Διπλωματία

18 Ιανουαρίου 2017 18:58

Τα θέματα ασφαλείας διχάζουν στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Text to Speech

Μεταξύ των ιδεών που εξετάζονται περιλαμβάνεται και η αποχώρηση των στρατευμάτων μετά από νέα επισκόπηση του θέματος ή να τεθεί σε δημοψήφισμα. Πιθανή νέα συνεδρίαση σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο.

Τα θέματα ασφαλείας διχάζουν στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Το ακανθώδες θέμα της ασφάλειας σε μία ενωμένη Κύπρο βρέθηκε την Τετάρτη στο προσκήνιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, με αξιωματούχους να υποβαθμίζουν τις πιθανότητες για μία σύντομη πρόοδο, από όλες τις πλευρές, στο συγκεκριμένο θέμα, όπως αναφέρει τηλεγράφημα του Ρόιτερς.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα διατηρηθούν στο νησί για την προστασία της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, μια δήλωση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας.

Πηγή που συμμετείχε στις διήμερες διαβουλεύσεις μεταξύ τεχνοκρατών Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας ανέφερε ότι η ασφάλεια αποτελεί ένα πολύ δύσκολο θέμα, προσθέτοντας ότι ίσως είναι "πολύ φιλόδοξο" να πούμε ότι μία συμφωνία για την ασφάλεια σε μία ομοσπονδία με δύο κρατίδια είναι άμεση.

"Θα προσπαθήσουμε ίσως... να προσφέρουμε κάποιες εναλλακτικές προτάσεις για να εξεταστούν σε πολιτικό επίπεδο", είπε σε καθεστώς ανωνυμίας πηγή που βρίσκεται κοντά στην Τουρκοκυπριακή πλευρά.

Άλλη διπλωματική πηγή δήλωσε ότι μία επιλογή που βρίσκεται υπό εξέταση είναι η δημιουργία τεσσάρων ξεχωριστών αστυνομικών σωμάτων- ένα για το κάθε κρατίδιο που θα δημιουργηθεί- ένα τρίτο που θα ασχολείται με τις ομοσπονδιακές υποθέσεις και ένα πολυεθνικό.

Μόλις οι τεχνοκράτες κωδικοποιήσουν τις θέσεις των ενδιαφερομένων πλευρών, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, θα υπάρξει συνεδρίαση σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο από τις εγγυήτριες δυνάμεις, επεσήμανε Τουρκοκυπριακή πηγή.

Συγκρατημένη αισιοδοξία από Αθηνά

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι έχει γίνει πρόοδος για να τερματιστεί το αδιέξοδο δεκαετιών προειδοποιώντας την Τουρκία να εγκαταλείψει την "επιθετική ρητορική". "Είμαστε αισιόδοξοι αλλά με σύνεση και υπευθυνότητα όπως αρμόζει στο σημείο αυτό που βρισκόμαστε, συνεχίζουμε μια σκληρή δουλειά σε χαμηλούς τόνους... βήμα το βήμα. Ελπίζω να έχουμε θετικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα", δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Η ελληνική πλευρά ζητά την κατάργηση του συστήματος εγγυήσεων που δομήθηκε το 1960, κατηγορώντας την Τουρκία ότι το έχει παραβιάζει με την εισβολή του 1974 και την διατήρηση δύναμης 30.000 στρατιωτών στα βόρεια του νησιού.

Η τουρκική πλευρά ισχυρίζεται ότι πρέπει να διατηρηθεί κάποια στρατιωτική παρουσία για την προστασία της τουρκικής μειονότητας από ενδεχόμενη επανάληψη των γεγονότων του 1960. Παράλληλα, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα την Ελλάδα ότι "αποφεύγει" τις συζητήσεις της Γενεύης και ότι η Τουρκία θα διατηρήσει στρατεύματα στο νησί. Άφησε, ωστόσο, ανοιχτή την πιθανότητα επιστροφής στη συνθήκη του 1960, που προβλέπει την παρουσία δύναμης 950 Ελλήνων και 650 Τούρκων στρατιωτών.

Η ελληνική πλευρά θέλει άμεση αποχώρηση του 75% των τουρκικών δυνάμεων και πλήρη αποχώρηση σε προκαθορισμένο διάστημα.

Μεταξύ των ιδεών που εξετάζονται περιλαμβάνεται και η αποχώρηση των στρατευμάτων μετά από νέα επισκόπηση του θέματος ή να τεθεί σε δημοψήφισμα, ανέφερε η δεύτερη πηγή.

VIDEO