Βουλή

11 Μαΐου 2016 19:08

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ για οίκους ανοχής: να μειωθεί η απόσταση τους απο σχολεία και ναούς

Text to Speech

Τι ζητούν 17 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Γιατί κάνουν λόγο για "γκέτο".

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ για οίκους ανοχής: να μειωθεί η απόσταση τους απο σχολεία και ναούς

Να μειωθούν οι΄οριζόμενες απο τον νόμο αποστάσεις και οι περιορισμοί στις εγκαταστάσεις οίκων ανοχής απο παιδικές χαρές, σχολεία και φροντιστήρια, ναούς, νοσοκομεία, ξενοδοχεία και άλλες εγκαταστάσεις ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως αναφέρουν στην ερώτηση τους προς τον Νίκο Παρασκευόπουλο, τα όρια που ισχύουν σήμερα και ο αριθμός των οίκων είναι τόσο ευρεία, που οδηγούν τους οίκους ανοχής εκτός δομικού ιστού ή ευθύνονται για την δημιουργία "γκέτο".  

Με θέμα «εκδιδόμενα επ’ αμοιβή πρόσωπα και περιορισμοί εγκατάστασης», 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ζητώντας του να επαναφέρει τη διάταξη του άρθρου 3 § 4 Ν. 2734/1999 στην προ της επίμαχης τροποποίησης μορφή της.

Οι ερωτώντες βουλευτές μεταξύ άλλων, αναφέρουν ότι με την ισχύουσα διάταξη: Δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση εκδιδομένων με αμοιβή προσώπων σε διατηρητέα ή παραδοσιακά κτίρια, καθώς και σε χώρους που δεν είναι κύριας χρήσεως και δεν πληρούν τους όρους του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού. Επίσης, δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση σε κτίρια που απέχουν, σε ακτίνα λιγότερο οπό 200 μέτρα, από ναούς, σχολεία, νηπιαγωγεία, φροντιστήρια, παιδικούς σταθμούς, νοσηλευτικά ιδρύματα, κέντρα νεότητας, αθλητικά κέντρα, οικοτροφεία, ξενοδοχεία κατηγορίας τριών (3), τεσσάρων (4) και πέντε (5) αστέρων, βιβλιοθήκες και ευαγή ιδρύματα, καθώς και από πλατείες και παιδικές χαρές. Με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου μπορεί να αυξάνονται οι προαναφερόμενες αποστάσεις και να καθορίζονται και άλλα κτίρια, στα οποία δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση εκδιδομένων με αμοιβή προσώπων, καθώς και οι αποστάσεις μεταξύ οικημάτων, στα οποία μπορούν τα εν λόγω πρόσωπα να εγκαθίστανται.

Σύμφωνα με τους ερωτώντες βουλευτές η διεύρυνση των τοπογραφικών απαγορεύσεων για την εγκατάσταση εκδιδόμενων με αμοιβή προσώπων με άδεια του οικείου δημάρχου θέτει, μεταξύ άλλων και  τα εξής σοβαρά ζητήματα:

Ήδη με τον καθορισμό της ελάχιστης προβλεπόμενης απόστασης των επίμαχων οικημάτων σε ακτίνα 200 μέτρων από τα προστατευόμενα κτήρια και κοινόχρηστους χώρους (ακόμη και αν παρεμβάλλονται μεταξύ τους άλλα κτήρια) είναι προφανής η υπέρμετρη γεωγραφική κάλυψη των «απαγορευμένων» περιοχών. Η περαιτέρω επέκταση του πλαισίου που συντελέστηκε με την επίμαχη τροποποίηση μετέτρεψε από εξαιρετικά δύσκολη σε πρακτικά αδύνατη την νόμιμη εγκατάσταση των εκδιδομένων με αμοιβή προσώπων στον δομημένο αστικό ιστό, όπου και λειτουργούν πολυάριθμα ξενοδοχεία των σχετικών κατηγοριών.

Οι ερωτώντες βουλευτές είναι:

Κουράκης Αναστάσιο,ς Γκιόλας Ιωάννης, Θεοφύλακτος Ιωάννης, Καββαδία Ιωαννέτα, Κατριβάνου Βασιλική, Κοζομπόλη Παναγιώτα, Λάππας Σπυρίδων, Μπαλωμενάκης Αντώνιος, Μπάρκας Κωνσταντίνος, Πάλλης Γεώργιος, Παπαφιλίππου Γεώργιο,ς Σαρακιώτης Ιωάννης, Συρίγος Αντώνιος ,Τζαμακλής Χαρίλαος, Τσόγκας Γεώργιος, Χριστοδουλοπούλου Αναστασία, Ψυχογιός Γεώργιος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO