Διπλωματία

18 Ιανουαρίου 2017 07:06

Κυπριακό: Τα βλέμματα στο Μον Πελεράν

Text to Speech

Συνεχίζονται σε τεχνοκρατικό επίπεδο οι διαβουλεύσεις για την ασφάλεια. «Βολές» της Λευκωσίας για τους χάρτες των τουρκοκυπρίων. Συνάντηση Κοτζιά – Κουμουτσάκου.

Κυπριακό: Τα βλέμματα στο Μον Πελεράν

Ξεκινούν σήμερα στο Μον Πελεράν της Ελβετίας οι συζητήσεις των τεχνοκρατών των εγγυητριών και ενδιαφερομένων για το Κυπριακό αντιπροσωπειών, για τα θέματα της Ασφάλειας.

Μία εβδομάδα μετά από την κατάθεση χαρτών, οι οποίοι σφραγίστηκαν σε θυρίδα του ΟΗΕ και τη Διεθνή Διάσκεψη της Γενεύης, οι τεχνοκράτες καλούνται να θέσουν ερωτήματα στις πολιτικές δυνάμεις, βάσει των οποίων θα δοθούν οι απαντήσεις, ώστε να διαμορφωθεί μία φόρμουλα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία ακόμα Διάσκεψη, σε διεθνές επίπεδο.

Οι συζητήσεις που ξεκινούν σήμερα θα διαρκέσουν δύο μέρες και ακολούθως θα γίνει η αξιολόγηση των ερωτημάτων, από τις αντιπροσωπείες της Κύπρου, των κατεχομένων, της Τουρκιάς, της Ελλάδας, της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου είχε χθες επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τουσκ, ενόψει των διεργασιών, ενώ σήμερα ο Γιώργος Κουμουτσάκος θα έχει ενημέρωση από τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Σε δηλώσεις που έκανε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στην κατάθεση χαρτών των δύο πλευρών, την περασμένη εβδομάδα, σημείωσε ότι, «ο χάρτης που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης δεν συμβαδίζει με τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ότι πρέπει να ενωθούν τα Κόκκινα με την Μόρφου και να δοθούν στην τουρκοκυπριακή πλευρά».

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, οι όποιες δηλώσεις γίνονται έχουν σημασία και επηρεάζουν το κλίμα, όλα ωστόσο, θα κριθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Έχουν ήδη τεθεί συγκεκριμένα ερωτήματα από τα Ηνωμένα Έθνη επί των οποίων θα κληθούν να τοποθετηθούν τα εμπλεκόμενα μέρη», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης. Όπως είπε, «τα ερωτήματα αφορούν ζητήματα που άπτονται της εσωτερικής και της εξωτερικής ασφάλειας, των ανησυχιών της κάθε πλευράς και της εφαρμογής της λύσης». Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Ελληνοκυπριακή θα επικεντρωθεί στην πρόταση του Προέδρου Ν. Αναστασιάδη για την ασφάλεια και στην πρόταση Κοτζιά για το σύμφωνο φιλίας. Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι «δεν προβλέπεται οποιαδήποτε διαπραγμάτευση στη Λευκωσία πως αυτή την εβδομάδα για τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού».

 

VIDEO