Γενικά

23 Αυγούστου 2015 20:21 Τελευταία ενημέρωση : -

«Κόντρα» ΝΔ-Μαξίμου μετά την άρνηση Τσίπρα να δει τον Μεϊμαράκη

Text to Speech

Γιατί δεν έγινε η συνάντηση. Ανταλλαγή πυρών για "πρακτικές" του χθες. "Ακαρπη" επιστρέφεται η 2η διερευνητική εντολή. Εκλογική συμπόρευση Λαφαζάνη-Αλαβάνου.

«Κόντρα» ΝΔ-Μαξίμου μετά την άρνηση Τσίπρα να δει τον Μεϊμαράκη

Νέα διαμάχη μεταξύ Μαξίμου και Νέας Δημοκρατίας πυροδότησε η άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να συναντήσει τον Βαγγέλη Μειμαράκη, μετά από αίτημα του τελευταίου στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έχει ανατεθεί από τον ΠτΔ στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης αναζήτησε το πρωί τηλεφωνικά τον Αλέξη Τσίπρα, χωρίς όμως να κατορθώσει να συνομιλήσει με τον παραιτηθέντα Πρωθυπουργό.

Αργότερα, ο Πρωθυπουργός απάντησε στις κλήσεις του κ. Μεϊμαράκη, αλλά αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί του,  καθώς σύμφωνα με συνεργάτες τους, ο Αλέξης Τσίπρας κρίνει ότι είναι αδύνατο να σχηματιστεί κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή και γι’ αυτό άλλωστε ο ίδιος παρέδωσε αμέσως την εντολή που του δόθηκε από τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου υπογράμμιζαν πάντως ότι ο κ. Τσίπρας είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αλλά όχι στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής, βλέποντας πίσω απο τέτοιες πρωτοβουλίες, τεχνάσματα για την καθυστέρηση προκήρυξης των εκλογών.

ΝΔ: Ο Τσίπρας έχει μείνει στο χθες

Μετά την άρνηση του Αλέξη Τσίπρα για μια τέτοια συνάντηση, η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιτίθεται στον παραιτηθέντα Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι λειτουργεί με καθεστωτική αντίληψη, ειδικά την τελευταία περίοδο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ο κ. Τσίπρας «έχει μείνει στο χθες».

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της η Συγγρού, «η προσπάθεια όλων για ένα καλύτερο αύριο απαιτεί συνεννόηση, διάλογο και ευρύτερες συνεργασίες μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Με τη διάθεση αυτή ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ευ. Μεϊμαράκης επικοινώνησε με τον κ. Α. Τσίπρα, ο οποίος απάντησε ότι “δεν θέλει να τον δει”. Οι συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών είναι θεσμικές και συνταγματικές, που έχουν στόχο, εκτός των άλλων και στην εκτόνωση της πολιτικής έντασης. Δεν πρόκειται για κοινωνικές και φιλικές επαφές».

Στρέφοντας τα πυρά της στον Αλέξη Τσίπρα, στην ανακοίνωση της η Νέα Δημοκρατία προσθέτει ότι «εδώ και ένα μήνα ο κ. Τσίπρας συμπεριφέρεται με καθεστωτική αντίληψη. Αποφασίζει μόνος του για πολύ σοβαρά ζητήματα για το μέλλον της χώρας και όταν διαπιστώνει τα αρνητικά αποτελέσματα των κινήσεών του, αυτοπαρουσιάζεται ως θύμα εκβιασμών. Στην παρούσα φάση επιλέγει τις παλιές καταδικασμένες πρακτικές της πόλωσης. Έχει μείνει στο χθες».

Μαξίμου: Σκόπιμα ψεύδη απο τον κ. Μεϊμαράκη

Τις αιχμές της Νέας Δημοκρατίας δεν άφησε αναπάντητες το Μαξίμου. Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, σχολιάζοντας τα «πυρά» της Συγγρού, κατηγόρησαν τον κ. Μεϊμαράκη για «σκόπιμα ψεύδη και "πρακτικές του χθες"».

«Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει να ψεύδεται και σκοπίμως επιχειρεί να πυροδοτήσει την πολιτική ένταση, ενώ επικαλείται την "εκτόνωσή" της», τονίζουν κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας ότι «μπροστά στο φόβο των εκλογών, ο κ. Μεϊμαράκης φτάνει πρακτικά να αποκαλεί "καθεστωτική αντίληψη" την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. "Πρακτική του χθες" είναι η αναζήτηση τεχνασμάτων για τη "μονιμοποίηση" ενός προσωρινού Προέδρου».

Ανταπάντηση της ΝΔ: Tα ψέματα του κ. Τσίπρα έχουν ημερομηνία λήξης

"Συστήνουμε στο συντάκτη της τελευταίας ενημέρωσης από το Μαξίμου να μελετήσει τις δικές του προηγούμενες άτυπες ενημερώσεις. Εάν το είχε πράξει, δεν θα τολμούσε να μιλήσει για ψεύδη της Νέας Δημοκρατίας", ανταπάντησαν κύκλοι της ΝΔ, τονίζοντας πως "αυτός που παραβιάζει συστηματικά τις συνταγματικές υποχρεώσεις είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας". 

"Η υπεράσπιση και παραβίαση των συνταγματικών υποχρεώσεων δεν έχουν καμία σχέση με εκλογικές σκοπιμότητες. Η αλαζονεία τυφλώνει. Καθεστωτική αντίληψη έχουν όσοι προεξοφλούν αυθαίρετα τη λαϊκή βούληση και περιφρονούν τον κυρίαρχο λαό. Τα ψέματα του κ. Τσίπρα έχουν ημερομηνία λήξης. Όλα τα υπόλοιπα είναι ανάξια σχολιασμού. Δείχνουν μόνο πανικό και έλλειψη ψυχραιμίας με ύπουλα χτυπήματα κάτω από τη μέση", πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές. 

Ολοκλήρωσε τις επαφές ο Μεϊμαράκης

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος πρέπει το αργότερο το πρωί της Δευτέρας να επιστρέψει την διερευνητική εντολή στον Προκόπη Παυλόπουλο, καθώς διαφαίνεται ολοκάθαρα πλέον η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, ολοκληρώνει τον κύκλο επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς ήδη έχει γίνει συνάντηση του Β. Μεϊμαράκη με τον Σταύρο Θεοδωράκη, χθες το μεσημέρι είχε ραντεβού με την Φώφη Γεννηματά, ενώ το βράδυ του Σαββάτου είδε και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Τηλεφωνικά, όπως με τον Αλέξη Τσίπρα, υπήρξε επαφή, νωρίς το απόγευμα, του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, κλείνοντας έτσι τον κύκλο των διαβουλεύσεων στο πλαίσιο της δεύτερης διερευνητικής εντολής, στο περιθώριο των οποίων κουβέντιασε και με τους πρώην Πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή  και Αντώνη Σαμαρά.

Εκλογική συμπόρευση Λαφαζάνη-Αλαβάνου

Η "σκυτάλη" το αργότερο το πρωί της Δευτέρας θα περάσει στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος θα λάβει την τρίτη διερευνητική εντολή, τον χρόνο της οποίας (τρεις ημέρες) σκοπεύει όπως έχει δηλώσει να εξαντλήσει, έχοντας συναντήσεις και επαφές, πέραν των πολιτικών αρχηγών, με εκπροσώπους της αγοράς, συνδικαλιστικούς φορείς κτλ.

Το απόγευμα της Κυριακής στην Βουλή, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας είδε τον Αλέκο Αλαβάνο, με τον οποίο και συμφώνησαν να συμπορευτούν στις επικείμενες εκλογές.

«Θέλουμε να συμπορευτούμε μαζί σε αυτές τις εκλογές-εξπρές που εκφράζουν μία βαθύτατη αντιδημοκρατική νοοτροπία, εκλογές οι οποίες γίνονται υπό την αιγίδα του Γιούνκερ, της Μέρκελ και του Ντάισελμπλουμ», ανέφερε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Ενότητας».

Παναγιώτης Λαφαζάνης - Αλέκος Αλαβάνος - βουλή - συνάντηση

Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επισημαίνουν ότι ο παραιτηθείς Πρωθυπουργός θα ακολουθήσει ίδια τακτική με αυτήν έναντι του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, εφόσον του ζητηθεί συνάντηση απο τον κ. Λαφαζάνη.

Σε αναβρασμό τα κομματικά επιτελεία

Οι εξελίξεις έχουν θέσει σε συναγερμό τα κομματικά επιτελεία ενόψει της προκήρυξης εκλογών.

Το μεσημέρι στο ΠΑΣΟΚ υπήρξε πολύωρη σύσκεψη των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με κομματικά στελέχη για τον καθορισμό της προεκλογικής τακτικής.

Η εκλογική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ θα συζητηθεί εκ νέου τη Δευτέρα κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, στις 12:00 το μεσημέρι.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO