Κυβέρνηση

10 Απριλίου 2017 20:27

Εσωτερική “αποδόμηση” της συμφωνίας πριν καν φτάσει στην Βουλή

Text to Speech

«Μανιφέστο» Φίλη κι ακόμα 12 μελών της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ στη χθεσινή συνεδρίαση. «Πυροσβεστική» παρέμβαση Βούτση.

Εσωτερική “αποδόμηση” της συμφωνίας πριν καν φτάσει στην Βουλή

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Με ένα κείμενο μανιφέστο ο Νίκος Φιλης και στελέχη των 53 «αποδόμησαν», κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, το αφήγημα της κυβέρνησης γύρω από την συμφωνία που επετεύχθη στο πρόσφατο Eurogroup.

Εσωτερικό «θέμα» υπάρχει πάντως και στο εσωτερικό της ομάδας των «53», καθώς ο Νίκος Μανιός, μέλος της , κάνει λόγο για «αντιφατική» συμπεριφορά, τονίζοντας ότι όσοι καταψήφισαν το πλαίσιο της συμφωνίας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να ψηφίσουν αύριο τα μέτρα στη Βουλή.

«Η αποδοχή της κυοφορούμενης συμφωνίας ή όχι δεν αφορά αποκλειστικά την ηγεσία του κόμματος ή την κυβέρνηση αλλά το σύνολο των κομματικών δυνάμεων και της ευρύτερης επιρροής του. Πολύ περισσότερο που οι τελικές αποφάσεις θα είναι καθοριστικές για την δική μας προοπτική ως κόμμα, για το μέλλον της αριστεράς ευρύτερα καθώς μέσω της μακράς λιτότητας που επιδιώκεται να επιβληθεί και τις περιορισμένες προβλέψεις για το δυσβάστακτο χρέος, εγκλωβίζουν τη χώρα σε αδιέξοδη στασιμότητα», αναφέρεται στο σχετικό κείμενο που υπέγραψαν τα 13 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο τονίζεται ότι:

«Εξηγούμε τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που απαιτούν οι δανειστές για την κοινωνία. Στην τελική ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει για την ζωή του είναι ο ελληνικός λαός».

Ο Νίκος Βούτσης επιχειρώντας να «λειάνει» τις εσωκομματικές αντιδράσεις έβαλε στο τραπέζι και την διάσταση ακόμα και της επαναδιαπραγμάτευσης των αιματηρών μέτρων.

Μιλώντας στον Real FM, ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι, «η εφαρμογή του προγράμματος μπορεί να οδηγήσει εν τέλει, μαζί με όλα τα άλλα και σε ένα καλύτερο πλαίσιο, ακόμα και σε έναν ορίζοντα επαναδιαπραγμάτευσης κάποιων ζητημάτων στο απώτερο μέλλον το οποίο δεν είναι και πολύ απώτερο, μιλάμε μετά από δύο χρόνια».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, εκτίμησε, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και το Καλημέρα Ελλάδα ότι, η συμφωνία θα εγκριθεί από τους 153 βουλευτές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Η  γερμανική εφημερίδα BILD που το 2015 είχε υποδεχτεί στην Γερμανία τον Αλέξη Τσίπρα με πρωτοσέλιδο στα ελληνικά, υποδέχτηκε επιθετικά την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στην ΚΕ ότι «αν δεν πάρει το χρέος, δεν θα εφαρμοστούν οι περικοπές» .«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Τσίπρας προσπαθεί να εξαπατήσει και πάλι!», αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα.

 

 

VIDEO