Κυβέρνηση

19 Μαρτίου 2015 08:40

Δραγασάκης: Χωρίς λύση, έχουμε άμεσο πρόβλημα ρευστότητας

Text to Speech

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για τις διαπραγματεύσεις, το εκρηκτικό κλίμα στην Ευρωζώνη και το δημοψήφισμα. Τι είπε για τον Βαρουφάκη.

Αν δεν βρεθεί λύση με τους εταίρους, θα έχουμε άμεσο πρόβλημα ρευστότητας, είπε ο Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

«Από τον περασμένο Αύγουστο δεν έχουμε πάρει δόση και πληρώνουμε και εμείς και η προηγούμενη κυβέρνηση όλες τις υποχρεώσεις στους εταίρους. Έχουμε μια οικονομία που παίρνει χρήματα για να πληρώνει δάνεια και αυτό δημιουργεί ασφυξία. Πρόβλημα ρευστότητας υπάρχει, έχουμε υποχρεώσεις που για να καλυφθούν θα πρέπει να υπάρξει καλή συνεργασία με τους εταίρους. Θα υπάρξει πρόβλημα εάν δεν εξασφαλιστεί πως όλοι οι θεσμοί και οι φορείς δεν παίξουν το ρόλο τους», είπε.

Υπάρχει δίλημμα στην Ευρώπη, σημείωσε σχετικά με το κλίμα που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη.

«Υπάρχει δίλλημα, ανάμεσα στο παλιό και στο καινούριο. Αν θα υπάρξει συνέχιση της υποταγής και ανεξέλεγκτες ρήξεις ή αν θα πάμε σε κάτι άλλο, κάτι θετικό μια διαμόρφωση ενός νέου τρόπου λειτουργίας. Κλείσαμε μια συμφωνία με μεγάλη δυσκολία, αυτή όμως την συμφωνία όπως είπε και ο κ. Τσίπρας την τιμούμε γιατί είναι και η βάση για να πάμε μπροστά», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Τόνισε ότι στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου υπήρχαν θετικά πράγματα. «Αρχίσαμε δεχόμενοι απίστευτη πίεση για να ολοκληρώσουμε την 5η αξιολόγηση η οποία κόλλησε το Μάιο του ’14 και ήθελαν να το κάνουμε εμείς. Ξεφύγαμε από αυτό και περάσαμε σε μια θέση που μιλούσε για ένα πρόγραμμα με στοιχεία συμφωνημένα από κοινού. Πετύχαμε να υπάρξει μείωση στο πλεόνασμα», είπε. Ερωτηθείς που κόλλησε αυτή η συμφωνία απάντησε: «Κάποιοι δεν έμειναν ικανοποιημένοι, πέρασαν σε μια στραβή ερμηνεία της συμφωνίας και άρχισαν να ζητούν τα παλιά».

«Αντί να εξειδικεύσουν τη συμφωνία άρχισαν τον επικοινωνιακό πόλεμο. Και αν μέναμε εκεί δεν θα υπήρχε πρόβλημα, όμως άρχισε μια προσπάθεια χρηματοπιστωτικής ασφυξίας με την ελπίδα πως θα υπαναχωρούσαμε όπως και οι προηγούμενοι από εμάς», είπε.

Αναφερόμενος στην επταμερή συνάντηση που θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα για θετικό αποτέλεσμα, σημειώνοντας ότι θα γίνει εξειδίκευση της συμφωνίας, ώστε να προχωρήσουν τα πράγματα.

«Γιατί οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών να είναι καλύτεροι από τον Βαρουφάκη και τον Τσακαλώτο;»

Μιλώντας για το θέμα της επέμβασης του Ντέκλαν Κοστέλο για βέτο της Κομισιόν στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, είπε πως  «ένας τεχνικός υπάλληλος ήθελε να γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας» και συμπλήρωσε «Χαίρομαι που η Κομισιόν δεν τον κάλυψε», αναφερόμενος σε δηλώσεις του Πιέρ Μοσκοβισί

«Υπάρχουν δύο επίπεδα συνεννόησης. Το πολιτικό και το επίπεδο που συζητάμε με τα τεχνικά κλιμάκια. Αυτά θα έρχονται για να εξετάζουν τα στοιχεία, όχι για την πολιτική διαπραγμάτευση. Σέβομαι τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών, αλλά δεν δέχομαι ότι είναι καλύτεροι από τον Βαρουφάκη και τον Τσακαλώτο. Δεν είναι αυτοδίκαια καλύτερη η άποψή τους. Καταθέσαμε ένα νομοσχέδιο το οποίο όπως είπε και ο κ. Μαρδας καλύπτεται οικονομικά από την περικοπή στις προμήθειες, αυτό τους το εξηγήσαμε και δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το πρόβλημα», ανέφερε.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο των 100 δόσεων, ανέφερε ότι συζητήθηκε και στο Euroworking Group: «Λάβαμε γενικά σχόλια και όχι προτάσεις. Από τη μία δεν μας δίνουν τα χρήματα, από την άλλη δεν μας αφήνουν να νομοθετήσουμε για να μαζέψουμε χρήματα.»

«Η κρίση κατά την άποψή μου είναι δική μας, έχει να κάνει με το ελληνικό μοντέλο και έχει βαθιές ρίζες. Το σύστημα της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο χωρίς να υπάρχει μοντέλο ανάπτυξης. Απλά το φάρμακο που μας έδωσαν είναι χειρότερο από την αρρώστια», τόνισε ενώ αναφέρθηκε και στα όσα λέγονται για ελληνογερμανική αντίθεση. «Δεν πρόκειται για μια ελληνογερμανική αντίθεση, αλλά για μια αντίθεση ιδεών. Απέναντί μας είναι οι δυνάμεις που επιμένουν στην εφαρμογή της λιτότητας και υπάρχουν σε πολλές χώρες. Αυτό που κάνει πιο ζόρικα τα πράγματα είναι πως καταλαβαίνουν ότι αν υπάρξει θετική έκβαση στην Ελλάδα, θα ξεθαρρέψουν και άλλοι λαοί».

Δεν μας απασχολεί το Grexit

Σχετικά με τα σενάρια που διακινούνται περί Grexit, είπε κατηγορηματικά ότι:

«Κάτι τέτοιο δεν είναι ούτε επιλογή της κυβέρνησης, ούτε δική μου προσωπικά. Στο ΣΥΡΙΖΑ αυτό το θέμα δεν μας απασχολεί. Ο πρωθυπουργός πηγαίνει στις Βρυξέλλες με συγκεκριμένες προτάσεις. Είμαστε έτοιμοι με βάση τη συμφωνία να συζητήσουμε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις κοστολογημένες. Μπορούμε να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι για ποιες αλλαγές και πολιτικές μπορούν να εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα.»

Για την πιθανότητα δημοψηφίσματος τόνισε πως «κάποια πράγματα είναι στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας όμως δεν πρέπει να βγαίνουν μπροστά. Πρέπει πάνω απ’ όλα να παράξουμε έργο. Ένας στόχος κάποιων είναι να μην κάνει η κυβέρνηση τη δουλειά της. Δεν τίθεται θέμα ούτε για εκλογές ούτε για δημοψήφισμα».

«Η Ελλάδα ήταν το πειραματόζωο, θα πρέπει να μειωθούν οι ανισότητες, αυτό είναι το όραμά μας. Δεν έχουμε μια Ευρώπη ακμάζουσα αλλά σε βαθιά κρίση, θέλουμε μια Ευρώπη που να εμπνέει τους λαούς της. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη και τα ρίσκα του πρωτοπόρου. Η Ελλάδα βρέθηκε στον πάτο. Με το σχέδιό μας μπορεί να ανακάμψει. Δεν είμαστε μια ρακένδυτη χώρα. Έχουμε χρέος, αλλά και άλλοι έχουν χρέος. Δεν ζητάμε αλληλεγγύη και φιλανθρωπία. Δεν θέλουμε ειδική μεταχείριση, αλλά ίση.»

Ο Βαρουφάκης και παπιγιόν να φορούσε, πάλι τα ίδια θα έλεγαν

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα γράφονται για τον Γιάνη Βαρουφάκη, σημείωσε ότι υπάρχουν μεταξύ τους συζητήσεις για τα όσα δημοσιεύονται και είπε:

«Ο κάθε άνθρωπος έχει το στιλ του και τον τρόπο που εκφράζεται. Για τον Γιάννη, η μετάβαση από την ακαδημαϊκή καριέρα στην πολιτική έχει κάποιες δυσκολίες. Υπάρχουν και θετικά και αρνητικά σε αυτή. Έχει πολύ δύσκολο ρόλο και έχει βοηθήσει πολύ την Ελλάδα, μια χώρα που βρίσκεται στη γωνία. Τον χτυπούν για να αποδομήσουν την κυβέρνηση. Και παπιγιόν να φορούσε τα ίδια θα έλεγαν», ανέφερε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO