Οικονομία

07 Σεπτεμβρίου 2022 13:29 Τελευταία ενημέρωση : 07 Σεπτεμβρίου 2022 22:57

ΕΛΣΤΑΤ: Πολύ ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα το β’ τρίμηνο

Διάβασέ μου το...

Άνοδος του ΑΕΠ της χώρας. Πού βασίζεται. Η αναθεώρηση για την ανάπτυξη στο α’ τρίμηνο.

ΕΛΣΤΑΤ: Πολύ ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα το β’ τρίμηνο
-

Πολύ ισχυρή ανάπτυξη καταγράφηκε και το β' τρίμηνο εφέτος στην ελληνική οικονομία, μεσούντος του πολέμου στην Ουκρανία, με την άνοδο του ΑΕΠ κατά 7,7% να βασίζεται κυρίως στην αύξηση της κατανάλωσης, των επενδύσεων και των εξαγωγών. Παράλληλα, η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε επί τα βελτίω την ανάπτυξη του α' τριμήνου σε 8% από 7% της πρώτης εκτίμησης.

Σε μηνιαία σύγκριση (β' τρίμηνο προς α' τρίμηνο), το ΑΕΠ αυξήθηκε 1,2%. Σύμφωνα επίσης με την ΕΛΣΤΑΤ, τα στοιχεία για το β' τρίμηνο αντανακλούν την επίπτωση στο ΑΕΠ τής σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που είχαν τεθεί για τον περιορισμό της πανδημίας.

«To ΑΕΠ της Ελλάδος αυξήθηκε κατά 7,7% στο β' τρίμηνο παρά τις συγκεχυμένες προσδοκίες. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, προκειμένου να βελτιώσουμε τα στάνταρ διαβίωσης των πολιτών μας, ιδίως των πλέον ευάλωτων. Το όραμα μου παραμένει μία ευημερούσα Ελλάδα για όλους» είναι το μήνυμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την ανακοίνωση των σχετικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ.

Η άνοδος του ΑΕΠ κατά 7,7% σε ετήσια βάση προήλθε από τις μεταβολές των εξής μεγεθών:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 8,1% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 11% και εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης 0,8%).
  • Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν κατά 8,7%.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 20,8% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 47,4%).
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 15,5% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,5% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 9,3%).

Μεταξύ β' και α' τριμήνου εφέτος καταγράφηκαν οι εξής μεταβολές:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 1,2% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 1,2% και αυτή της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε 1,4%).
  • Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 1%).
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,5% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,4%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 7,2%).
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,8% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 5,6%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 7,6%).

 Υπουργείο Οικονομικών  - Σταϊκούρας

Σταϊκούρας: η οικονομία όχι μόνο αντέχει, αλλά ενδυναμώνεται

Σε δήλωση του Υπουργού Οικονομικών, σχετικά με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του 2ου τριμήνου του 2022, αναφέρονται τα εξής:

«Σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησε τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το 2ο τρίμηνο του 2022. Στοιχεία που δείχνουν ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε εντυπωσιακά, κατά 7,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο – ποσοστό σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου της ευρωζώνης, που είναι 4,1%. Μάλιστα, σε όρους όγκου, το ΑΕΠ του 2ου τριμήνου του τρέχοντος έτους διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011.

Έτσι, για το 1ο εξάμηνο του 2022, μετά και την αναθεώρηση επί τα βελτίω του 1ου τριμήνου, ο ρυθμός μεγέθυνσης διαμορφώνεται, πλέον, πάνω από το 7,5%. Η σημαντικά θετική αυτή εξέλιξη επιβεβαιώνει ότι η ελληνική οικονομία, μετά την ισχυρή ανάκαμψη του 2021, διατηρεί την αναπτυξιακή δυναμική της, προβάλλοντας σθεναρή αντίσταση στις ισχυρές πιέσεις από την ενεργειακή κρίση και τον υψηλό πληθωρισμό. Αντίσταση που, όπως αναγνωρίζεται διεθνώς, οφείλεται στην ορθή, υπεύθυνη και αποτελεσματική οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης.

Οι επιδόσεις που καταγράφει η ελληνική οικονομία στο πρώτο εξάμηνο του 2022, σε συνδυασμό με τη θετική – σε επίπεδα ρεκόρ – πορεία που διαγράφουν οι επενδύσεις και οι εξαγωγές το ίδιο διάστημα, αλλά και η πρόσφατη άνοδος που παρουσιάζουν οικονομικοί δείκτες και μεγέθη, όπως είναι η βιομηχανική παραγωγή, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις και η χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, υποδηλώνουν ότι η μεγέθυνση του ΑΕΠ, στο σύνολο του τρέχοντος έτους, θα είναι υψηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις. Και σημαντικά ανώτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. 

Αποδεικνύεται, συνεπώς, ότι σε μια από τις πλέον δύσκολες και ταραχώδεις περιόδους της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας, η ελληνική οικονομία όχι μόνο αντέχει, αλλά ενδυναμώνεται, παρουσιάζοντας μάλιστα ευνοϊκές προοπτικές, δεδομένων βεβαίως των σημαντικών προκλήσεων της εποχής. Ως Κυβέρνηση έχουμε πλήρη επίγνωση αυτών των προκλήσεων και της αβεβαιότητας που δημιουργούν και συναισθανόμαστε πλήρως τις αγωνίες των συμπολιτών μας. Γι’ αυτό και προτεραιότητά μας είναι η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των επιπτώσεών της, ώστε να ξεπεράσουμε και αυτή τη δοκιμασία και να συνεχίσουμε στον δρόμο της υψηλής και βιώσιμης ανάπτυξης, της δημιουργίας πολλών και καλά αμειβόμενων νέων θέσεων εργασίας και της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής». 

«Πυρά» από Τσακαλώτο - Αχτσιόγλου

Σε δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, συντονιστή οικονομικού κύκλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχετικά με τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ, αναφέρεται «Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για την ανάπτυξη του δευτέρου τριμήνου του έτους. Είναι βολικό για την κυβέρνηση να ξεχνάει ότι είναι το πρώτο αντίστοιχο τρίμηνο χωρίς περιορισμούς λόγω πανδημίας και άρα έχει νόημα να συγκριθεί με το αντίστοιχο του 2019.  Η ανάπτυξη σε αυτή την τριετία είναι το όχι και τόσο εντυπωσιακό 4.66%. Και ναι μεν υπήρχε πανδημία, αλλά η κυβέρνηση μας έλεγε για το εκρηκτικό ελατήριο της ανάπτυξης που θα ακολουθούσε το τέλος των υγειονομικών μέτρων. Ασθενικό ελατήριο…. Ήδη ακούμε βέβαια τον κύριο Σταϊκούρα να μας λέει «μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ που». Ας προσέξει. Την αντίστοιχη τριετία που ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστρεφε τη χώρα η ανάπτυξη μεταξύ των τριμήνων αυτών είναι 5.2%. Κάπως μεγαλύτερη θα έλεγε κανείς, παρά το μνημόνιο, παρά το σύμφωνο σταθερότητας, παρά, παρά… Αλλά το πιο σημαντικό είναι το που κατευθύνθηκε η ανάπτυξη. Αν δουν στη ΝΔ τους δείκτες ανισοτήτων, θα καταλάβουν ότι η ανάπτυξη επί ΣΥΡΙΖΑ μοιράστηκε δίκαια, πήγε στα χαμηλά και τα μεσαία στρώματα. Τώρα, είναι φανερό που πάει. Το νοιώθει ο κόσμος κάθε φορά που ανοίγει έναν λογαριασμό, που πάει σουπερμάρκετ, που βλέπει το μισθό του να τελειώνει στις 20 του μήνα και τα καρτέλ να θησαυρίζουν. 

ΥΓ. Ο κ. Σταϊκούρας χαίρεται που φτάσαμε σε επίπεδα 2011. Να μας κάψεις Χρήστο, να μας αλείψεις λάδι.

ΥΓ2. Τους έχουμε ικανούς να μας πουν ότι «φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που έρχεται για το ότι δεν είναι πιο ισχυρή η ανάπτυξη». Δεν θα 'ναι η πρώτη φορά….».?

Εν τω μεταξύ, σε δήλωση της, η Έφη Αχτσιόγλου αναφέρει «Αλληλοσυγχαιρόμενα και αυτοδικαιωνόμενα τα κυβερνητικά στελέχη σήμερα επιδίδονται σε πανηγυρισμούς για τον ρυθμό ανάπτυξης του β΄ τριμήνου του 2022, προεξάρχοντος φυσικά του κ. Μητσοτάκη ο οποίος εκδήλωσε και την έγνοια του για το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Με περισσότερους συμπολίτες μας να είναι αντιμέτωποι με τη φτώχεια, με τις ανισότητες να αυξάνονται, με την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων να έχει καταποντιστεί, με 4 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις να απειλούνται με λουκέτο, με τους πολίτες να έχουν ήδη πληρώσει σχεδόν 6 δισ. παραπάνω σε φόρους απ’ ό,τι πέρυσι, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. σε ΦΠΑ λόγω της ακρίβειας Μητσοτάκη, με την ενεργειακή ακρίβεια να σαρώνει τα νοικοκυριά και κυβερνητικά στελέχη να απειλούν την κοινωνία με τον πιο δύσκολο χειμώνα από το 1942, καθένας καταλαβαίνει ποιοι καρπώνονται αυτή την ανάπτυξη και ποιοι την πληρώνουν ακριβά. Με τα funds να απειλούν τις πρώτες κατοικίες πολιτών ενώ η κυβέρνηση διά των τραπεζών διανέμει 455 εκατ. ευρώ δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης σε μόλις 13 επιχειρήσεις με επιτόκιο 0,77%, αποκλείοντας την ίδια στιγμή σχεδόν το σύνολο της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας από χρηματοδοτήσεις και πάλι καθένας καταλαβαίνει ποιους αφορά αυτή η ανάπτυξη και ποιους όχι. Ας έχουμε, δε, υπόψη μας, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία, ότι οι σωρευτικές απώλειες του ΑΕΠ που συντελέστηκαν την τελευταία τριετία, δεν έχουν αναπληρωθεί. Το δικαίωμα στους πανηγυρισμούς είναι αναφαίρετο αλλά όχι απεριόριστο. Κάποτε προσκρούει στην ανοχή. Και η ανοχή της ελληνικής κοινωνίας έχει προ πολλού εξαντληθεί».?


Ειδήσεις σήμερα:

“Το Πρωινό” - Τσοχατζόπουλος: Το μήνυμα στον γιο του λίγο πριν πεθάνει (βίντεο ντοκουμέντο)

Λασίθι: Έπεσε από ταράτσα ενώ μιλούσε στο κινητό

Διπλωματικές πηγές για επιστολή Τσαβούσογλου: Μνημείο διαστρέβλωσης της πραγματικότητας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ