Αχαΐα

03 Απριλίου 2023 14:42 Τελευταία ενημέρωση : 03 Απριλίου 2023 20:50

Πάτρα: Ξυλοκόπησαν και πέταξαν μπογιές σε τρανς φοιτητή

Διάβασέ μου το...

Ο φοιτητής φέρεται να έπεσε θύμα ξυλοδαρμού στο Πανεπιστήμιο Πάτρας. Τι υποστήριξε ο ίδιος.

Πάτρα: Ξυλοκόπησαν και πέταξαν μπογιές σε τρανς φοιτητή
-


Ο φοιτητής μπήκε στο στόχαστρο στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, με τους δράστες να τον ακινητοποιούν και να τον περικυκλώνουν. Τον χτύπησαν και στο τέλος του έριξαν μπογιές. Ο νεαρός τραυματίας έμεινε πεσμένος στο έδαφος και λίγη ώρα αργότερα απομακρύνθηκε. Οι περιγραφές του έχουν σηκώσει ένα κύμα οργής, με συμφοιτητές του, να ζητούν από τις Πρυτανικές Αρχές να γίνει έρευνα, ώστε οι δράστες να εντοπιστούν και να έρθουν αντιμέτωποι με τις πράξεις τους.

Ένα πρωτοφανές περιστατικό ομοφοβικής επίθεσης με θύμα νεαρό φοιτητή σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες, στο Πανεπιστήμιο Πατρών πριν από λίγες μέρες. Mάλιστα ήδη φοιτητές έχουν αντιδράσει, ενώ γυναίκες – μέλη συλλογικότητας στο Πανεπιστήμιο κρέμασαν πανό διαμαρτυρίας και προειδοποίησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα φοιτητών επιτέθηκε σε νεαρό ο οποίος είναι ομοφυλόφιλος και μάλιστα με τρόπο που θα πρέπει να προβληματίσει και τις πρυτανικές Αρχές. Όχι μόνο τον χτύπησαν με γροθιές και κλωτσιές, αλλά του έριξαν και μπογιές σε διάφορα σημεία του σώματός του.

Ο νεαρός σφάδαζε από τους πόνους και τελικά οι «νταήδες» τον εγκατέλειψαν και απομακρύνθηκαν τρέχοντας.

Αγνωστο παραμένει αν υπεβλήθη μήνυση κατά συγκεκριμένων προσώπων ή αν ο νεαρός φοιτητής φοβούμενος τα χειρότερα και τυχόν νέες επιθέσεις (όπως συνήθως συμβαίνει) προτίμησε να μην κινήσει καμία διαδικασία.

ΣΥΡΙΖΑ: Η περίφημη «αριστεία» καταργεί την ισότητα και τον σεβασμό μεταξύ των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας

Σε δήλωση της η βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σία Αναγνωστοπούλου αναφέρει:

«Η ακραία επίθεση που δέχθηκε τρανς φοιτητής, στο Πανεπιστήμιο Πατρών από συμφοιτητές του, στον κατεξοχήν χώρο της δημοκρατίας, της συμπερίληψης και της ανεκτικότητας, δείχνει ότι ο πολιτισμός του φόβου και του φανατισμού αποτελούν ένα κοινωνικό φαινόμενο στο οποίο δεν πρέπει να κλείσουμε τα μάτια. Το μπούλινγκ και οι ξυλοδαρμοί άλλωστε, μεταξύ ανηλίκων στα σχολεία και έξω από αυτά, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για εφησυχασμό. Αυτά τα περιστατικά βίας, σωματικής ή λεκτικής, μεταξύ νέων παιδιών που πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα, δείχνουν τις εκτεταμένες νοοτροπίες βίαιης περιθωριοποίησης για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού, κοινωνικού και ταξικού διαχωρισμού. Η καταστολή ως μέσο αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων είτε με την πανεπιστημιακή αστυνομία είτε με την ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων των μαθητών, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα, αλλά εξοικειώνει τους νέους ανθρώπους στη βία. Οι νέοι άνθρωποι βιώνουν πολλαπλούς αποκλεισμούς και τεράστια αίσθηση ευαλωτότητας και ανασφάλειας, αποτέλεσμα των πολιτικών μιας κυβέρνησης που επενδύει στο διχασμό της κοινωνίας και τροφοδοτεί το αίσθημα αδικίας. Η περίφημη «αριστεία» καταργεί την ισότητα και τον σεβασμό μεταξύ των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, η κατάργηση των κοινωνικών επιστημών και των καλλιτεχνικών από τα σχολεία στερεί τη δυνατότητα οικειοποίησης των δημοκρατικών αξιών και το μοίρασμα μιας κουλτούρας κατανόησης του άλλου και του διαφορετικού. Η καταπολέμηση της βίας σε σχολεία και πανεπιστήμια δεν είναι υπόθεση της αστυνομίας, είναι εκπαίδευση εμπέδωσης της δημοκρατίας και πολιτική κοινωνικής δικαιοσύνης».

Από την πλευρά του ο Τομέας Ισότητας Φύλου και ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25 σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Στο Τμήμα Επιστημών και Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, ομάδα ατόμων ξυλοκόπησε και έβαψε με μπογιά τρανς φοιτητ@. Το περιστατικό αυτό που έγινε πριν δύο εβδομάδες και γνωστοποιήθηκε σήμερα, δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Είναι μια σκληρή πραγματικότητα για την ζωή των τρανς ατόμων. Περιστατικά που τις περισσότερες φορές δεν μαθαίνονται διότι τα θύματα φοβούνται να μιλήσουν καθώς ξέρουν ότι δεν υπάρχει κανένα μέτρο προστασίας για αυτά. Οι εκκλήσεις της τρανς κοινότητας για ενημέρωση γύρω από τα τρανς ζητήματα και ενίσχυση μέτρων προστασίας για τα τρανς άτομα δεν έχουν εισακουστεί, από καμιά Κυβέρνηση, με αποτέλεσμα τα τρανς άτομα τις περισσότερες φορές, όχι μόνο αποκλείονται από την εκπαίδευση ή χώρους εργασίας, αλλά πολλές φορές τρανς άτομα να διώχνονται και από την ίδια τους την οικογένεια. Ως Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ και Νεολαία του ΜέΡΑ25, εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για την άγρια τρανσφοβικη επίθεση που δέχθηκε τρανς άτομο στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Ζητάμε από την Υπουργό Παιδείας να πάρει θέση για το συγκεκριμένο περιστατικό και να μεριμνήσει σε συνεργασία με ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις, για την σωστή ενημέρωση τόσο για τα τρανς, όσο και τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα σε εκπαιδευτικούς, μαθητ@, φοιτητ@ και γονείς. Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε μέτρα προστασίας των τρανς ατόμων. Την εισαγωγή σεξουαλικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και την υποχρεωτική παρακολούθηση του.
Δε θα επιτρέψουμε να συμβαίνουν αυτά τα περιστατικά, πόσο μάλλον μέσα σε Πανεπιστήμιο! Όλ@ έχουμε το ίδιο δικαίωμα στην εκπαίδευση!
Οι χώροι εκπαίδευσης πρέπει να είναι ασφαλής για όλ@!»

πηγή:  flamis.gr


Ειδήσεις σήμερα:

Καπουτζίδης: Οι “Σέρρες”, το συγκινητικό φινάλε και ο δεύτερος κύκλος της σειράς (βίντεο)

Κηφισιά: Χειροπέδες σε δύο ανήλικους για επίθεση με σουγιά και ξυλοδαρμό δύο άλλων ανηλίκων

Κακοκαιρία “ILINA”: έντονες καταιγίδες, χιόνια και ισχυροί άνεμοι την Δευτέρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO