Λασιθίου

07 Ιανουαρίου 2020 13:25 Τελευταία ενημέρωση : 07 Ιανουαρίου 2020 23:16

“Σφυροκοπά” την Κρήτη η κακοκαιρία “Ηφαιστίων” (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Αποκολλήθηκαν βράχοι και έπεσαν σε δρόμους. Πλημμυρισμένο τοπίο το Οροπέδιο Λασιθίου. Ποια σχολεία θα μείνουν κλειστά.

“Σφυροκοπά” την Κρήτη η κακοκαιρία “Ηφαιστίων” (εικόνες)
-

 

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας, όπου καταγράφονται καταπτώσεις βράχων και πετρών, δημιουργεί η κακοκαιρία που πλήττει και σήμερα την περιοχή των Χανίων. 

Οι Αρχές καλούν τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, ιδιαίτερα στις περιοχές Πλατάνι, Νωπήγεια λόγω κατολισθήσεων, ενώ προβλήματα παρουσιάζονται και σε περιοχές των Δήμων Πλατανιά, Κισσάμου και Καντάνου-Σελίνου. 

Στον Δήμο Κισσάμου κλειστός παραμένει ο δρόμος από Σφηνάρι προς Μελισιά και Κάμπο λόγω καταπτώσεων βράχων, ενώ προβλήματα έχουν αναφερθεί στη δημοτική και αγροτική οδοποιία στις περιοχές Γραμβούσας και Πλατάνου. 

Στον Δήμο Καντάνου-Σελίνου προβλήματα με καταπτώσεις βράχων παρουσιάζονται σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου, ενώ στον Δήμο Πλατανιά υπάρχουν καταπτώσεις στο οδικό δίκτυο προς το Μόδι, το Κοντομαρί και το Μανωλιόπουλο. 

Κακοκαιρία - Κρήτη

Από τους θυελλώδεις ανέμους αποκολλήθηκε η βάση και μέρος της οροφής κατοικίας στην περιοχή Κουμπελή του Δήμου Χανίων, ενώ σε πολλά σημεία της πόλης έπεσαν δέντρα. 

Κλειστό θα παραμείνει σήμερα, για λόγους ασφαλείας, το κολυμβητήριο Χανίων. 

Κακοκαιρία - Κρήτη

Από την κακοκαιρία αναφέρθηκαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας και στην υδροδότηση περιοχών της πόλης των Χανίων. 

Κακοκαιρία - Κρήτη

Από τους θυελλώδεις ανέμους και τον υψηλό κυματισμό «χτυπήθηκε» και το Ενετικό Λιμάνι των Χανίων όπου προκλήθηκαν ζημιές σε τμήματα της χερσαίας ζώνης. 

Χανιά - λιμάνι - κακοκαιρία

Το κύμα κακοκαιρίας, «Ηφαιστίων», που έπληξε τη χώρα προκάλεσε σωρεία προβλημάτων και «έδεσε» τα πλοία στα λιμάνια. Συνέπεια αυτού, οι φοιτητές που έχουν εξεταστική περίοδο, δεν κατάφεραν σε πολλές περιπτώσεις να επιστρέψουν στις σχολές τους με το κυριότερο πρόβλημα να εντοπίζεται στην Κρήτη. Μάλιστα, το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε έκτακτη ανακοίνωση του συστήνει στα ακαδημαϊκά τμήματα τη μετάθεση της εξεταστικής περιόδου. 

Χανιά - λιμάνι - κακοκαιρία

Χανιά - λιμάνι - κακοκαιρία

Κλειστα τα σχολεία στο Δήμο υ Δήμου Μυλοποτάμου

Πράλληλα, κλειστά θα μείνουν την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020, τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι παιδικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου Μυλοποτάμου, με απόφαση του δημάρχου Μυλοποτάμου Δημήτρη Κόκκινου, λόγω του ψύχους που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή και των έντονων καιρικών φαινομένων που έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται από χθες.

Ο «Ηφαιστίωνας» έχει δημιουργήσει προβλήματα στο νομό Ρεθύμνου όχι όμως σε έκταση που να έχει δημιουργήσει δυσπραγία στην καθημερινότητα των Ρεθυμνιωτών. Τόσο η Πυροσβεστική όσο και η ΕΛΑΣ, σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση με αποτέλεσμα στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) -στο τμήμα του νομού Ρεθύμνης- να μην υπάρχουν προβλήματα κυκλοφορίας. Το σημείο όπου χρειάζεται προσοχή -και όπου την κυκλοφορία ρυθμίζει η τροχαία ΒΟΑΚ- βρίσκεται στη γέφυρα του Πετρά όπου το ύψος των κυμάτων και η ορμή τους μετέφεραν στο οδόστρωμα πέτρες από το τοιχίο το οποίο υπέστη φθορές. Σύμφωνα με τη Λιμενική Αρχή, χρειάζεται προσοχή ως προς την κυκλοφορία πεζών και οχημάτων στα όρια του εμπορικού λιμένα, σημείο το οποίο ανά διαστήματα πλημμυρίζει από τα νερά της θάλασσας.

Οι αρχές μέχρι και την εξασθένηση των ακραίων καιρικών φαινομένων ζητούν από τους πολίτες, να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία, Πυροσβεστική, Λιμενικό κ.λπ. Επίσης να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες με τα οχήματά τους, ιδιαίτερα σε περίπτωση εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων, καθώς και να αποφεύγουν τη διέλευση από χείμαρρους πεζή ή με οχήματα ακόμη και αρκετές ώρες μετά την εκδήλωση της βροχόπτωσης.

Στον Ψηλορείτη, παρότι το χιόνι έφτασε μέχρι και τα πεδινά του δήμου Ανωγείων, δεν έχει παρουσιασθεί κανένα πρόβλημα που να αφορά κυρίως το ζωικό κεφάλαιο των κτηνοτρόφων.

 Πλημμυρισμένο τοπίο ο κάμπος του Οροπεδίου Λασιθίου

Εν τω μεταξύ, πλημμυρισμένο είναι τις τελευταίες ώρες το μεγαλύτερο μέρος του κάμπου στο Οροπέδιο του Λασιθίου, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων και του χιονόνερου αλλά και της μεγάλης ποσότητας νερού που δημιουργήθηκε όταν έλιωσαν τα χιόνια που έπεσαν στην περιοχή. Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος, Γιάννης Στεφανάκης, η ποσότητα του νερού μέσα στον κάμπο είναι πολύ μεγαλύτερη από πέρυσι και επιβάλλεται η αποφυγή οποιασδήποτε μετακίνησης μέσα στον κάμπο. 

«Είναι ασύλληπτες οι ποσότητες νερού μέσα στον κάμπο. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να επιχειρήσει κάποιος να φτάσει σε κάποιο σημείο μέσα στα πλημμυρισμένα τμήματα και γι' αυτό ζητάμε από τους πολίτες να αποφύγουν οποιαδήποτε μετακίνηση προς τις καλλιέργειές του», ανέφερε ο κ. Στεφανάκης. 

Πλημμύρες - κάμπος - Λασίθι

Όπως πρόσθεσε, ήδη έχει ζητήσει από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης να αυξήσει την ποσότητα νερού που πηγαίνει στο φράγμα Αποσελέμη, προκειμένου να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα ακόμη και στον περιφερειακό δρόμο. «Ζήτησα να αυξηθεί η ποσότητα νερού που πηγαίνει στο φράγμα και με διαβεβαίωσαν ότι σύντονα από 20.000 κυβικά την ώρα θα γίνει 50.000 κυβικά. Είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε την πιθανότητα να πλημμυρίσει ο δρόμος και μετά να αντιμετωπίσουμε ακόμη πιο σύνθετα προβλήματα. Αν υπολογίσει κανείς ότι βρέχει συνεχώς -κατά διαστήματα πέφτει και χιονόνερο αλλά έχουν λιώσει και τα χιόνια- αντιλαμβάνεται για τι όγκους νερού, μιλάμε» σημείωσε ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου.

Πλημμύρες - κάμπος - Λασίθι

Στις 4:10 τα ξημερώματα προσωπικό του Δήμου και της Ελληνικής Αστυνομίας τοποθέτησαν ειδική σήμανση για την εφαρμογή της απαγόρευσης εισόδου στον κάμπο με την απαγόρευση να είναι σε ισχύ για όλη την ημέρα.

Κακοκαιρία - Κρήτη

Κακοκαιρία - Κρήτη

Κακοκαιρία - Κρήτη

Φωτογραφίες: anatolh.com, flashnews.gr, zarpanews.gr


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO