Γενικά

06 Νοεμβρίου 2016 21:55 Τελευταία ενημέρωση : -

Αναβάλλεται η αυριανή Διάσκεψη των Προέδρων για το ΕΣΡ

Text to Speech

Περισσότερος χρόνος για την Κυβέρνηση στην αναζήτηση συναινέσεων. Τρεις ως τώρα οι προτάσεις για τον Πρόεδρο του Συμβουλίου. Κόντρα Παππά – ΝΔ μέσω διαρροών.

Αναβάλλεται η αυριανή Διάσκεψη των Προέδρων για το ΕΣΡ

Για την Πέμπτη μετατέθηκε η κρίσιμη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής που για έκτη φορά θα επιδιώξει να καταλήξει σε συμφωνία για τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Η αναβολή της Διάσκεψης για μερικές ημέρες, καθώς ορισμένα μέλη της υπουργοποιήθηκαν και αναγκαστικά θα αλλάξει η σύνθεση της, δίνει περισσότερο χρόνο στην Κυβέρνηση να αναζητήσει συναινέσεις με κόμματα της αντιπολίτευσης, με στόχο να επιτευχθεί η αυξημένη πλειοψηφία των 4/5 που απαιτείται, βάσει Συντάγματος, για την ανάδειξη των μελών του ΕΣΡ.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αναφέρει στην εφημερίδα Αγορά ότι «η ευθύνη της ΝΔ υπήρξε τεράστια. Επί δέκα μήνες δεν συνομολογούσε στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Αποτελεί συνταγματικό ατόπημα η μη έγκαιρη από πλευράς όλων των κομμάτων προσαρμογή σε σχέση με την συνταγματική επιταγή».

Από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας, ουσιαστικά προεξοφλείται νέο ναυάγιο, αν έστω και την τελευταία στιγμή η Κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε ακύρωση των διατάξεων για τον φορέα χορήγησης και τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών, η ισχύς των οποίων ανεστάλη, με κυβερνητική πρωτοβουλία, την οποία στήριξε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, προκαλώντας όμως την έντονη αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου.

ΕΣΡ - Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης

«Έχουμε τονίσει ότι εφόσον η Κυβέρνηση προχωρήσει στην κατάργηση των διατάξεων Παππά, το ζήτημα των ονομάτων δεν θα σταθεί εμπόδιο. Η Κυβέρνηση έχει την δυνατότητα, έστω και την ύστατη στιγμή, να προχωρήσει σε αυτήν την κατάργηση, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την συγκρότηση του ΕΣΡ» τονίζει ο κοινοβουλυετικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νικος Δένδιας στη Real News.

“Η απόφαση του ΣτΕ δεν ακυρώνει τον στόχο ούτε την στρατηγική μας, αλλά επιβάλλει τον επανασχεδιασμό και τον επανακαθορισμό των δρόμων προς την επίτευξη τους, ο οποίος ήδη υλοποιείται και αποφέρει καρπούς» τονίζει ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης στην ίδια εφημερίδα.

Η Κυβέρνηση αναμένεται να επιμείνει στο πρόσωπο του Ροδόλφου Μορώνη για την θέση του Προέδρου του ΕΣΡ. Η Νέα Δημοκρατία προτείνει τον Αθανάσιο Κουτρομάνο, στον οποίο δεν είναι αρνητική η Δημοκρατική Συμπαράταξη, που την τελευταία φορά στήριξε την θέση της Κυβέρνησης, όπως και το Ποτάμι, που όμως προτείνει τον Μιχάλη Σταθόπουλο.
  
«Η πρότασή μας είναι ο ακαδημαϊκός Μιχάλης Σταθόπουλος. Ένας άνθρωπος αδέκαστος, ανεξάρτητος, που δεν έχει υποχωρήσει ποτέ σε πολιτικές, επιχειρηματικές ή μιντιακές πιέσεις» επισημαίνει ο Σταύρος Θεοδωράκης στην εφημερίδα Αγορά.

Κόντρα Παππά – ΝΔ για το ΕΣΡ    

Κύκλοι του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής ανέφεραν σε σχέση με το θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ, πως η ΝΔ πρέπει να μπει στη συζήτηση για τα πρόσωπα και να μετακινηθεί από τη θέση του «παρών» στο «ναι» για τη συγκρότηση του συμβουλίου.

Ταυτόχρονα, εκτιμούν ως θετική τη στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού στο ζήτημα αυτό.

Τέλος, οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση θεωρεί πως δεν μπορεί να υπάρχουν άδειες πανελλαδική εμβέλειας χωρίς τίμημα.

Ωστόσο, πηγές της «Πειραιώς» σχολιάζοντας  τις διαρροές από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής σημείωναν πως «οι κύκλοι του κ. Παππά θα πρέπει να τον παροτρύνουν να δώσει σαφείς εξηγήσεις για τα πάρε-δώσε με τον κ. Αρτεμίου στη Βενεζουέλα. Σε ό,τι αφορά το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, η Νέα Δημοκρατία το χειρίζεται με τη δέουσα θεσμική και δημοκρατική σοβαρότητα. Η κυβέρνηση που τράπηκε σε άτακτη υποχώρηση, οφείλει να απολογηθεί στους πολίτες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO