Κόμματα

28 Μαΐου 2014 17:20

Οι στενές σχέσεις της Χρυσής Αυγής με το NPD και τον ηγέτη του Ούντο Φόιγκτ

Ο Ούντο Φόιγκτ έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για την φράση «ο Χίτλερ ήταν μεγάλος ηγέτης».

-

Στενές σχέσεις με το γερμανικό κόμμα NPD και τον επικεφαλής του Ούντο Φόιγκτ φέρεται να έχει η Χρυσή Αυγή.

Ο Ούντο Φόιγκτ, ο οποίος είναι ο πρώτος εκλεγμένος Γερμανός νεοναζί του ευρωκοινοβουλίου, έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για την φράση «ο Χίτλερ ήταν μεγάλος ηγέτης».

Επισκέφτηκε την Αθήνα το 2006 και είχε συνάντηση με μέλη της Χρυσής Αυγής, με αφορμή τις τότε δημοτικές εκλογές και την υποψηφιότητα του ακροδεξιού Δημήτρη Ζαφειρόπουλου στο Δήμο Αθηναίων με τον συνδυασμό «Αθήνα, Πόλις Ελληνική». 

Τότε ο Γερμανός ευρωβουλευτής είχε μιλήσει μπροστά σε ακροατήριο 100 περίπου υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής και άλλων ανορεξιών ομάδων και είχε υποστηρίξει ότι οι ιδέες του συμπίπτουν  με αυτές των Ελλήνων εθνικιστών τους οποίους εκτιμά βαθιά. 

Την ίδια χρονιά είχε ξαναέρθει στην Αθήνα για να μιλήσει σε ανοικτή επετειακή εκδήλωση της Χρυσής Αυγής για τα Ίμια. 

Το ανησυχητικό στην ιστορία, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, είναι ότι αρκετά χρόνια μετά ο 62χρονος σήμερα Ούντο Φόιγκτ κατάφερε να μπει στο Ευρωκοινοβούλιο λαμβάνοντας 1% με βασικό σύνθημα «Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει μια ήπειρος λευκών». 

Από το 2006 και μετά Χρυσή Αυγή και NPD διατήρησαν αγαστές σχέσεις με εκατέρωθεν επισκέψεις. Αποκορύφωμα η περσινή παρουσία δύο πρωτοκλασάτων στελεχών του NPD, του Σεμπάστιαν Σμάους και του Ματίας Φίσερ, στο ελληνικό κοινοβούλιο, όπου επισκέφτηκαν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής και φωτογραφήθηκαν με τους βουλευτές της. 

Το ερώτημα που γεννάται τώρα, είναι εάν οι τρεις ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής, Ελευθέριος Συναδινός, Γιώργος Επιτήδειος και Λάμπρος Φουντούλης, επιχειρήσουν μια συμμαχία στις Βρυξέλλες με τον Φόιγκτ. 

Πάντως, τόσο οι ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής όσο και ο Φόιγκτ θα επιθυμούσαν συνεργασία στην Ευρωβουλή με την ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν, κάτι που η ίδια έχει αποκλείσει.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)