Γενικά

24 Μαρτίου 2017 07:32

Πρίμπους: είμαστε περήφανοι για τους Έλληνες, θα στηρίξουμε την Ελλάδα

Text to Speech

Ειδική εκδήλωση προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημήτριου. Οι δηλώσεις του Έλληνα προσωπάρχη του Τραμπ. Τι είπε ο Καμμένος.

Πρίμπους: είμαστε περήφανοι για τους Έλληνες, θα στηρίξουμε την Ελλάδα

Με Έλληνα προσωπάρχη θα γίνει ο φετινός εορτασμός της 25ής Μαρτίου στο Λευκό Οίκο. Το τιμώμενο πρόσωπο σε δείπνο που παρατέθηκε από τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριο, ενώ παρουσία «έκπληξη» ήταν αυτή του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μάικ Πενς.

Επιφανείς Ελληνοαμερικανοί, παράγοντες της ομογένειας και επιχειρηματίες από την Ελλάδα, καθώς και ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ήταν ανάμεσα στους 72 επίσημους καλεσμένους της ειδικής τελετής που έγινε με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση που διοργανώνει ο Λευκός Οίκος από το 1986, η οποία έγινε στο Blair House  .

Ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, Θανάσης Τσίτσας, έθεσε ερωτήματα στον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ραινς Πρίμπους. Διαβάστε τη συνέντευξη.

-Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε στην ελληνοαμερικανική κοινότητα;

Είμαστε υπερήφανοι για τον ελληνικό λαό, είμαστε ενθουσιασμένοι για τον εορτασμό της ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, της 25ης Μαρτίου 1821. Είναι μία σπουδαία παράδοση εδώ στον Λευκό Οίκο που ξεκίνησε από έναν σπουδαίο πρόεδρο τον Ρόναλντ Ρέιγκαν

25η Μαρτίου - Λευκός Οίκος - Ράινς Πρίμπους - Πάνος Καμμένος

 -Τι σημαίνει αυτή η γιορτή για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις;

Είμαστε υπερήφανοι που είμαστε Έλληνες, όπου ξεκίνησε η δημοκρατία και όπου ανθεί εδώ στην Αμερική.

 -Θα υποστηρίξετε την Ελλάδα;

Φυσικά

Στην εκδήλωση στο Blair House παραβρέθηκε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ο οποίος θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στην εκδήλωση του Λευκού Οίκου για την 25η Μαρτίου.

25η Μαρτίου - Λευκός Οίκος - Ράινς Πρίμπους - Πάνος Καμμένος

Ο κ. Καμμένος σε δηλώσεις  στους Έλληνες ανταποκριτές είπε:

«Είναι νομίζω μια πολύ σημαντική εκδήλωση. Μας τιμά ιδιαιτέρως ο Πρόεδρος Τραμπ και ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου εδώ στο Blair House, σε μια επέκταση του Λευκού Οίκου στην εθνική εορτή της Ελλάδας. Αυτό όπως ξέρετε γίνεται για την Ελλάδα και την Ιρλανδία μόνο, αποτελεί μια ιδιαίτερη τιμή και δείχνει την σημασία που δίνουν και οι ΗΠΑ στην συνεργασία τους με την Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα στην στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ στα πλαίσια του ΝΑΤΟ αλλά και της διμερής σχέσης, οι οποίες έχουν βελτιωθεί και νομίζω βρίσκονται στην καλύτερη φάση τα τελευταία χρόνια μέσω και της αναβάθμισης της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Τιμητική και η αυριανή εκδήλωση στον Λευκό Οίκο. Έχουμε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ. Γνωρίζουν την διάθεση που υπάρχει εκ μέρους της Ελλάδας για μια στενότερη συνεργασία. Εκτιμούμε ιδιαίτερα ότι οι ΗΠΑ όπως είπα και χθες στην Γερουσία σε δύσκολες στιγμές για την Ελλάδα βρεθήκανε δίπλα και για την οικονομική κρίση στον Ιούνιο του 2015, αλλά και τώρα όπου πράγματι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βγει από μια οικονομική κρίση και ζητάμε την συμπαράσταση όλων συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ.

- Η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα  ακολουθήσει την πολιτική Ομπάμα  στο ζήτημα του ελληνικού χρέους ;

Δεν μπορώ να είμαι άδικος με τον Πρόεδρο Ομπάμα διότι και εκείνος προσωπικά παρενέβη όταν χρειάστηκε υπέρ της πατρίδας μας. Είμαι βέβαιος όμως ότι η διοίκηση Τραμπ, όπως και δημόσια έχει εκφέρει και πριν από τις εκλογές και φαίνεται και από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης του ότι θεωρεί την Ελλάδα ένα σημαντικό και αξιόπιστο σύμμαχο, ο οποίος μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Θεωρώ, λοιπόν, ότι και η διοίκηση Τραμπ θα είναι προς την Ελλάδα ιδιαίτερα φιλική στα πλαίσια και της συμμαχίας αλλά και των διμερών σχέσεων.

25η Μαρτίου - Λευκός Οίκος - Ράινς Πρίμπους - Πάνος Καμμένος

Εγώ το είχα πει και από πριν όπως ξέρετε είμαι ένας από τους πρώτους που στήριξαν την υποψηφιότητα  Τράμπ και στους ελληνοαμερικανούς διότι θεωρώ ότι οι δημόσιες θέσεις που πήρε από την πρώτη στιγμή  για την αναβάθμιση την γεωπολιτική της χώρας μας θα βοηθήσουν πάρα πολύ στο να ξεπεράσουμε και την κρίση την οικονομική.

O κ. Καμμένος αναφέρθηκε και στο σημερινό ραντεβού του με τον Αμερικανό ομόλογο του Τζέιμς Ματίς στο Πεντάγωνο.

25η Μαρτίου - Λευκός Οίκος - Ράινς Πρίμπους - Πάνος Καμμένος

«Η συνάντηση στο Πεντάγωνο είναι ιδιαίτερα τιμητική. Μετά την Υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, ο Αμερικανός Υπουργός δέχεται την Ελλάδα. Νομίζω ότι αυτό από μόνο του είναι μια σημαντική είδηση. Θα έχουμε αρκετό χρόνο για να συνομιλήσουμε για τις διμερείς μας σχέσεις, για τις σχέσεις μας στο ΝΑΤΟ, για την ευρύτερη περιοχή και την περαιτέρω συνεργασία. Είναι μια συνάντηση η οποία αναδεικνύει και τον ρόλο της Ελλάδας στην συμμαχία και την ευρύτερη περιοχή ιδιαίτερα με την βάση της Σούδας. Μην ξεχνάμε ότι είναι η μόνη βάση που μπορεί να φιλοξενήσει ένα αεροπλανοφόρο από το Norfolk μέχρι τον Κόλπο.

25η Μαρτίου - Λευκός Οίκος - Ράινς Πρίμπους - Πάνος Καμμένος

Τα εξοπλιστικά είναι και αυτά στην ατζέντα. Περνάμε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση, όμως η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να διατηρεί την ετοιμότητα της, το αξιόπιστο των ενόπλων της δυνάμεων. Το ηθικό μας είναι αρκετά υψηλό από εκεί και πέρα χρειαζόμαστε και τα μέσα εκείνα με τις δεδομένες δυνατότητες τις οποίες έχουμε και αυτό το έχουν αποδείξει οι ΗΠΑ και με τα δωρεάν ελικόπτερα τα Σινουκ αλλά και τα τελευταία 70 ελικόπτερα τα οποία παρέχει προς την Ελλάδα ως στρατιωτική βοήθεια και πιστεύω ότι με την επέκταση της στρατιωτικής βοήθειας πέραν του ενός έτους θα έχουμε ακόμα περισσότερες δυνατότητες για να καλύψουμε τις ανάγκες μας».

25η Μαρτίου - Λευκός Οίκος - Ράινς Πρίμπους - Πάνος Καμμένος

Δηλώσεις για την εκδήλωση στο  Blair House έκανε και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος ο οποίος αναφέρθηκε ειδικότερα στο ζήτημα των θρησκευτικών ελευθεριών.

«Γιορτάζουμε την μεγάλη εθνική μας επέτειο και την γιορτάζουμε σε μια χώρα που τιμά την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την δημοκρατία. Είμαστε στον καλύτερο χώρο για να γιορτάσουμε αυτό το πολύ μεγάλο γεγονός, το οποίο είναι γεγονός μοναδικό στην παγκόσμια ιστορία ότι ένας λαός μικρός και απομονωμένος ύστερα από 400 χρόνια ξεσηκώθηκε και διεκδίκησε την ελευθερία του.

Αύριο (σήμερα) στον Λευκό Οίκο θα έχουμε την διακήρυξη της ανεξαρτησίας που θα γίνει από τον πρόεδρο και επομένως θα έχουμε μια δυνατότητα να πούμε και κάτι περισσότερο και πιο άμεσο για την δική μας περίπτωση της Ελλάδος.

 - Τι σημαίνει για την Ελλάδα αυτή η εκδήλωση και το γεγονός ότι σας τιμά σήμερα ο ομογενής προσωπάρχης του Λευκού Οίκου.

«Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι τιμά ο προσωπάρχης τον Αρχιεπίσκοπο. Είναι τιμή που δεν έχει σχέση τόσο με το πρόσωπο, έχει σχέση με το πρόσωπο ως θεσμό με την έννοια του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας και αυτό είναι όντως κάτι πολύ μεγάλο, για το οποίο αισθανόμαστε υπερήφανοι και ευγνωμοσύνη προς τον Θεό της Ελλάδος όπως λέμε και του κόσμου.

Και είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η μέρα θα είναι μια ευκαιρία. Μπορεί να είναι κάτι που θα είναι ένας καταλύτης για συνέχεια γεγονότων.

-Τι σκοπεύετε να μεταφέρετε αύριο στην συνάντηση της με τον  Αμερικανό Πρόεδρο στο περιθώριο της τελετής;

 «Τα συγκεκριμένα είναι off the record. Το θέμα είναι αν έχουμε να πούμε πράγματα. Το τι θα είναι αυτά τα πράγματα, that’s another story. Αλλά θα είναι τέτοια τα οποία ελπίζω ότι...

25η Μαρτίου - Λευκός Οίκος - Ράινς Πρίμπους - Πάνος Καμμένος

- O κ. Πρίμπους έχει εκφραστεί θετικά για το Πατριαρχείο. Πιστεύετε  ότι θα βοηθήσει;  

Ο προσωπάρχης είναι δικός μας άνθρωπος. Είναι άνθρωπος πιστός. Η μητέρα του είναι εξαιρετική γυναίκα, η γυναίκα του έγινε Ορθόδοξη την επόμενη μέρα της ορκωμοσίας του Προέδρου. Το θέμα της θρησκευτικής ελευθερίας είναι ένα θέμα το οποίο είναι σημαντικό εδώ στην Αμερική. Για εμάς είναι βασικό στοιχείο για το οποίο πολεμούμε εδώ για τα θέματα του Πατριαρχείου διότι είναι ένα παγκόσμιο θέμα και είναι κάτι για το οποίο η Αμερική έχει μια φοβερή ευαισθησία στο θέμα της θρησκευτικής ελευθερίας, καθώς οι πρώτοι μετανάστες που ήρθαν εδώ από την Ευρώπη ήρθαν για λόγους θρησκευτικής ελευθερίας. Επομένως είναι ευαίσθητο θέμα και για αυτό τον λόγο ελπίζουμε ότι θα είναι κάτι που θα βοηθήσει τα θέματα του πατριαρχείου μας, τα οποία επειδή τα προωθούμε μέσω της ιδέας της θρησκευτικής ελευθερίας έχουν την δυνατότητα να περάσουν ευκολότερα και σε μεγαλύτερα στρώματα».

25η Μαρτίου - Λευκός Οίκος - Ράινς Πρίμπους - Πάνος Καμμένος

-Ιδιαίτερα τώρα που κατά πληροφορίες ο κ. Ερντογάν φημολογείται ότι θα πάει στην Αγία Σοφία πριν το δημοψήφισμα για να προσευχηθεί...

Έχουμε αυξημένες προκλήσεις και επομένως χρειάζονται αυξημένα αντίδοτα.

 

 

 

VIDEO