Κόμματα

09 Απριλίου 2017 21:45

Με “αντάρτικο” των 13 ψηφίστηκε η συμφωνία από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Text to Speech

Κίνηση μελών της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Νίκο Φίλη. Τι ζητούν. Υπερψηφίστηκε η συμφωνία του Eurogroup. «Φωτιές» στο Βερολίνο από τις δηλώσεις Τσίπρα.

Με “αντάρτικο” των 13 ψηφίστηκε η συμφωνία από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ η συμφωνία του Eurogoup της περασμένης Παρασκευής.

Παρά το ότι προηγουμένως υπήρξε κείμενο των «13» - πολλοί εκ των οποίων ανήκουν στο «53»-  υπό τον Νίκο Φίλη, το οποίο τελικά αποφασίστηκε να μην κατατεθεί χωριστά, η εισήγηση της πλειοψηφίας υπερψηφίστηκε από τα 113 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, καταψηφίστηκε από έντεκα βουλευτές και καταγράφηκαν δώδεκα λευκά.

Το κείμενο των «13» είχε αρχικά προταθεί να κατατεθεί χωριστά, όμως μετά από παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, αποφασίστηκε να κατατεθεί στις οργανώσεις των μελών του κόμματος.

Ο Πρωθυπουργός είχε τονίσει, κατά την ομιλία του, στην έναρξη της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής ότι, τα μέτρα της συμφωνίας θα ψηφιστούν μόνο αν υπάρξει συνολική συμφωνία για το χρέος. Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών της κυβέρνησης της Μέρκελ, οι οποίοι ζητούν από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να κρατήσει σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας.

Οι «13» από την πλευρά τους, με την παρέμβαση που έκαναν, άφησαν αιχμές ζητώντας ακόμα και ανασχηματισμό της Κυβέρνησης.  Στο σχετικό κείμενο αμφισβητείται η αποτελεσματικότητα του προγράμματος, αφού έχει υφεσιακή και αντικοινωνική διάσταση και, με αυτή την έννοια, πρέπει να ανατραπεί.

Φίλης - Λάμπρου - καταθεση - κείμενο θέσεων - ΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ

Όπως αναφέρεται, επίσης, καθοριστικό σημείο της συμφωνίας είναι η ρύθμιση του χρέους με «κούρεμα» και πλεονάσματα που δεν θα βάζουν «ταφόπλακα» στην πορεία της οικονομίας.

Αναφέρεται επίσης ότι,  «οι εκβιασμοί θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, με νέες αξιολογήσεις, με νέες αντιλαϊκές απαιτήσεις».

Προειδοποιούν στη συνέχεια: «Είμαστε στο παρά ένα» και προσθέτουν «το σχέδιό τους ή να υποκύψουμε ή να στεγνώσουν εντελώς τα ταμεία και να βουλιάζει καθημερινά η οικονομία μέχρι να αναγκαστούμε να πούμε ναι σε όλα, έχει φανεί καθαρά».  Εξ αυτού ζητούν «να επεξεργαστούμε άμεσα έναν οδικό χάρτη και ένα σχέδιο δράσης που θα συμπεριλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα ρήξεις και ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα στα θέματα που θεωρούνται ώριμα και εν πολλοίς ρεαλιστικά».

 

 

VIDEO