Εκλογές

06 Μαρτίου 2014 10:57

Φαβορί και αουτσάιντερ στις 13 Περιφέρειες

Οι κρυφές δημοσκοπήσεις αποκαλύπτουν τα φαβορί και τα αουτσάιντερ των Περιφερειακών εκλογών.

-

Σταυρόλεξο για… δυνατούς λύτες θα είναι η κρίσιμη εκλογική μάχη για τις 13 Περιφέρειες της χώρας, όπως φανερώνουν οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις που διεξάγονται από τα κομματικά επιτελεία. Στις περισσότερες περιφέρειες το σκηνικό είναι ακόμη ρευστό, εικόνα που αναμένεται να αλλάξει μόλις καθοριστούν και τα υπόλοιπα κομμάτια του παζλ των υποψηφιοτήτων σε όλες τις Περιφέρειες. Τα κομματικά επιτελεία επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου, τόσο για να «κλείσουν» τις εκκρεμότητες με τους υποψηφίους που θα στηρίξουν, όσο και για να βρουν την «αχίλλειο πτέρνα» των αντιπάλων τους, καθώς όλα θα κριθούν στην τελική ευθεία για τις εκλογές.

Πως διαμορφώνεται η εικόνα στις 13 Περιφέρειες

 

Περιφέρεια Αττικής

Από τις πλέον αβέβαιες θα είναι η μάχη για την μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας . Η πρόσφατη είσοδος στο… ρινγκ της Περιφέρειας Αττικής του «γαλάζιου» Ευρωβουλευτή Γιώργου Κουμουτσάκου, έδωσε νέο ενδιαφέρον στη «μάχη», με τους Γιάννη Σγουρό και Ρένα Δούρου να συμπληρώνουν την τριπλέτα που θα διεκδικήσει την «πρόκριση» στον δεύτερο γύρο.

Ισχυρή δυναμική εμφανίζει και ο Θανάσης Παφίλης που κατεβαίνει με το ΚΚΕ, ενώ χαμηλά είναι τα δημοσκοπικά νούμερα που καταγράφονται ως τώρα για τον υποψήφιο της Χρυσής Αυγής Ηλία Παναγιώταρο. Σημαντικό ρόλο στην τελική σειρά κατάταξης των διεκδικητών θα παίξουν οι επιδόσεις τόσο του Βασίλη Οικονόμου, που πρόσφατα επίσης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, όσο και του Παύλου Χαϊκάλη, του δημοφιλούς ηθοποιού που κατεβαίνει με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Από σχεδόν κοινή αφετηρία ξεκινούν τη μάχη ο Γιάννης Ιωαννίδης που έχει τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας  και ο νυν περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο «αντάρτης» που εξασφάλισε τη στήριξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Χαμηλή είναι η δημοσκοπική απήχηση της Δέσποινας Χαραλαμπίδου (ΣΥΡΙΖΑ), ωστόσο οι ισορροπίες αναμένεται να ανατραπούν μόλις γίνει γνωστή η υποψηφιότητα που θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ, με δεδομένη και την υποψηφιότητα του ανεξάρτητου βουλευτή Μάρκου Μπόλαρη, την οποία θα ανακοινώσει επίσημα τη Δευτέρα.

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

Αμφίρροπή θα είναι η αναμέτρηση του νυν Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη (ΠΑΣΟΚ) και του «γαλάζιου» Γιώργου Παυλίδη, με τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μορφίδη να έχει χάσει αρκετό έδαφος στη μάχη των δημοσκοπήσεων και θα πρέπει να παλέψει πολύ για να διεκδικήσει την «πρόκρισή» του στον δεύτερο γύρο.

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Ρόλο «μπαλαντέρ» στην αμφίρροπη μάχη μεταξύ του «γαλάζιου» νυν περιφερειάρχη Γιώργου Δακή με τον «πράσινο» διεκδικητή Γιάννη Παπαϊορδανίδη , θα έχει ο Θεόδωρος Καρυπίδηςο οποίος επιμένει να κατέλθει ως υποψήφιος, μετά το κόψιμο της υποψηφιότητάς του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε εκκρεμότητα παραμένει το νέο χρίσμα που θα δώσει η αξιωματική αντιπολίτευση, πιθανότατα στον σκηνοθέτη Θέμη Μουμουλίδη, και οι στηρίξεις των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.  

Περιφέρεια Ηπείρου

 

Ο νυν «γαλάζιος» περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης προβάλει ως φαβορί, καθώς το προβάδισμά του έναντι της υποψήφιας με τον ΣΥΡΙΖΑ Όλγας Γεροβασίλη είναι ευδιάκριτο, ενώ δεν έχει ακόμη μετρηθεί η δημοσκοπική απήχηση της συνεργασίας ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, που στηρίζουν τον Γιώργο Γράψα. 

Περιφέρεια Θεσσαλίας

Προβάδισμα διατηρεί ο νυν περιφερειάρχης, Κώστας Αγοραστός (ΝΔ), ο οποίος δεν φαίνεται να «απειλείται» σοβαρά-τουλάχιστον σε αυτή τη φάση- από την Λαρισαία βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, η οποία πήρε το χρίσμα από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Το «αντάρτικο» του πρώην βουλευτή Ηλείας Γιάννη Ζαφειρόπουλου και η υποψηφιότητα με τη ΔΗΜ.ΑΡ. του ΠΑΣΟΚογενούς πρώην δημάρχου Αγρινίου και νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας Θύμιου Σώκου συνιστούν τη μεγαλύτερη «απειλή» για τον νυν περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα (ΠΑΣΟΚ). Δύσκολη «μάχη» για τον δεύτερο γύρο φαίνεται πως θα δώσουν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Χατζηλάμπρου, και ο «γαλάζιος» διεκδικητής Ανδρέας Κατσανιώτης. 

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας    

Μεγάλη είναι η δημοσκοπική δυναμική του νυν δημάρχου Καρπενησίου, Κώστα Μπακογιάννη, η οποία όμως κινδυνεύει από το επαπειλούμενο «γαλάζιο» αντάρτικο του Θανάση Γιαννόπουλου, ενώ πιο δύσκολη θα είναι η μάχη του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλη Αποστόλου. Ο νυν «πράσινος» περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς εγκατέλειψε τη μάχη.

Περιφέρεια Πελοποννήσου

Ο Πέτρος Τατούλης, που είχε εκλεγεί περιφερειάρχης στις προηγούμενες εκλογές ανεξάρτητος, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, και αυτή τη φορά έχει επίσημη στήριξη από τη ΝΔ, προβάλει ως το μεγάλο φαβορί με δεδομένες και τις εσωκομματικές συγκρούσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή του βουλευτή, με το ΠΑΣΟΚ παλαιότερα και τη ΔΗΜΑΡ στις τελευταίες εκλογές, Οδυσσέα Βουδούρη. Χαμηλή είναι προς το παρόν η δυναμική του πρώην βουλευτή Γιάννη Μανώλη.

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

 

«Βαρόμετρο» θα αποτελέσει η ενδεχόμενη υποψηφιότητα της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Άντζελας Γκερέκου, καθώς αναμένεται να προκαλέσει ανατροπές στα μέχρι τώρα δεδομένα, που θέλουν τον «γαλάζιο» νυν περιφερειάρχη Σπύρο Σπύρου να «παίρνει κεφάλι» δημοσκοπικά, και δεύτερο τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρο Γαλιατσάτο.

Περιφέρεια Κρήτης

Εύκολο έργο φαίνεται πως θα έχει ο νυν περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, καθώς οι μέχρι τώρα μετρήσεις δείχνουν όχι μόνο ότι θα είναι σίγουρα στον δεύτερο γύρο αλλά κυρίως ότι  θα επικρατήσει άνετα στην τελική μάχη ανεξάρτητα με το ποιον θα τεθεί αντιμέτωπος. Δύσκολο έργο θα έχουν όπως όλα δείχνουν ο «γαλάζιος» υποψήφιος, Σεραφείμ Τσόκας, αλλά και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης, που θα κονταροχτυπηθούν για να περάσουν στον δεύτερο γύρο.

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Εξαιρετικά αμφίρροπη θα είναι η μάχη και σε αυτή την περιφέρεια, αφού οι τέσσερις διεκδικητές μοιράζονται την εκτίμηση της κοινής γνώμης. Ο «πράσινος» περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής, η «γαλάζια» πρώην βουλευτής Χριστιάνα Καλογήρου, η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Αγλαΐα Κυρίτση, που κατεβαίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ, και ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας, θα παλέψουν σχεδόν επί ίσοις όροις, γεγονός που αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Σαφώς δυσκολότερο έργο, σε σχέση με το 2010, οπότε και είχε εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, θα έχει στις φετινές εκλογές ο νυν «πράσινος» περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης. Βασικοί αντίπαλοί του, ο πρώην δήμαρχος Ρόδου Γιώργος Χατζημάρκος, που πήρε το χρίσμα από τη Νέα Δημοκρατία και ο επί δεκαετίες δήμαρχος Λειψών Μπενέτος Σπύρου, ο οποίος στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πιθανόν να έχει στήριξη και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

 

12345   8910
Ηλίας ΠαναγιώταροςεκλογέςΓιάννης ΣγουρόςΚώστας ΜπακογιάννηςΟδυσσέας ΒουδούρηςΑπόστολος Τζιτζικώσταςαυτοδιοικητικές εκλογέςΡένα Δούρουπεριφερειακές εκλογέςΘεόδωρος ΚαρυπίδηςΓιάννης ΙωαννίδηςΑνδρέας ΚατσανιώτηςΑπόστολος ΚατσιφάραςΓιώργος ΚουμουτσάκοςΒασίλης ΟικονόμουΠαύλος ΧαϊκάληςΔέσποινα ΧαραλαμπίδουΜάρκος ΜπόλαρηςΆρης ΓιαννακίδηςΚώστας ΜορφίδηςΓιώργος ΠαυλίδηςΓιώργος ΔακήςΓιάννης ΠαπαϊορδανίδηςΘέμης ΜουμουλίδηςΑλέξανδρος ΚαχριμάνηςΌλγα ΓεροβασίληΓιώργος ΓράψαςΚώστας ΑγοραστόςΗρώ ΔιώτηΓιάννης ΖαφειρόπουλοςΘύμιος ΣώκοςΒασίλης ΧατζηλάμπρουΘανάσης ΓιαννόπουλοςΒαγγέλης ΑποστόλουΠέτρος ΤατούληςΓιάννης ΜανώληςΆντζελα ΓκερέκουΣπύρος ΣπύρουΘεόδωρος ΓαλιατσάτοςΣταύρος ΑρναουτάκηςΣεραφείμ ΤσόκαςΜιχάλης ΚριτσωτάκηςΝάσος ΓιακαλήςΧριστιάνα ΚαλογήρουΑγλαΐα ΚυρίτσηΣτρατής ΚόρακαςΓιάννης ΜαχαιρίδηςΓιώργος ΧατζημάρκοςΜπενέτος Σπύρου
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)