Γενικά

01 Απριλίου 2018 20:29

Ντοκουμέντο ΑΝΤ1: Οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν μέρος της αναβάθμισης των F16

Text to Speech

"Πράσινο φως" για την αναβάθμιση των F16. Τι προβλέπει η συμφωνία Αθήνας - Ουάσινγκτον. Ποιο είναι το συνολικό κόστος. Δείτε το έγγραφο...

Ντοκουμέντο ΑΝΤ1: Οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν μέρος της αναβάθμισης των F16

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η Ελλάδα ανάβει το «πράσινο φως» για την αναβάθμιση των F16. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΝΤ1, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει εγκρίνει την χορήγηση δανείου ύψους 460 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Πρόκειται για την αναβάθμιση συνολικά 85 F16 σε κατηγορία VIPER, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η Πολεμική μας αεροπορία αποκτά τρομακτικές δυνατότητες. Το συνολικό κόστος θα φτάσει τα 1,1 δις αντί 1,5 που είχε προϋπολογιστεί, όμως η Ελλάδα θα δίνει περίπου 100 εκατ. κατ' έτος. 

Σύμφωνα με την κοινή απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ αυξάνεται ο προϋπολογισμός των χρηματοδοτήσεων ξένων χωρών κατά 460 εκατ. δολάρια, όσα είναι τα χρήματα που θα δοθούν ως χρηματοδότηση στην Ελλάδα, για αναβάθμιση των F16. Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια που γίνεται κάτι τέτοιο από τις ΗΠΑ. 

Αυτό σημαίνει ότι το 2021 η Ελλάδα θα αποκτήσει τα πρώτα 8 F16 Viper που θα της δώσουν ένα τεράστιο πλεονέκτημα στο Αιγαίο και κατά πολλούς ειδικούς θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν στα ίσια οποιαδήποτε απειλή. 

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς αυτό θα γίνει άμεσα, το αργότερο μέχρι τις 19 Απριλίου.

Δείτε το σχετικό έγγραφο

Έγγραφο - F16 - Στέιτ Ντιπάρτμεντ

VIDEO