είναι ότι σήμερα έφτασε στο σημείο να μιλήσει και για το επίπεδο των τιμών στα όσπρια, ότι δεν έχει αυξηθεί πολύ! Αν θεωρεί ότι μια λαϊκή οικογένεια σήμερα δεν έχει αυτοκίνητο και τρώει φασόλια είναι μια αντίληψη που αντιστοιχεί στην περίοδο της κατοχής. Είναι Λουδοβικισμός!» επεσήμανε η Ε.Αχτσιόγλου και με δηκτικό τρόπο τόνισε ότι «δεν μπορεί να πείσει ούτε τον κύριο Σταικούρα που τον άδειασε».

Η τομεάρχης Οικονομικών, συνέχισε λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει τροπολογία ζητώντας μείωση στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα στα κατώτερα επίπεδα που επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο τη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης, αλλά και το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο. Είναι αδιανόητο να μην το γνωρίζει αυτό ο κ. Σκυλακάκης».

Επισήμανε ότι «η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος που υλοποιεί η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με την ελάφρυνση που θα είχε ένα νοικοκυριό αν μειώνονταν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα καύσιμα». Σε ό,τι αφορά τον δημοσιονομικό χώρο η κυρία Αχτσιόγλου τόνισε: «το θέμα είναι τι προτεραιότητες θέτεις. Η κυβέρνηση επέλεξε να μειώσει το φόρο στη συγκέντρωση κεφαλαίου, να μειώσει το φόρο σε ανώτερες περιουσίες όσον αφορά τις γονικές παροχές».

Για την ελάφρυνση των νοικοκυριών από την πίεση του τεράστιου κύματος αυξήσεων η Ε.Αχτσιόγλου επεσήμανε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και με μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Και αυτό είναι είναι ζήτημα προτεραιοτήτων όπως είπε.«Ο κ. Σταικούρας είπε ότι η μείωση του ΦΠΑ στο ψωμί κοστίζει 140 εκ. , Αλήθεια. Την ίδια ώρα όμως προχώρησε σε μείωση στον φόρο στην συγκέντρωση κεφαλαίου και στις γονικές παροχές για υψηλές περιουσίες. Μειώσεις που αφορούν ανώτατα εισοδήματα. Ξέρετε πόσο κόστιζε αυτό; 360 εκατομμύρια. Βρήκε 360 εκατομμύρια για να μειώσει φόρους σε ελάχιστους αλλά δεν βρήκε για να μειώσει το ΦΠΑ στο ψωμί».

Τέλος, η Ε. Αχτσιόγλου τόνισε ότι ο τρόπος που η κυβέρνηση διαχειρίζεται το εκρηκτικό κύμα της ακρίβειας δημιουργεί πολύ μεγάλη οργή και αγανάκτηση στον κόσμο. Είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε σε πολιτικές εξελίξεις. Από την πλευρά μας θεωρούμε ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο να μείνει αυτή η κυβέρνηση . Δεν μπορεί να διαχειριστεί κανένα από τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας” κατέληξε.

Ειδήσεις σήμερα:

Δολοφονία Άλκη - Κούγιας: ευνοεί τον 23χρονο ο διαχωρισμός της δικογραφίας

 Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: δεκάδες χιλιάδες θάνατοι στην Ελλάδα ετησίως

Πειραιάς: Νεκρός από φωτιά σε μηχανουργείο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ