Κόμματα

07 Δεκεμβρίου 2017 19:40

Μητσοτάκης: αθεμελίωτες και ανεδαφικές οι αξιώσεις του Ερντογάν

Text to Speech

Τι συζήτησε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Τι του συνέστησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το ταξίδι του στην Θράκη.

Μητσοτάκης: αθεμελίωτες και ανεδαφικές οι αξιώσεις του Ερντογάν

«Ο Ελληνικός και ο Τουρκικός λαός είναι προορισμένοι από την γεωγραφία να ζουν ο ένας δίπλα στον άλλον. Αυτονόητη αποστολή της ηγεσίας τους είναι η διασφάλιση μιας συνύπαρξης όσο πιο αρμονικής, ειρηνικής, και παραγωγικής γίνεται, προς όφελος και των δύο λαών. Επιπλέον, μεγάλες παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις όπως η τρομοκρατία και οι μεταναστευτικές ροές καθιστούν τη συνεργασία μας ακόμα πιο επιβεβλημένη. Αυτό όμως απαιτεί υπευθυνότητα, σωφροσύνη και καλή θέληση. Μακριά από συμπεριφορές και δηλώσεις που πυροδοτούν τον εθνικισμό και το λαϊκισμό», δήλωσε μετά από το τέλος της ημίωρης συνάντησης του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «το Διεθνές Δίκαιο και οι Διεθνείς Συνθήκες καθορίζουν το πλαίσιο και μας δείχνουν το δρόμο. Κάθε αμφισβήτησή τους, όχι μόνον δεν βοηθά, αλλά υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας. Και η ανάγνωση της συχνά δύσκολης ιστορίας μας δεν πρέπει να γίνεται επιλεκτικά.  Όταν αναφερόμαστε, για παράδειγμα, στη Συνθήκη της Λωζάνης και στα δικαιώματα της θρησκευτικής μειονότητας στη Θράκη δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι κάποτε στην Κωνσταντινούπολη ζούσαν 100.000 Έλληνες που εγκατέλειψαν σε δραματικές συνθήκες τον τόπο τους. Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις χρειάζονται ουσιαστική επανεκκίνηση. Κι αυτό, πέρα από  την απαρέγκλιτη τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, προϋποθέτει και το σεβασμό που κάθε ηγεσία και κάθε λαός οφείλουν να δείχνουν στις ευαισθησίες του άλλου». 

Μητσοτάκης - Ερντογάν

«Χρειάζεται θάρρος και γενναιότητα. Όχι αθεμελίωτες και ανεδαφικές αξιώσεις. Αυτά, μεταξύ άλλων, τόνισα στον Πρόεδρο Ερντογάν, στην ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων που είχαμε, υπογραμμίζοντάς του επιπλέον ότι η επίσκεψή του στη Θράκη θα πρέπει να βελτιώσει και όχι να διαταράξει τις σχέσεις των δύο χωρών», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Προτιμώντας να μην ρίξει κι άλλο λάδι στην «φωτιά» που καίει στην αντιπολίτευση για το πλαίσιο και τον χρόνο της επίσκεψης του κ. Ερντογάν στην Ελλάδα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε «σε ό,τι αφορά την έλλειψη προετοιμασίας, αλλά και τα τελικά αποτελέσματα αυτής της επίσκεψης, θα τοποθετηθώ μετά το πέρας της, για λόγους που κατανοούν όλοι οι Έλληνες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO