Λάρισα

03 Μαρτίου 2021 12:24 Τελευταία ενημέρωση : 03 Μαρτίου 2021 20:32

Ισχυρός σεισμός στην Ελασσόνα

Διάβασέ μου το...

Ισχυρή σεισμική δόνηση καταγράφηκε στην Ελασσόνα. Στο δρόμο βγήκαν οι κάτοικοι. Μεγάλες ζημιές και καταρρεύσεις κτηρίων.

Ισχυρός σεισμός στην Ελασσόνα
-

Σεισμική δόνηση μεγέθους 6 Ρϊχτερ σημειώθηκε στην Ελασσόνα στις 12:16, σύμφωνα με την Αναθεωρημένη Λύση του Γεωδυναμικού Ινσιτούτου Αθηνών.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα 21χλμ νότια νοτιοδυτικά της Ελασσόνας και το εστιακό του βάθος στα 7,8χλμ.

Τρία λεπτά αργότερα, στις 12:19 καταγράφηκε μία δεύτερη δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, εστιακό βάθος 10χλμ και επίκεντρο στα 7χλμ δυτικά νοτιοδυτικά της Ελασσόνας, ενώ συνεχίζονται οι μετασεισμοί, με τον Ευθύμη Λέκκα να προειδοποιεί μέσω του ΑΝΤ1 ότι θα είναι συνεχείς και ισχυροί. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Γ.Χουλιάρας κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής, να αποφύγουν τα παλιά σπίτια.

Σεισμός - Ελασσόνα

Καταρρεύσεις έχουν σημειωθεί σε κτήρια στα χωριό Μεσοχώρι. Αλλά και στο Δαμάσι κτήρια έχουν καταρρεύσει. Μάλιστα,κατέρρευσε και τοίχος σε σχλείο, ωστόσο, μαθητές και εκπαιδευτικοί  είχαν απομακρυνθεί εγκαίρως. Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες από την περιοχή

Από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας ήδη υπάρχει κινητοποίηση ώστε να στηθούν δεκάδες σκηνές στα χωριά Δαμάσι, Μεσοχώρι, Αμούρι και Βλαχογιάννι που έχουν πληγεί από τον σεισμό. Μαζί με τις σκηνές θα διανεμηθούν εκατοντάδες υπνόσακοι καθώς και εμφιαλωμένο νερό για τις πρώτες ανάγκες των κατοίκων.

Σεισμός - Δαμάσι - σχολείο - Ελασσόνα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τηλεφώνησε σε διευθυντή δημοτικού σχολείου στο Δαμάσι και τον συνεχάρη για την ψυχραιμία που επέδειξε κατά τον σεισμό των 6 Ρίχτερ. Ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με τον Γρηγόρη Λέτσιο, Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου στο Δαμάσι, ο οποίος με την άμεση παρέμβασή του, κατάφερε κατά τη διάρκεια του σημερινού σεισμού να βγάλει με ασφάλεια 63 μαθητές και 10 συναδέλφους του εκπαιδευτικούς από το κτίριο που υπέστη σοβαρότατες ζημιές.  

σεισμός - Λάρισα

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο δήμαρχος Ελασσόνας,  έκανε γνωστό ότι ένας άνθρωπος είχε εγκλωβιστεί σε ετοιμόρροπο σπίτι στο χωριό Μεσοχώρι, με την επιχείρηση να ολοκληρώνεται λίγο αργότερα με επιτυχία.

σεισμός - Δαμάσι

Από τον ισχυρό σεισμό έχει υποστεί ζημιές ο ιερός ναός Αγίου Δημητρίου στο Μεσοχώρι του Δήμου Ελασσόνας.

Ζημιές έχει υποστεί και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Δήμου Τυρνάβου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ζημιές καταγράφονται στην είσοδο της εκκλησίας καθώς έχει πέσει τμήμα της πρόσοψης του ναού.

"Μετά τη σεισμική δόνηση που εκδηλώθηκε στην περιοχή της Ελασσόνας, κινητοποιήθηκαν άμεσα οι Πυροσβεστικές Δυνάμεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί ζημιές σε μια οικία στην περιοχή Μεσοχώρι Ελασσόνας, καθώς και σε ένα σχολείο στην περιοχή Δαμάσι Τυρνάβου. Πραγματοποιούνται περιπολίες από Πυροσβεστικές και Αστυνομικές δυνάμεις, ενώ Ε/Π του ΠΣ μεταβαίνει στην περιοχή για εναέρια επιτήρηση και έλεγχο. Με εντολή Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, τέθηκαν σε επιφυλακή όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και η 1η, 2η, 7η και 8η ΕΜΑΚ, ενώ ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος μεταβαίνει στο σημείο που εκδηλώθηκε η σεισμική δόνηση για τον συντονισμό των δυνάμεων. Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου και σημειώθηκε η σεισμική δόνηση, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών" αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Πυροσβεστικής.

Σεισμός - Ελασσόνα

Στην περιοχή μεταβαίνει κυβερνητικό κλιμάκιο, με εντολή του Πρωθυπουργού, ενώ στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας συντονίζεται ο μηχανισμός, που βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση. Άλλωστε ελικόπτερο και drones της Πυροσβεστικής βρίσκονται ήδη εκεί, επιθεωρώντας για τις καταστροφές.

«Επικοινώνησα με τον Νίκο Δένδια και μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γεωργίας εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας μετά το σεισμό. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τους γείτονές μας, αν χρειαστεί», αναφέρει σε ανάρτησή του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τσαβούσογλου - tweet - σεισμός

σεισμός - Ελασσόνα

Σεισμός - Ελασσόνα

σεισμός - Λάρισα

σεισμός - Λάρισα

σεισμός - Λάρισα - κόσμος

σεισμός - Λάρισα - κόσμος

σεισμός - Λάρισα - κόσμος

σεισμός - Λάρισα - κόσμος

Ιδιαίτερα αισθητή έγινε η δόνηση και στα Τρικαλα, με τους κατοίκους να βγαίνουν στους δρόμους. Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο απο την ώρα της δόνησης

Φωτογραφίες, βίντεο: larissanet.gr trikalaola.gr, onlarissa.gr


VIDEO