Ηράκλειο

29 Οκτωβρίου 2019 13:52

Στο “σκαμνί” οι αγρότες για τα επεισόδια στο λιμάνι του Ηρακλείου

Διάβασέ μου το...

Δικάζονται οι 11 αγρότες που κατηγορούνται για συμμετοχή στα επεισόδια στο λιμάνι του Ηρακλείου, κατά την διάρκεια της απεργίας της ΠΝΟ.

Στο “σκαμνί” οι αγρότες για τα επεισόδια στο λιμάνι του Ηρακλείου
-

Ξεκίνησε στο Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου η δίκη για τους 9 αγρότες από την Ιεράπετρα και τους 2 από άλλες περιοχές της Κρήτης που κατηγορούνται για τα επεισόδια που έγιναν το βράδυ της 9 Δεκεμβρίου 2016 στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Υπενθυμίζεται ότι τα επεισόδια έγιναν στην προσπάθεια να φύγει ένα καράβι φορτωμένο με ευπαθή προϊόντα, μετά και την πολυήμερη απεργία της ΠΝΟ εκείνη την περίοδο.

Οι 11 συνολικά αγρότες κατηγορούνται για μια σειρά αδικημάτων, μεταξύ των οποίων - διέγερση του κοινού, διατάραξη της κοινής ειρήνης από κοινού, παρακώλυση συγκοινωνιών από κοινού και παράνομη κατακράτηση από κοινού, του λιμενάρχη.

Η δίκη ξεκίνησε με καταθέσεις Λιμενικών που ήταν παρόντες στα επεισόδια.

Κατά την εξέτασή τους, μάρτυρες αναγνώρισαν συγκεκριμένους κατηγορούμενους, που τους συνέδεσαν με έκνομες ενέργειες (όπως κάποιος να κρατά τον κόφτη που έσπασε το λουκέτο, άλλον τον άκουσαν να προτρέπει να βάλουν φωτιά στα εκδοτήρια, άλλοι έσπαγαν τα τζάμια με ράβδους).

Επίσης, σύμφωνα πάντα με καταθέσεις που ακούστηκαν, "κάποιοι από πολύ νωρίς είχαν δείξει τις προθέσεις τους να προκαλέσουν επεισόδια". Υποστήριξαν ότι έχουν ταυτοποιηθεί τόσο από την φυσική παρουσία των λιμενικων, όσο και από καταγραφές τηλεοπτικών συνεργείων.
Ρωτήθηκαν γιατί δεν έγιναν αυτόφωρες συλλήψεις και η απάντηση ήταν: "προτάξαμε την κοινωνική ειρήνευση καθώς μια σύλληψη θα οδηγούσε σε χειρότερες καταστάσεις"!

Μεταξύ άλλων από την πλευρά της υπεράσπισης στη διάρκεια της διαδικασίας τέθηκε θέμα σχετικά τη στάση των ναυτεργατών, καθώς όπως επισημάνθηκε, "υπήρχε μεν η οργή των αγροτών για την καταστροφή των προϊόντων τους, ωστόσο τα επεισόδια θα είχαν αποφευχθεί αν δεν υπήρχε πρόκληση από την πλευρά των ναυτεργατών, που είχε ως αποτέλεσμα ακόμα και να κινδυνεύσει η σωματική ακεραιότητα των συγκεντρωμένων, όταν λύθηκαν οι κάβοι και έφυγε το πλοίο".

Δίκη - επεισόδια - αγρότες - Ηράκλειο

Στο πλευρό των αγροτών θα βρεθούν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Γουλιδάκης και ο περιφερειακός σύμβουλος, κ. Γιώργος Τσιφετάκης.

Ο δήμαρχος Ιεράπετρας μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι είπε πως οι αγρότες αδίκως κατηγορούνται για περιστατικά που έγιναν από αγανακτισμένο κόσμο την ώρα που ο ίδιος τότε βρισκόταν στο γραφείο του υπουργού στην Αθήνα προσπαθώντας να βρει λύση στο θέμα.

Αισιόδοξος για θετική έκβαση της δίκης ήταν και ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Τσιφετάκης, ο οποίος βρίσκεται επίσης στο Ηράκλειο.

Πηγή: cretalive.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO