Γενικά

10 Ιανουαρίου 2019 12:10

“Τετ α τετ” Τσακαλώτου-Χουλιαράκη εν όψει της έλευσης των δανειστών

Text to Speech

Επί τάπητος τα “κόκκινα” δάνεια, οι αποκρατικοποιήσεις και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

“Τετ α τετ” Τσακαλώτου-Χουλιαράκη εν όψει της έλευσης των δανειστών

Του Νίκου Ρογκάκου

Σε ρυθμούς δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης κινείται ήδη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εν όψει της έλευσης του κουαρτέτου των δανειστών στην Αθήνα στο τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είχε το απόγευμα της Τετάρτης εκτενή συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, πριν ο τελευταίος πάρει την πτήση για Βρυξέλλες για να εκπροσωπήσει την χώρα στη σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group (EWG) που θα προετοιμάσει το Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου.       

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες “χτένισαν” σημεία-δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας και βρίσκονται ακόμη ανοικτά, δίνοντας έμφαση στα “κόκκινα” δάνεια και το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, με βάση τα νέα όρια που τελούν ακόμη υπό διαπραγμάτευση, στις αλλαγές που εκκρεμούν για το Δημόσιο (στελέχωση ΑΑΔΕ, τοποθετήσεις γενικών γραμματέων), στις αποκρατικοποιήσεις-κλειδιά, αλλά και στην πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες.

Γενικό Λογιστήριο του Κράτους - επιγραφή - κτήριο

Ειδικά ως προς το τελευταίο ζήτημα, τα στοιχεία για τα ληξιπρόθεσμα που ανακοίνωσε χθες το Γενικό Λογιστήριο, μόνο ανησυχία προκαλούν. Μολονότι αυτά δείχνουν μείωση των οφειλών το Νοέμβριο του 2018, ωστόσο αυτή είναι οριακή. Τα χρέη του Δημοσίου υποχώρησαν στα 2,581 δισ. ευρώ μόλις 40 εκατομμύρια χαμηλότερα από τα επίπεδα των 2,621 δισ. ευρώ που ήταν ένα μήνα πριν  Οκτώβριο. Οι ρυθμοί εξόφλησης παραμένουν ανησυχητικοί, παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι, από αυτό το ύψος, οι πραγματικές οφειλές είναι μόλις 1 δισ. ευρώ.

Το υπόλοιπο τμήμα αφορά σε χρέη που είναι αμφισβητήσιμα και εναπόκεινται στην κρίση των δικαστηρίων. Βέβαια, αυτό που ενδιαφέρει τους θεσμούς είναι η χώρα να μην δημιουργεί νέα χρέη, τα Υπουργεία δηλαδή και οι υπόλοιποι φορείς της γενικής κυβέρνησης, νοσοκομεία, ΟΤΑ κλπ. να μην συσσωρεύουν νέες οφειλές και ότι το “κοντέρ” πρέπει κάποια στιγμή να… μηδενιστεί.

Τούτο θα αποτελέσει κεντρική επιδίωξη για το επόμενο διάστημα, έτσι ώστε στο τρίτο και τελευταίο - υπό την παρούσα σύνθεση - κύκλο συζητήσεων των εταίρων με την ελληνική πλευρά - που θα λάβει χώρα πριν από τις ευρωεκλογές (23- 26 Μαΐου) - οι σημερινοί βασικοί πρωταγωνιστές θα ήθελαν να μην έχουν κανένα ανοικτό ζήτημα με την Αθήνα. Στόχος είναι να μπει μία οριστική τελεία, έτσι ώστε από το καλοκαίρι του 2019 να ανοίξει μία νέα σελίδα για την Ελλάδα που θα γραφτεί με βάση τα νέα πρόσωπα του ευρωκοινοβουλίου. 

EuroWorking Group - αξιολόγηση - δόση

Σε αυτό το πλαίσιο, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, θα έχει ένα ήσυχο απόγευμα σήμερα στις Βρυξέλλες, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του ΕWG, το οποίο θα ασχοληθεί με την εμβάθυνση της ευρωζώνης και με άλλους μεγάλους “πονοκεφάλους” όπως είναι το Brexit, η πορεία του προϋπολογισμού της Γαλλίας, που “ακροβατεί” - αν δεν το έχει παραβιάσει - στο όριο του 3% στο έλλειμμα και φυσικά μέσα σε αυτό το “κάδρο” βρίσκεται και η Ιταλία.

Συνεπώς η Ελλάδα, όχι μόνο δεν είναι θέμα συζήτησης στην επίσημη ατζέντα των τεχνοκρατών της Ευρωομάδας, αλλά ούτε καν στο περιθώριο ως μία απλή αναφορά… Έτσι ούτε το Εurogroup της 21ης Ιανουαρίου έχει ενδιαφέρον για την Ελλάδα και ενδεχομένως ούτε το επόμενο, που συνεδριάζει μετά από έναν μήνα, στις 11 Φεβρουαρίου του 2019.

Αντίθετα, η σύνοδο της ευρωζώνης της 11ης Μαρτίου θεωρείται κομβική για την απόφαση εκταμίευσης ή όχι των κερδών που αποκόμισαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα. Τα πρώτα κέρδη, ύψους 600 εκατ. ευρώ, για τη χώρα μας θα “ξεκλειδώσει” ο βαθμός που θα λάβει η Αθήνα από τη μεταμνημονιακή αξιολόγηση που θα ξεκινήσει στο τρίτο δεκαήμερο του μήνα και τα συμπεράσματα θα αποτυπωθούν στην έκθεση που θα δημοσιοποιήσει η Κομισιόν στις 27 Φεβρουαρίου του 2019.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO