Γενικά

13 Δεκεμβρίου 2015 15:32

Παυλόπουλος: Νομικώς ενεργές οι απαιτήσεις μας για κατοχικό δάνειο και αποζημιώσεις

«Κάθε είδους αποζημιώσεις των θυμάτων του γερμανικού στρατού κατοχής είναι δικαστικώς επιδιώξιμες» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τα Καλάβρυτα.

Παυλόπουλος: Νομικώς ενεργές οι απαιτήσεις μας για κατοχικό δάνειο και αποζημιώσεις
-

Στις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος  κατά την διάρκεια της αντιφώνησής του προς το δήμαρχο των Καλαβρύτων Γιώργο Λαζουρά, στην τελετή που έγινε στο αρχοντικό της Παλαιολογίνας, όπου ο Προκόπης Παυλόπουλος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Καλαβρύτων. 

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος, «τα δικαιώματα των θυμάτων του γερμανικού στρατού κατοχής είναι αποστολή, η οποία υπηρετεί όχι μόνον τα εθνικά δίκαια των Ελλήνων, αλλά και την έννομη τάξη και τον πολιτισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς, και της ίδιας της Γερμανίας.»

Αναφερόμενος στο δικό του ρόλο, είπε ότι «οι μνήμες που αναβλύζουν από το ιερό θυσιαστήριο των Καλαβρύτων μου στέλνουν, υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, το πραγματικό μήνυμα της τόσο τιμητικής ανακήρυξής μου σ' επίτιμο δημότη του μαρτυρικού δήμου Καλαβρύτων: Μου υπενθυμίζουν το, αυτονόητο βεβαίως κατά την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας, εθνικό χρέος να μην υποστείλω την σημαία της δικαίωσης των σεπτών θυμάτων του ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων, ιδίως στέλνοντας και υπηρετώντας, όπου δει, το διπλό μήνυμα: Δεν ξεχνάμε. Ποτέ ξανά».

Ανάλογο μήνυμα έστειλε και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, η οποία επίσης παραβρέθηκε στα Καλάβρυτα, δηλώνοντας ότι «η μάχη απέναντι στον φασισμό πρέπει να είναι διαρκής, τόσο στη χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Όπως είπε στην συνέχεια ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος  παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες από το kalavrytanews.com το μήνυμα «Δεν ξεχνάμε», δεν εμπεριέχει, κατ' ουδένα τρόπο, αισθήματα εκδίκησης για το έγκλημα πολέμου που αιματοκύλησε τα Καλάβρυτα αφού, πέραν του ότι καμιά τέτοια θυσία δεν αποτιμάτε σε χρήμα, η εκδίκηση είναι αίσθημα άγνωστο στην ιστορία και τον πολιτισμό του Έθνους των Ελλήνων».

Πρ. Παυλόπουλος - Καλάβρυτα

Μάλιστα ,όπως ανέφερε, «όλως αντιθέτως, αποτελεί αυτονόητη υποχρέωσή μας, στη μνήμη των θυμάτων, να επιδιώκουμε την απαρέγκλιτη εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, ως στοιχειώδες δείγμα γραφής για την τελική γενικευμένη επικράτηση του Δικαίου και της νομιμότητας. Διότι όπως σημείωσε «δίχως την επικράτησή τους, υπάρχει ο κίνδυνος ολοκαυτώματα όπως αυτό των Καλαβρύτων, έστω και υπό άλλη μορφή, να διαπραχθούν μελλοντικώς».

Ακόμη, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε, παρόντος του γερμανού πρέσβη στην Ελλάδα Πέτερ Σόοφ, πως αποτελεί ιστορική διαπίστωση που και η ίδια η Γερμανία συνομολογεί πλέον -και αυτό την τιμά ως εύγλωττο δείγμα συγγνώμης- ότι στα Καλάβρυτα συντελέσθηκε, στις 13 Δεκεμβρίου 1943, μεσ' από βάρβαρη σφαγή κι ανελέητη καταστροφή, το μεγαλύτερο και απεχθέστερο έγκλημα πολέμου στην Ελλάδα, κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, από τον γερμανικό στρατό κατοχής».

Πρ. Παυλόπουλος - Καλάβρυτα

Σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις, ο Προκόπης Παυλόπουλος  τόνισε ότι οι απαιτήσεις της Ελλάδας για το κατοχικό δάνειο και τις κάθε είδους αποζημιώσεις των θυμάτων του γερμανικού στρατού κατοχής είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες και πρόσθεσε:  «Ειδικώς ως προς τις ως άνω αποζημιώσεις, οι σχετικές απαιτήσεις αφενός δεν έχουν παραγραφεί. Και, αφετέρου, βρίσκουν στέρεο έρεισμα, σε συγκεκριμένες διατάξεις του διεθνούς δικαίου, ιδίως δε σε διατάξεις της Δ΄ Σύμβασης της Χάγης του 1907».

Σχετικά με το μήνυμα «Ποτέ ξανά», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «τα μαρτυρικά Καλάβρυτα εμείς, οι Έλληνες, στέλνουμε urbi et orbi την προειδοποίηση ότι οφείλουμε όλοι να διδασκόμαστε από το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων» προσθέτοντας: «Οι ταραγμένοι καιροί μας, με το ματωμένο στίγμα της εγκληματικής δράσης των τζιχαντιστών τρομοκρατών, επιβάλλουν να διατηρούμε την συνείδησή μας σ' εγρήγορση. Δυστυχώς για την ανθρωπότητα, και κυρίως για τον πολιτισμό της Δύσης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν τις ρίζες τους στον πολιτισμό της Αρχαίας Ελλάδας, ο κίνδυνος τέλεσης εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας δεν έχει περάσει. Κάθε άλλο». Επίσης, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι «από τα Καλάβρυτα, υπενθυμίζουμε το παγκόσμιο χρέος ν' αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, για να υπερασπισθούμε τον άνθρωπο και την Δημοκρατία απέναντι στους κάθε είδους αδίστακτους εχθρούς τους».

Πρ. Παυλόπουλος - Καλάβρυτα

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «τα Καλάβρυτα μου δείχνουν, τον δρόμο της αποστολής και του χρέους και να είσθε βέβαιοι ότι θα τον ακολουθήσω, δίχως παρεκκλίσεις κι εκπτώσεις, ως το τέλος της θητείας μου αλλά και πέραν αυτής». Όπως πρόσθεσε σε αυτό το σημείο «το οφείλω στον τόπο μας, το οφείλω στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, το οφείλω κυρίως στις αρχές και τις αξίες που πρέπει, εμείς οι Έλληνες, να υπηρετούμε ως ηθική -και όχι μόνον- συμβολή μας στην πορεία της Ανθρωπότητας, έναντι των πολλαπλών, υπαρξιακών, προκλήσεων που ενδέχεται -μακάρι να διαψευσθώ- ν' αντιμετωπίσει στο μέλλον».

ΑΝΕΛ: Το θέμα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων δεν μπορεί να παραγραφεί

«Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων από τον γερμανικό στρατό κατοχής σαν σήμερα πριν από εβδομήντα δύο χρόνια, έχει χαραχθεί ανεξίτηλα στη μνήμη όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά και στον "σκληρό δίσκο" της παγκόσμιας κοινότητας. Αποτελεί διαχρονικό ιστορικό αποτύπωμα της ναζιστικής κτηνωδίας και της εκδικητικής βαρβαρότητας, και ταυτόχρονα, σύμβολο των θυσιών και του ηρωισμού, της αντίστασης και του αγώνα των Ελλήνων για το μέγιστο των δικαιωμάτων, την Ελευθερία, απέναντι στο ναζισμό και τον φασισμό» δήλωσε η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τιμούν με απέραντο σεβασμό τη μνήμη των θυμάτων του ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων, ενός από τα πιο φρικτά και απεχθή εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια της εφιαλτικής ναζιστικής κατοχής. Το αποτρόπαιο έγκλημα στα Καλάβρυτα, όπως επίσης η σφαγή του Διστόμου καθώς και οι άλλες σφαγές από τους ναζί στην πατρίδα μας, μας υπενθυμίζουν με κάθε τρόπο πως το θέμα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων δεν μπορεί με τίποτα να παραγραφεί» καταλήγει στη δήλωσή της η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.

 

Ένωση Κεντρώων: Επιτακτική ανάγκη τήρησης της διεθνούς νομιμότητας

 «Η Ένωση Κεντρώων τιμά τους νεκρούς του ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων το οποίο έλαβε χώρα πριν από 72 χρόνια» αναφέρει η παράταξη σε ανακοίνωσή της, με αφορμή τη σημερινή επέτειο και συνεχίζει:

«Λαμβάνοντας το παράδειγμα από αυτό το μαρτυρικό γεγονός κατά των Ελλήνων, πιστεύουμε ότι ακόμη και σήμερα οι λαοί όλου του κόσμου οφείλουν να είναι ενωμένοι ώστε να καταπολεμήσουν τα φαινόμενα φασισμού και ρατσισμού».

«Και ειδικώς σήμερα, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία της οικονομικής δυσπραγίας που βιώνουν οι περισσότερες χώρες του κόσμου, είναι επιτακτική η ανάγκη να τηρείται η διεθνής νομιμότητα» τονίζεται, τέλος. 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)