Κυβέρνηση

01 Απριλίου 2017 21:25

“Χρησμός” Τσίπρα για συμφωνία με … “άρωμα” πρωταπριλιάς

Text to Speech

Αμφίσημη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα μετά το πέρας της συνεδρίασης της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ. Το σχόλιο της Νέας Δημοκρατίας.

“Χρησμός” Τσίπρα για συμφωνία με … “άρωμα” πρωταπριλιάς


Συμφωνία εντός του Απριλίου “βλέπει” ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με όσα είπε αποχωρώντας από τα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον θα υπάρξει συμφωνία μέσα στον Απρίλιο, δήλωσε : «Ναι, θα έχουμε, αλλά ό,τι και να σας πω σήμερα είναι πρωταπριλιά, ό,τι και να σας πω δεν θα με πιστέψετε».

Η συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ διηρκεσε περισσότερες από 4 ώρες. Τα μέλη ενημερώθηκαν από τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. «Όλα πήγαν πολύ καλά» είπε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, «όχι απλώς καλά, άριστα» δήλωσε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, «συμφωνήσαμε σε όλα» τόνισε ο Νίκος Φίλης. 

Η ΠΓ με ανακοίνωσή της δηλώνει ότι στηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης. Όπως αναφέρει «στηρίζει την προσπάθεια της διαπραγματευτικής ομάδας και της ελληνικής κυβέρνησης για μια συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο, κοινωνικά βιώσιμη και ταυτόχρονα συνολική σε ότι αφορά την απομείωση του χρέους, με βιώσιμα πλεονάσματα που θα δίνουν τη δυνατότητα αλλαγής σελίδας στην οικονομία και οριστικής εξόδου της χώρας από τη κρίση». 

Προσθέτει ότι «οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης βαραίνουν αποκλειστικά και μόνον, όσους συνεχίζουν να θέτουν παράλογες απαιτήσεις στο τραπέζι, και δεν σέβονται όσα έχουν οι ίδιοι συμφωνήσει. Δεν υποχωρούμε από τη θέση μας για επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, και ιδίως από την προσπάθειά μας για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων». 

Σημειώνει επίσης: «Ταυτόχρονα, υπερασπιζόμαστε τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ. Η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, στη γραμμή του πιο άγριου νεοφιλελευθερισμού, υιοθετεί όλη την επιχειρηματολογία της πιο σκληρής πλευράς των δανειστών και επιδιώκει την πλήρη κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και, γενικότερα, την αποδιάρθρωση του κοινωνικού κράτους». 

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται «η απέλπιδα προσπάθεια της εγχώριας «συμμαχίας των προθύμων», που τις τελευταίες μέρες ανασύρει μέχρι και τα φαντάσματα του παλιού πολιτικού συστήματος, όσους έχουν εδώ και χρόνια καταδικαστεί στη συνείδηση των πολιτών, με φανερό και μοναδικό στόχο το μέτωπο στον ΣΥΡΙΖΑ, την πτώση της κυβέρνησης και την με κάθε τρόπο παλινόρθωση του πελατειακού κράτους των σκανδάλων και της διαφθοράς, αλλά κυρίως την επιστροφή του πιο σκληρού αντικοινωνικού νεοφιλελευθερισμού, θα πέσει στο κενό. Ο ελληνικός λαός ούτε ξεχνά ποιοι οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και αποδέχθηκαν τη λεηλασία, ούτε παραγνωρίζει ποιοι τώρα αγωνίζονται για την ανόρθωση της χώρας δίνοντας σκληρή μάχη εν μέσω δυσμενών συσχετισμών για την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων».

ΝΔ: το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται

«Ο Αλέξης Τσίπρας και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν το θέατρο του παραλόγου» τονίζει το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως εξηγεί «από τη μία, αποδέχονται νέα μέτρα λιτότητας και, από την άλλη, παριστάνουν ότι αντιστέκονται στους δανειστές. Σε κάθε περίπτωση, ροκανίζουν το χρόνο, βυθίζουν την κοινωνία σε αβεβαιότητα και οδηγούν τη χώρα σε αδιέξοδο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO