Εκλογές

15 Ιανουαρίου 2015 14:25

Νοβότνι: Η ΕΚΤ δεν θα συμφωνήσει σε διαγραφή χρέους

Σαφές μήνυμα ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε μία νέα διαγραφή του ελληνικού χρέους στέλνει ο Έβαλντ Νοβότνι. Υπάρχει σοβαρή χρονική πίεση, προσθέτει.

-



Κάθε συζήτηση για νέα διαγραφή του ελληνικού χρέους «κόβει» ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Τιρόλερ Τάγκες Τσάιτουνγκ». 

Όπως τονίζει, η ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) δεν μπορεί να συμφωνήσει σε καμιά περίπτωση σε μια νέα διαγραφή χρέους για την Ελλάδα, καθώς από νομικής άποψης αυτό θα ήταν απαγορευμένη κρατική χρηματοδότηση.

Αντίθετα, σημειώνει πως κάποιοι εμπειρογνώμονες αναμένουν πως αντί μιας διαγραφής χρέους, θα μπορέσει να υπάρξει διαπραγμάτευση για παράταση του χρόνου αποπληρωμής. Σε κάθε περίπτωση το «κλειδί» έχουν τώρα οι Έλληνες, οι οποίοι θα πρέπει να εφαρμόσουν τα προγράμματα, σύμφωνα με τον κ. Νοβότνι, που υπογραμμίζει πως τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά, δεδομένου ότι το πρόγραμμα της τρόικας λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου, μετά τη δίμηνη τεχνική παράταση που έχει συμφωνηθεί.

Χωρίς ένα πρόγραμμα σε ισχύ, επηρεάζονται εξαιρετικά αρνητικά οι δυνατότητες της ΕΚΤ να παραχωρήσει δάνεια σε ελληνικές τράπεζες και άρα υπάρχει σοβαρή χρονική πίεση, προειδοποιεί ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας και σημειώνει πως πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι πραγματικές αποφάσεις παίρνονται στην ίδια την Ελλάδα.

Αναφερόμενος, δε, στα σενάρια για μια ενδεχόμενη χρεοκοπία και μια τυχόν έξοδο της χώρας μας από το ευρώ τη δεδομένη στιγμή, ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας υπογραμμίζει ότι θα ήταν «μια καταστροφή για την Ελλάδα», ενώ σημειώνει πως από καθαρά νομική άποψη μια έξοδος από την Ευρωζώνη δεν είναι δυνατή. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα θα έπρεπε να εγκαταλείψει συνολικά την ΕΕ, ενώ μια επανένταξή της πρέπει να εξεταστεί όπως μια τελείως νέα ένταξη, που πρέπει να εγκρίνουν όλες οι άλλες χώρες της ΕΕ. 

Όπως αναφέρει, μια έξοδος από τη Νομισματική Ένωση, μακροπρόθεσμα δεν θα βοηθούσε καθόλου τους Έλληνες στην ανταγωνιστικότητα και το εξωτερικό χρέος, το οποίο θα παρέμενε σε ευρώ, θα αυξανόταν μετά από μια αναπόφευκτη υποτίμηση, ενώ τα εισοδήματα των Ελλήνων θα συρρικνώνονταν μαζικά. 

Ερωτηθείς πόσο πιθανή είναι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ο Έβαλντ Νοβότνι  απάντησε ότι δεν θα απέκλειε τελείως ένα τέτοιο σενάριο, το οποίο, πάντως, θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο και σίγουρα ανεπιθύμητο, όπως τονίζει.  

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)