Λέσβος

04 Φεβρουαρίου 2020 12:25 Τελευταία ενημέρωση : 04 Φεβρουαρίου 2020 20:54

Νέα διαμαρτυρία αιτούντων άσυλο στη Μυτιλήνη (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Για δεύτερη μέρα βγήκαν στους δρόμους οι αιτούντες άσυλο, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες επιβίωσης και τον εγκλωβισμό τους στο νησί.

Νέα διαμαρτυρία αιτούντων άσυλο στη Μυτιλήνη (εικόνες)
-

Έξω από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης συγκεντρώθηκαν σήμερα οι αιτούντες άσυλο από τη Μόρια.

Οι συγκεντρωμένοι, περίπου 200 άτομα ηλικίας 16 με 22 ετών, κυρίως από το Αφγανιστάν, είναι πολύ λιγότεροι συγκριτικά με χθες, οπότε και βγήκαν από το ΚΥΤ πάνω από 2000 άτομα, ενώ σημειώθηκαν και επεισόδια.

Λόγω της έκρυθμης κατάστασης που δημιουργήθηκε στο νησί, ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου ζήτησε από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη επιπλέον αστυνομικές δυνάμεις για τη Λέσβο, ενώ ζήτησε και να κηρυχθούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τα τρία νησιά του βορείου Αιγαίου, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού.

Αντιθέτως, σήμερα, η κατάσταση είναι ήρεμοι, με ισχυρή αστυνομική παρουσία να έχουν περιορίσει τους αιτούντες άσυλο στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου.

«Lesvos people, we want sorry», φωνάζουν, μετά και τις καταστροφές που σημειώθηκαν σε συγκρούσεις στο χωριό της Μόριας το βράδυ της Δευτέρας.

Λίγο αργότερα δυνάμεις της Αστυνομίας και του Λιμενικού διέλυσαν το συγκεντρωμένο πλήθος, σπρώχνοντάς τους προς διάφορες κατευθύνσεις, με τους νεαρούς να φεύγουν, αποφεύγοντας τυχόν προσαγωγές.

Όλγα Γεροβασίλη: Η ΝΔ τα έκανε «μπάχαλο» και στο προσφυγικό

«Η κυβέρνηση αποδείχτηκε «επιτελικά» ανίκανη και ανέτοιμη να κυβερνήσει, ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι επειδή νομοθετεί στη Βουλή κυβερνάει κιόλας» ανέφερε η Όλγα Γεροβασίλη, γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Το σχόλιο της κ. Γεροβασίλη σχετικά με τα πρόσφατα επεισόδια στη Μυτιλήνη και τη Μόρια ήταν ότι «η ανικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί το προσφυγικό είναι πασιφανής. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε τον καταυλισμό με 4.000 άτομα και σήμερα έχει 22.000 που ζουν σε άθλιες συνθήκες, ήταν ζήτημα χρόνου να ξεσπάσουν επεισόδια».

Όπως τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ ως αντιπολίτευση είχε κατασκευάσει ένα αφήγημα που έλεγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ανοικτά τα σύνορα και η ΝΔ σαν κυβέρνηση θα τα κλείσει και έτσι θα λύνονταν το προσφυγικό, αυτό το αφήγημα το πίστεψαν κάποιοι στην τοπική αυτοδιοίκηση και τώρα διαμαρτύρονται. Η κυβέρνηση δεν έκανε ποτέ σωστή διάγνωση του ζητήματος για να μπορεί να το «θεραπεύσει», για 7 μήνες συσκέπτονταν και το πρόβλημα διογκωνόταν.

Λέσβος - διαμαρτυρία - Δημοτικό Θέατρο

Η κ.Γεροβασίλη υπογράμμισε πως «οι τοπικές κοινωνίες στα νησιά είναι ταλαιπωρημένες και βεβαρημένες όλα αυτά τα χρόνια και οι δήμαρχοι λογικό είναι να εκφράζουν τη συσσωρευμένη δυσαρέσκεια των πολιτών τους» και πρόσθεσε «η κυβέρνηση της ΝΔ τα έκανε μπάχαλο και στο προσφυγικό, κατήργησε το υπουργείο μετανάστευσης, που το επανίδρυσε πριν λίγο καιρό, έδιωξε τον Ιούλιο έμπειρο στελεχιακό δυναμικό της ελληνικής αστυνομίας και πρόσφατα εξήγγειλε ότι ένα δίχτυ στη θάλασσα θα σταματήσει τις ροές, αυτά είναι γελοιότητες που εκθέτουν τη χώρα διεθνώς».

Η κυβέρνηση οφείλει να ανοίξει έναν ειλικρινή διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και ταυτόχρονα να διεθνοποιήσει το ζήτημα, όσο υπάρχει πόλεμος στη Μέση Ανατολή το προσφυγικό δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε μόνοι μας» τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη και αναφερόμενη στη δράση των ΜΚΟ υπογράμμισε πως «η μεγάλη πλειοψηφία των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, για κάποιες λίγες υπάρχουν ερωτηματικά, ενώ σε κάθε περίπτωση όλες θα πρέπει να υπόκεινται σε κρατικό έλεγχο.

ΚΙΝΑΛ: Η κυβέρνηση έχει την απόλυτη ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά

Στην κυβέρνηση αποδίδει το Κίνημα Αλλαγής την πλήρη ευθύνη για την «έκρυθμη κατάσταση» των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου από την πληθώρα των προσφύγων -μεταναστών ζητώντας άμεσα την αποσυμφόρησή τους.

Σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΚΙΝΑΛ αναφέρει ότι «η κυβέρνηση εξαπάτησε τους νησιώτες και συνεχίζει να το κάνει. Εξήγγειλε αποσυμφόρηση. Από το φθινόπωρο είχαμε προειδοποιήσει πως κανένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν θα φέρει άμεσα αποτελέσματα. Έχουν την απόλυτη ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί».

Καταγγέλλει ότι 40.000 αιτήσεις εγκλωβισμένων στα νησιά μπαίνουν στο «ψυγείο» και δημιουργούνται συνθήκες έντασης που μπορεί να λάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις. «Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επανέλθει η ηρεμία και η τάξη στα νησιά. Για να προληφθούν ακόμα χειρότερες καταστάσεις. Και επιτέλους να ακούσει το βασικό αίτημα των νησιωτών και όλων των λογικών ανθρώπων. Αποσυμφόρηση τώρα».

Σύμφωνα με το Κίνημα Αλλαγής, εξετάζονται «μόνο τις αιτήσεις όσων εισήλθαν στα νησιά το 2020 και υποστηρίζει ότι αυτό γίνεται για να παρουσιάσουν με αλχημείες γρήγορες αποφάσεις και κάποιες δεκάδες επιστροφές στην Τουρκία για την τηλεόραση». 

ΚΚΕ: Η  κυβέρνηση να προχωρήσει τώρα σε μαζικό απεγκλωβισμό των προσφύγων από τα νησιά 

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει:  «Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει εδώ και τώρα σε μαζικό απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών, που βρίσκονται στη Λέσβο και στα αλλά νησιά του Αιγαίου. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, με τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων σε άθλιες συνθήκες, είναι εκρηκτική και επικίνδυνη. Να σταματήσει η κυβέρνηση να “ρίχνει λάδι στη φωτιά”, καθώς με την καταστολή κατά των προσφύγων και τον εμπαιγμό σε βάρος των κατοίκων, επιχειρεί να επιβάλλει τη δημιουργία και νέων κλειστών δομών στα νησιά, ώστε να συνεχιστεί εκεί ο διπλός εγκλωβισμός των προσφύγων-μεταναστών, όπως προβλέπει η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Να σταματήσει κάθε εμπλοκή ΜΚΟ στο προσφυγικό και κάθε χρηματοδότησή τους για αυτό το ζήτημα. Ο έλεγχος τους -που δήθεν επιδιώκει η κυβέρνηση- είναι κοροϊδία, εφόσον αυτές λειτουργούν και χρηματοδοτούνται με κανόνες που καθορίζει η ΕΕ.

  • Να κλείσουν τώρα τα hot spot στα νησιά και να μην ανοίξουν νέα, ούτε ανοικτά ούτε κλειστά.
  • Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους.
  • Να πιεστεί η ΕΕ, ώστε να δεχθεί τους πρόσφυγες-μετανάστες.
  • Να αποσύρει η κυβέρνηση την υπογραφή από τη Συμφωνία Ελλάδας - Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας και τον κανονισμό του Δουβλίνου.
  • Να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού.
  • Να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι των hot spots, ως μόνιμο προσωπικό, σε κρατικές δομές, Δήμους και Περιφέρειες, με βάση και τον τόπο κατοικίας του». 

Φωτογραφίες, βίντεο: stonisi.gr


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO