Κόσμος

07 Σεπτεμβρίου 2022 13:52 Τελευταία ενημέρωση : 07 Σεπτεμβρίου 2022 22:34

Τελεσίγραφο Πούτιν: Τέλος στο φυσικό αέριο, αν επιβληθεί πλαφόν στη Ρωσία

Διάβασέ μου το...

Από τη μία απείλησε την Ευρώπη ότι θα μείνει χωρίς φυσικό αέριο, από την άλλη απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι χρησιμοποιεί το αέριο ως όπλο.

Τελεσίγραφο Πούτιν: Τέλος στο φυσικό αέριο, αν επιβληθεί πλαφόν στη Ρωσία
-

Η Ρωσία θα σταματήσει να διοχετεύει φυσικό αέριο και πετρέλαιο αν επιβληθεί πλαφόν στις τιμές των ρωσικών πηγών ενέργειας, δήλωσε σήμερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος επέκρινε τις εκκλήσεις της Ευρώπης για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου χαρακτηρίζοντάς την "ανόητη" και είπε ότι η Ρωσία θα αποχωρήσει από τα συμβόλαια προμηθειών της αν η Δύση επιβάλει πλαφόν στις τιμές των ρωσικών εξαγωγών.

Η Μόσχα δεν θα έχει πρόβλημα να πουλάει ανά τον κόσμο τις τεράστιες ενεργειακές πηγές της παρά τις δυτικές κυρώσεις, επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι η επιβολή πλαφόν θα οδηγούσε σε αυξήσεις τιμών και ότι η παγκόσμια ζήτηση ρωσικής ενέργειας είναι μεγάλη.

Σημείωσε εξάλλου ότι η Ρωσία έχει συμφωνήσει σε όλες τις βασικές παραμέτρους για την πώληση φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω της Μογγολίας.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε ότι, η χώρα του θα ξεκινήσει και πάλι να προμηθεύει με φυσικό αέριο τη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1 μόλις αποκατασταθεί η βλάβη στην τουρμπίνα του και απέρριψε τους δυτικούς ισχυρισμούς ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί ως όπλο το φυσικό αέριο.

Πούτιν - Eastern Economic Forum

Μιλώντας στο πλαίσιο της ομιλίας που εκφώνησε στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Βλαδιβοστόκ, πόλη της ρωσικής Άπω Ανατολής, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Γερμανία και οι δυτικές κυρώσεις ευθύνονται για το ότι ο αγωγός Nord Stream 1 δεν είναι λειτουργικός και ότι η Ουκρανία και η Πολωνία αποφάσισαν μονομερώς να κλείσουν άλλους αγωγούς που μετέφεραν φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια επαπειλούμενη ενεργειακή κρίση και αλματώδη αύξηση στους λογαριασμούς ενέργειας μετά την πλήρη αναστολή των προμηθειών αερίου από την Gazprom μέσω του Nord Stream 1, έπειτα από τον εντοπισμό --όπως ισχυρίστηκε--μιας διαρροής πετρελαίου στην τουρμπίνα του κατά τις εργασίες συντήρησης.

"Ο Nord Steam 1 είναι ουσιαστικά κλειστός τώρα", είπε ο Πούτιν καλώντας τη Γερμανία να επιστρέψει μια τουρμπίνα για τον σταθμό συμπίεσης Πορτοβάγια του αγωγού, το οποίο θα επέτρεπε στη Ρωσία να ξεκινήσει εκ νέου να διοχετεύει αέριο.

"Υπάρχει μια διαρροή πετρελαίου εκεί -- είναι μια πιθανόν εκρηκτική κατάσταση, κίνδυνος πυρκαγιάς. Η τουρμπίνα δεν μπορεί να λειτουργήσει. Δώστε μας μια τουρμπίνα και θα ανοίξουμε αύριο τον Nord Stream 1. Αλλά δεν μας δίνουν τίποτα", είπε ο Πούτιν.

Μάλιστα, ως προς την οικονομία της χώρας ο Πούτιν είπε ο προϋπολογισμός της χώρας θα εμφανίσει φέτος πλεόνασμα καθώς η ρωσική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά μικρής συρρίκνωσης για τον χρόνο αυτόν.

Πούτιν - Eastern Economic Forum

Το πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα φθάσει στα 24,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, ενώ το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά "περίπου 2% ή και λίγο παραπάνω", κατέληξε ο Πούτιν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου

Ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα η Πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από τις Βρυξέλλες.

«Ο στόχος είναι πολύ σαφής. Πρέπει να περικόψουμε τα έσοδα της Ρωσίας που χρησιμοποιεί ο Πούτιν για να χρηματοδοτήσει αυτόν τον φρικτό πόλεμο κατά της Ουκρανίας», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία εξήγησε ότι η επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου είναι κάτι που μπορεί να εφαρμοστεί πολύ γρήγορα. «Έχουμε εργαστεί πολύ σκληρά τον τελευταίο μήνα για να διασφαλίσουμε ένα δίχτυ αλληλεγγύης - σημαντικό για τα κράτη-μέλη - που διασφαλίζει ότι το φυσικό αέριο θα ρέει εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη». Παράλληλα, «η ΕΕ έχει εξασφαλίσει άλλους προμηθευτές για την προμήθεια του φυσικού αερίου, έτσι ώστε να μην μπορεί πια να εκβιάζεται από τον Πούτιν», δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι ήδη η Μόσχα έχει κόψει ολικώς ή μερικώς το φυσικό αέριο σε 13 κράτη-μέλη. «Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να ενισχυθούμε, να πάμε σε άλλους προμηθευτές και να έχουμε αλληλεγγύη μεταξύ μας», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα αν η Επιτροπή εξετάζει την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή άλλων προμηθευτών ενέργειας, π.χ. LNG που επίσης η τιμή του είναι ακριβή, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απάντησε ότι είναι μια επιλογή που υπάρχει στο τραπέζι και η Επιτροπή την εξετάζει. Ωστόσο, σημείωσε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με τρόπο ώστε η ΕΕ να μην πληρώνει εξαιρετικά υψηλές τιμές, αλλά παράλληλα να παραμείνει ανταγωνιστική για τους προμηθευτές LNG για να μη στραφούν σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Ειδήσεις σήμερα:

ΕΛΣΤΑΤ: Πολύ ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα το β’ τρίμηνο

Λασίθι: Έπεσε από ταράτσα ενώ μιλούσε στο κινητό

Δίκη Φιλιππίδη - Ελπίδα Νίνου: Όλα έγιναν για εκδίκηση, ο Πέτρος δεν είναι βιαστής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ