Χανιά

23 Απριλίου 2018 22:09

Αναβίωσε το έθιμο της ευλογίας των προβάτων στην Ασή Γωνιά

Text to Speech

Οι ρίζες του εθίμου «κρατούν» από την εποχή της Ενετοκρατίας. Ο ιερές ευλογεί τα αιγοπρόβατα που φέρνουν οι κτηνοτρόφοι στην εκκλησία.

Αναβίωσε το έθιμο της ευλογίας των προβάτων στην Ασή Γωνιά

Ένα από το παλαιότερα έθιμα της Κρήτης που «κρατά» τις ρίζες του από την εποχή της Ενετοκρατίας αναβίωσε σήμερα ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου στο ορεινό χωριό της Ασή Γωνιάς στα Χανιά. Πρόκειται για το έθιμο της ευλογίας των προβάτων που φέρνει τους κτηνοτρόφους της περιοχής που θεωρούν προστάτη τους τον Άγιο, να συγκεντρώνουν τα κοπάδια τους στην εκκλησία του χωριού που βρίσκεται στην πλατεία, προκειμένου να τα ευλογήσει ο ιερέας.

Το θέαμα είναι ξεχωριστό, καθώς χιλιάδες πρόβατα στολισμένα με λέρια (κουδούνια) οδηγούνται με σειρά στο εκκλησάκι μέσα από τα στενά δρομάκια του χωριού. Μαντρώνονται και περιμένουν την ευλογία Οι κτηνοτρόφοι στην συνέχεια τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα σε κατοίκους αλλά και επισκέπτες. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης «η προσέλευση του κόσμου φέτος είναι πολύ μεγάλη. Έχουμε επισκέπτες από κάθε γωνιά του νησιού».

Σύμφωνα με τον ίδιο η ποσότητα του γάλακτος που θα προσφερθεί σε όσους βρεθούν στην Ασή Γωνιά θα ξεπεράσει τον ένα τόνο. Το πρωί στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου τελέστηκε η θεία λειτουργία και ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου στους δρόμους του χωριού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO