Γενικά

27 Ιανουαρίου 2016 21:22

Διαφθορά: 58η ανάμεσα σε 168 χώρες η Ελλάδα

Text to Speech

Τι αποτύπωσε η Διεθνής Έκθεση για τη διαφθορά. Η θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη. Οι πρώτες και οι τελευταίες χώρες του καταλόγου.

Διαφθορά: 58η ανάμεσα σε 168 χώρες η Ελλάδα

Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα η Έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς για το 2015, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την 58η θέση, ανάμεσα σε 168 χώρες.

Η Ελλάδα συγκεντρώνει 46 βαθμούς, σύμφωνα με την έκθεση και βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που βελτίωσαν σημαντικά τη θέση τους στην κατάταξη, καθώς το 2014 είχε καταλάβει την 69η θέση.

«Είναι πράγματι ενθαρρυντικό να βλέπουμε τα αποτελέσματα των τελευταίων χρόνων. Η Ελλάδα την περίοδο 2012- 2015 βελτίωσε τη βαθμολογία της κατά 10 βαθμούς  (από 36 σε 46) που μεταφράζεται σε βελτίωση της θέσης της στην παγκόσμια κατάταξη από την 94η στην 58η», δήλωσε ο Κώστας Μπακούρης, Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος.

Ο Κ.Μπακούρης αιτιολογώντας αυτή τη βελτίωση, σημείωσε ότι, είναι αποτέλεσμα των κινήσεων που κάνουν οι κυβερνήσεις των τελευταίων χωρών, για την αντιμετώπιση της διαφθοράς. «Η ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ο Εθνικός Συντονιστής με τον οδικό χάρτη και τώρα η ενίσχυση του θεσμού με την τοποθέτηση υπουργού βαίνουν προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Διαπιστώνουμε μια επιτάχυνση των διαδικασιών που ξεσκεπάζουν όσους παρανομούν, με έμφαση σε θέματα φοροδιαφυγής και στην καθιέρωση της νομιμότητας», ανέφερε.

Σημείωσε, ωστόσο ότι ,«στην Ελλάδα η κρίση είναι πρωτίστως κρίση αξιών και μέχρι στιγμής, καμία κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία των θεσμών και να δημιουργήσει πρότυπα ακεραιότητας, ώστε να αλλάξει η νοοτροπία των πολιτών απέναντι στη διαφθορά».

Οι πρώτοι και οι τελευταίοι της παγκόσμιας κατάταξης

Σε γενικές γραμμές, τα δύο τρίτα από τις 168 συνολικά χώρες στην έκθεση του 2015 βαθμολογήθηκαν με λιγότερους από 50 βαθμούς, σε κλίμακα από το 0 (που θεωρούνται πολύ διεφθαρμένες) μέχρι το 100 (που θεωρούνται αδιάφθορες).

Τις χειρότερες θέσεις, σε θέματα διαφάνειας, έλαβαν η Βόρεια Κορέα και η Σομαλία, που συγκέντρωσαν 8 βαθμούς. Στις χώρες αυτές, η διαφθορά υπερβαίνει το Σουδάν  (165ο, 15 βαθμοί) και το Αφγανιστάν (166ο, 11 βαθμοί), ενώ το Ιράκ (161ο, 16) και η Συρία (154η, 18) δεν απέχουν πολύ.

Στον αντίποδα, οι σκανδιναβικές χώρες μονοπωλούν την κορυφή του καταλόγου, με τη Δανία να καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 91 μονάδες, τη Φινλανδία να ακολουθεί με 90 και τη Σουηδία να έπεται με 89 βαθμούς.

Στις χώρες με τις υψηλότερες βαθμολογίες υπολογίστηκαν τα υψηλά επίπεδα στην ελευθερία του Τύπου, η πρόσβαση στην πληροφόρηση για τον κρατικό προϋπολογισμό, τα υψηλά επίπεδα ακεραιότητας των ανθρώπων σε θέσεις εξουσίας, αλλά και το ότι η Δικαιοσύνη είναι δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε φτωχούς και πλούσιους και είναι απολύτως ανεξάρτητοι από τις κυβερνήσεις.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Βραζιλία, η οποία με -5 βαθμούς έχασε 7 θέσεις, καταλαμβάνοντας πλέον την 76η. Αιτία στάθηκε το σκάνδαλο Petrobas και η πολιτική θύελλα που προκάλεσε μεγάλες απώλειες.

Ανάμεσα στις χώρες των BRICS την χαμηλότερη θέση παίρνει η Ρωσία, που κατατάσσεται στην 119η θέση. 

VIDEO