Γενικά

21 Φεβρουαρίου 2018 15:37

Πικραμμένος για Novartis: περίμενα μεγαλύτερο σεβασμό για όσους κρατήσαμε τη χώρα όρθια

Text to Speech

Έντονα φορτισμένη η ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού στην Βουλή. Κάνει λόγο για ανυπόστατη κατηγορία.

Πικραμμένος για Novartis: περίμενα μεγαλύτερο σεβασμό για όσους κρατήσαμε τη χώρα όρθια

Έκκληση να πάει μέχρι τέλους η υπόθεση της Novartis για να λάμψει η αλήθεια και να παραδοθεί άσπιλος στην κοινωνία, απηύθυνε ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Πάνος Πικραμμένος, ο οποίος μιλώντας στην Βουλή, δήλωσε ό,τι ο αρχικός αιφνιδιασμός εξελίχθηκε σε συναισθήματα οργής, «θα περίμενα μεγαλύτερο σεβασμό στο πρόσωπό μου. Κι αυτό γιατί κρατήσαμε τη χώρα όρθια σε πολύ δύσκολες συνθήκες».

«Διετέλεσα υπηρεσιακός πρωθυπουργός για 35 ημέρες. Σήμερα μετά από έξι χρόνια βρίσκομαι ενώπιόν σας για να αντιμετωπίσω μία ανυπόστατη κατηγορία» είπε ο κ. Πικραμμένος. Αναφερόμενος στη δικογραφία και στο σημείο που τον εμπλέκει τόνισε «στην κατάθεση προστατευόμενης μάρτυρας καταθέτει στο τέλος της έκτης μαρτυρίας της ότι έλαβα χρηματικό δώρο για να προωθήσω την ταχύτερη καταβολή χρεών προς την εταιρεία. Στην κατηγορία της που είναι οχτώ γραμμές αναφέρει -όπως διαδίδει ο μάρτυρας- ο εκπρόσωπος δηλαδή της εταιρείας, με τον οποίο δεν είχα σχέση».

«Στην αρχή αιφνιδιάστηκα, τώρα κατακλύζομαι από συναισθήματα οργής. Κατηγορούμαι ότι ως εν ενεργεία δικαστικός λειτουργός δωροδοκήθηκα. Χειρίστηκα πολλές υποθέσεις μεγάλου ενδιαφέροντος. Πείτε μου έχει ακουστεί ποτέ κανείς υπαινιγμός εις βάρος μου; Ποτέ, κανένας. Θα περίμενα ένα μεγαλύτερο σεβασμό στο πρόσωπό μου. Κι αυτό γιατί κρατήσαμε τη χώρα όρθια σε πολύ δύσκολες συνθήκες» ανέφερε.

Κατά την ομιλία του, όπου διεκόπη δύο φορές με παρατεταμένο χειροκρότημα βουλευτών της Ν.Δ. που βρίσκονταν στην αίθουσα, ο κ. Πικραμμένος τόνισε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση του 2012 κλήθηκε να αντιμετωπίσει πολύ κρίσιμα ζητήματα και έκτακτα, «κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε κίνδυνο μπλακ άουτ της χώρας» είπε χαρακτηριστικά.

Βουλή - Novartis

«Το βασικό καθήκον της κυβέρνησης ήταν να οδηγηθεί η χώρα σε ομαλές εκλογές. Έγιναν τότε ομαλές εκλογές και δεν υπήρξε ποτέ οποιαδήποτε αιτίαση» ανέφερε. Αμφισβήτησε τον μάρτυρα λέγοντας ότι «καταθέτει, 'κατά τους ισχυρισμούς του τότε αντιπροέδρου της εταιρείας', ότι έλαβα δώρο. Έτσι γενικά και αόριστα».

Υπογράμμισε ότι αυτοί οι ισχυρισμοί δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα. «Ουδέποτε καταβλήθηκαν από οποιοδήποτε όργανο της υπηρεσιακής κυβέρνησης ούτε στην ελεγχόμενη εταιρεία, ούτε σε άλλη φαρμακευτική εταιρεία. Αυτό που κάναμε ήταν να δώσουμε χρήματα στον ΕΟΠΥΥ και στα νοσοκομεία».

Περιγράφοντας την κατάσταση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η τότε υπηρεσιακή κυβέρνησης ανέφερε ότι «όταν ανέλαβε καθήκοντα αντιμετώπισε, απεργία φαρμακοποιών, έλλειψη φαρμάκων και αναλωσίμων στα δημόσια νοσοκομεία, έλλειψη φαρμάκων υψηλού κόστους στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία με αποτέλεσμα την έντονη διαμαρτυρία πασχόντων, την αξίωση για νέα τιμολόγηση φαρμάκων από το Υπ. Υγείας».

Τόνισε με έμφαση ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν υπέγραψε οποιαδήποτε νέα τιμολόγηση παρά τις πιέσεις του ΣτΕ και το εξώδικο του κ. Φρουζή. «Δεν μπορούσαμε να το κάνουμε, έπρεπε να κινηθούμε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας» είπε. Επικαλέστηκε δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με ημερομηνία 4/6/12 σύμφωνα με το οποίο ο κ. Αλέξης Τσίπρας είχε ευχαριστήσει τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας μετά από συνάντηση που είχαν και είχε δηλώσει: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον υπουργό για τη δυνατότητα που είχαμε να ενημερωθούμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της Υγείας. Ζήτησα να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αντιμετωπίσει το θέμα της έλλειψης φαρμάκων».

«Αυτό ακριβώς κάναμε, ποτέ δεν δώσαμε χρήματα σε φαρμακευτική ή άλλη εταιρεία. Τα δώσαμε σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον νόμο και του ψηφισθέντος προϋπολογισμού από τη Βουλή των Ελλήνων» είπε ο κ. Πικραμμένος. «Όσα καταθέτει ο μάρτυς έχουν προφανή στόχο να θίξουν την τιμή και την υπόληψή μου για λόγους που δεν μπορώ να κατανοήσω. Η περιπέτεια μπορεί να με πίκρανε δεν με έκανε όμως να χάσω την ελπίδα και το κουράγιο μου. Με έκανε να νιώσω πολύ περήφανος γιατί κανείς φίλος μου δεν διανοήθηκε ποτέ σε καμία στιγμή ότι μπορεί αυτή η κατηγορία να είναι αληθινή» ανέφερε κλείνοντας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO