Γενικά

01 Νοεμβρίου 2016 06:34

Δεν βγήκε “λευκός καπνός” για τη συγκρότηση του ΕΣΡ

Text to Speech

Νέα προσπάθεια για συγκρότηση του ΕΣΡ την Πέμπτη. “Παγώνει” η νομοθετική ρύθμιση για το προσωρινό καθεστώς. "Παρών" από την Νέα Δημοκρατία και το ΚΚΕ.

Δεν βγήκε “λευκός καπνός” για τη συγκρότηση του ΕΣΡ

 

Ούτε στην πέμπτη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων για την συγκρότηση του ΕΣΡ βγήκε "λευκός καπνός" για τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το Συμβούλιο.  Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Φάμελλος στην ΕΡΤ, την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί νέα προσπάθεια για συγκρότηση του ΕΣΡ, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.

Στην χθεσινή ψηφοφορία που έγινε μετά απο συνεδρίαση 4,5 ωρών στην Διάσκεψη των Προέδρων, υπέρ της τελικής πρότασης ψήφισαν οι βουλευτές της συμπολίτευσης, αλλά κι εκείνοι απο την Δημοκρατική Συμπάράταξη και το Ποτάμι, "παρών" δήλωσαν ΝΔ και ΚΚΕ, "οχι" προβάλλοντας αντιρρήσεις επί της διαδικασίας και όχι επί των προσώπων η Ένωση Κεντρώων, ενώ απών ήταν ο εκπρόσωοπος της Χρυσής Αυγής

Απο νωρίς είχε αποσυρθεί - δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία - η πρόταση για τον Βύρωνα Πολύδωρα, ενώ ενστάσεις υπήρξαν απο την πλευρά πολλών κομμάτων για το πρόσωπο του Βασίλη Μουλόπουλου, που είχε προταθεί για την θέση του Αντιπροέδρου του ΕΣΡ.

Η τελική πρόταση, που μετά απο διεργασίες, τέθηκε σε ψηφοφορία, πρόεβλεπε για την θέση του Προέδρου του ΕΣΡ τον κ. Ροδόλφο Μορώνη, για την θέση του Αντιπροέδρου τον κ. Νίκο Κιάο και για την θέση του μέλους τον κ. Βασίλη Μουλόπουλο.

Επί της πρότασης αυτής, καταμετρήθηκαν 16 "ναι" (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι) , 6 "παρών (ΝΔ, ΚΚΕ), 1 "όχι" (Ένωση Κεντρώων), ενώ απουσίασε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής.

Βουλή - ΕΣΡ - τηλεκοντρόλ

Βάσει της ψηφοφορίας, δεν συγκεντρώθηκε η αυξημένη πλειοψηφία των 4/5, που απαιτείται κατά το Σύνταγμα για την συγκρότηση του ΕΣΡ κι έτσι το όλο θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα, ενώ μαίνονται οι αντιδράσεις, κυρίως απο μέρους της ΝΔ, για την τροπολογία με την οποία αναστέλλεται και δεν καταργείται το άρθρο του νόμου Παππά, με το οποίο είχαν εκχωρηθεί στην Γενική Γραμαμτεία Ενημέρωσης κι Επικοινωνίας οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ για την αδειοδότηση των καναλιών.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Πρόεδρος της Βουλής,Νίκος Βούτσης, υπογράμμισε ότι υπάρχει η δέσμευση του Πρωθυπουργού, όσο και του ιδίου για απαρέγκλιτη τήρηση της απόφασης του ΣτΕ.

Μαξίμου: να αναλάβει τις ευθύνες της η ΝΔ

Αμέσως μετά την άκαρπη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση.

«Η ευρεία πλειοψηφία στην διάσκεψη των Προέδρων, υποχρεώνει την ΝΔ να αναλάβει τις ευθύνες της.

Για πρώτη φορά, σήμερα, μετά από 5 συνεδριάσεις, διαμορφώθηκε, στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ευρεία πλειοψηφία, πολύ κοντά στην συνταγματικά απαιτούμενη των 4/5.

Διαμορφώνονται, έτσι, ισχυρές τάσεις συναίνεσης για την άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ, που αποτελεί συνταγματική υποχρέωση.

Η νέα αυτή πραγματικότητα υποχρεώνει την ηγεσία της ΝΔ, να μετακινηθεί, επιτέλους, στην επόμενη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, από την ανοιχτή υπονόμευση σε θέση ευθύνης».

Συμβούλιο της Επικρατείας - Μέγαρο Μαξίμου - τηλεοπτικές άδειες

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, αναφερόμενος στη διαδικασία για τη συγκρότηση του νέου ΕΣΡ, δήλωσε, «στο ρεσιτάλ ανευθυνότητας τη σκυτάλη από το ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε σήμερα  η ΝΔ».

“Παγώνει” η νομοθετική ρύθμιση για το προσωρινό καθεστώς

Να μην επισπευσθεί η νομοθετική ρύθμιση για το προσωρινό καθεστώς, αλλά να συγκληθεί εκ νέου η Διάσκεψη των Προέδρων, σε μια περαιτέρω προσπάθεια να καμφθεί η αδιαλλαξία της ΝΔ, αποφάσισε η κυβέρνηση, δεδομένης της ευρείας πλειοψηφίας που διαμορφώθηκε στη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων, δήλωσαν κυβερνητικοί κύκλοι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της κυβέρνησης, μετά από την ολοκλήρωση της Διάσκεψης των Προέδρων έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη με τη συμμετοχή και του Προέδρου της Βουλής.

Με δεδομένη την ευρεία πλειοψηφία που διαμορφώθηκε, όπως επισήμαιναν, αποφασίστηκε να μην επισπευσθεί η νομοθετική ρύθμιση για το προσωρινό καθεστώς, αλλά να συγκληθεί εκ νέου η Διάσκεψη των Προέδρων, με την ίδια πρόταση για τα πρόσωπα, σε μια περαιτέρω προσπάθεια να καμφθεί η αδιαλλαξία της ΝΔ, όπως εξηγούσαν.

VIDEO