Κυβέρνηση

26 Απριλίου 2017 16:47

Τσίπρας στον ΑΝΤ1: μόλις κλείσει η αξιολόγηση βγαίνουμε στις αγορές

Text to Speech

Τι είπε για τις διαφωνίες Βερολίνου - ΔΝΤ. Πότε «βλέπει» το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας. Τι γίνεται με τις περικοπές. "Πυρά" από την αντιπολίτευση.

Τσίπρας στον ΑΝΤ1: μόλις κλείσει η αξιολόγηση βγαίνουμε στις αγορές

Στόχος της Κυβέρνησης είναι να κλείσει η αξιολόγηση και αμέσως να βγούμε στις αγορές, αλλά «να είναι διατηρήσιμη αυτή η έξοδος» και «όχι ευκαιριακή», «ώστε στο τέλος του προγράμματος να βγούμε από την επιτροπεία. Για αυτό μιλάω για εξιτήριο», προσέθεσε, «για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού», τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην εφ’όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

«Είμαι ο πρώτος Πρωθυπουργός που είχα αυταπάτες ότι η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει, το πίστευα ότι θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε το δίκιο μας στην Ευρώπη», είπε κάνοντας αυτοκριτική για όσα υποστήριζε πριν από το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι αυτό μπορεί να μην συνέβη, «όμως η Ελλάδα άλλαξε, είναι πόλος σταθερότητας, πατάει στα πόδια της και μπορεί να πάει μπροστά και να βγει από τα μνημόνια στα οποία μας έβαλαν άλλοι και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ».  

«Πιστεύω ότι έχουμε ήδη την πολιτική συμφωνία, με βεβαιότητα σας μιλώ για κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας ως τις 22 του Μάη και πιστεύω ότι είναι ρεαλιστικός στόχος να έχουμε και τα μέτρα για το χρέος στις 22 Μαΐου», είπε ο Πρωθυπουργός. 

Απαραίτητες οι μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς για να βγούμε από την επιτροπεία 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ αναγκάζονται να πάνε σε μια συμφωνία που φέρνει μειώσεις στις συντάξεις, στην προσωπική διαφορά, από το 2019, όμως υπάρχουν και τα αντίμετρα, αυτά που θα βγάλουν την χώρα από την επιτροπεία», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Παράλληλα, είπε πως «καταλαβαίνω όσα λένε οι συνταξιούχοι κι όσοι διαμαρτύρονται, αλλά ρωτά: αν ήταν στην θέση μου οποιοσδήποτε άλλος, ποια απόφαση θα έπαιρνε για την χώρα; Να δώσει την ευκαιρία στον Σόιμπλε και στην Λαγκάρντ τα να λένε φταίει η Ελλάδα που θα δεν βγει ποτέ από τα μνημόνια;». «Αν ήταν ο κ. Μητσοτάκης, θα έφερνε κάτι καλύτερο από αυτό που λέω εγώ. Ο κ. Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή ζητάει εκλογές και ο κ. Γεωργιάδης λέει τόσα κι άλλα τόσα μέτρα αρκεί να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο Πρωθυπουργός, καταλήγοντας ότι «αυτοί κυβερνούσαν την χώρα 40 χρόνια και να μην πω πως τα κάνανε»​. 

“Καταφέραμε να απομονώσουμε το ΔΝΤ”

Όπως σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, «φέραμε μια συμφωνία, η οποία έχει μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο. Όλοι γνωρίζουμε τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, που ήθελε να μην επανέλθουν ποτέ οι συλλογικές διαπραγματεύσεις κτλ, καταφέραμε και μέσα από την πολιτικοποίηση της διαπραγμάτευσης και τις συμμαχίες μας την Ευρώπη,  καταφέραμε να απομονώσουμε το ΔΝΤ.

Αλέξης Τσίπρας - ANT1 NEWS - Νίκος Χατζηνικολάου

«Τα αντίμετρα, τα μέτρα μετά το 2018 δεν είναι υπό αίρεση, τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν, χωρίς αίρεση» τόνισε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας «μπήκαμε σε μια διαπραγμάτευση που δεν αφορά καθεαυτό το πρόγραμμα, αλλά και το χρέος. Το ΔΝΤ ζητούσε 2% του ΑΕΠ μέτρα και εργασιακό μεσαίωνα. Φθάσαμε, με επίτηδες λανθασμένες προβλέψεις εδώ, λέω εγώ, για να μπορεί ο Σόιμπλε κι η Λαγκάρντ να κατηγορούν ο ένας τον άλλο, για να βάλουν εμάς στο τέλος να τους πούμε ότι «δεν δεχόμαστε κανέναν συμβιβασμό» κι έτσι να βγουν Σόιμπλε και Λαγκαρτ και να πουν «φταίει η Ελλάδα που δεν κάνει μεταρρυθμίσεις». «Τα αντίμετρα είναι όσα και τα μέτρα κι αφορούν την ανυπαρξία του κοινωνικού κράτους στην χώρα, που θα έπρεπε να υπάρχουν προ της κρίσης, αλλά και μέτρα που αφορούν την μείωση φόρων, όπως ο φόρος εισοδήματος και η εισφορά αλληλεγγύης, ενώ υπάρχει και επιδοματική πολιτική, όπως το επίδομα ενοικίου και το επίδομα για κάθε παιδί, προς στήριξη των αδυνάτων», είπε ο Πρωθυπουργός.

“Τα μέτρα θα ληφθούν μόνο αν υπάρξουν τα μέτρα για το χρέος”

«Τα μέτρα έχουν έναρξη εφαρμογής την Πρωτοχρονιά του 2019. Έχουμε ως τότε 20 μήνες, εγώ λέω σε αυτούς τους 20 μήνες, εγώ λέω σε 20 ημέρες, πρέπει να έχουμε πάρει την λύση για το χρέος. Τα μέτρα θα ληφθούν μόνο αν και μόνο αν υπάρξουν τα μέτρα για το χρέος, αν βγούμε στις αγορές, αν γίνουν όλα όσα συμφωνηθούν. Μία κυρίαρχη Κυβέρνηση μπορεί να παίρνει πίσω κάτι που έχει ψηφίσει αν δεν τηρείται η συμφωνία», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς από τον Νίκο Χατζηνικολάου γιατί έπρεπε να επιτευχθεί τόσο υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα και όχι ένα πλεόνασμα όσο ο στόχος, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «το πλεόνασμα πιάστηκε διότι μειώθηκαν οι κρατικές σπατάλες και καταπολεμήθηκε η φοροδιαφυγή και η διαφθορά», σημειώνοντας «να κάνουμε όλοι τον σταυρό μας που πιάστηκε ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα». «Δεν είναι άπιαστο όνειρο να πιάσουμε τον στόχο του 2018 για το πρωτογενές πλεόνασμα. Ξέρω ότι για τον συνταξιούχο, τον μισθωτό, τον άνεργο, τον άνθρωπο που ζορίζεται είναι δύσκολη η κατάσταση, αλλά τους ρωτώ: αντέχει η χώρα άλλο χρόνο επιτροπείας; Δεν πρέπει να βγούμε από τα μνημόνια;», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Τι είπε για τις αποκρατικοποιήσεις και τις αντιδράσεις εντός ΣΥΡΙΖΑ

Ερωτηθείς για τις εσωτερικές αντιδράσεις στην Κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και την προώθηση από το Μαξίμου των ιδιωτικοποιήσεων, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «αν ήταν στο χέρι μας και βούληση μας – αν κι εμείς είμαστε υπέρ των συμπράξεων – δεν θα πουλούσαμε εν μέσω κρίσης. Παραλάβαμε μια χώρα χρεοκοπημένη κι όμως δεν πουλήσαμε «μπιρ παρά», αντιθέτως, εκτός από τα υψηλά τιμήματα πήραμε και υποχρεώσεις για μεγάλες επενδύσεις». Ερωτηθείς για την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ είπε «αν δεν είχαμε ανάγκη να πάμε την χώρα μπροστά, θα κάναμε αλλιώς τα πράγματα. Και πάλι, δεν κάναμε όσα οι προηγούμενοι στην πρώτη φάση της ιδιωτικοποίησης, αλλά καλύτερα».

Μέρκελ - Τσίπρας - Σόιμπλε

“Σεβαστός” ο Σόιμπλε, “ανοιχτόμυαλη” η Μέρκελ

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την στάση του Βερολίνου, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι «σεβαστός και σοβαρός», αναφέροντας ωστόσο ότι είναι «πολιτικός αντίπαλος».

Ο Πρωθυπουργός επεφύλαξε ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια για την Καγκελάριο της Γερμανίας. Στην ερώτηση αν μετάνιωσε για τις δηλώσεις του, πριν από 2,5 χρόνια, οπότε επαναλάμβανε συχνά την πρόταση «Go back, μαντάμ Μέρκελ», ο Πρωθυπουργός απάντησε «τότε ορθώς πίστευα ότι έπρεπε να κάνει πίσω από την πολιτική της, που έβαζε στον “γύψο” την Ελλάδα. Σε πολιτικό επίπεδο είχα δίκιο, αλλά τώρα που την γνώρισα προσωπικά είδα ότι είναι μια πολιτικός που έχει συναίσθηση της ευθύνης και παρότι είναι στο κεντροδεξιό κόμμα ανοιχτόμυαλη, όπως γφάνηκε από την στάση της για το Προσφυγικό».

Επίθεση Παππά σε Βερολίνο και ΔΝΤ

Στις διαφορετικές εκτιμήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Βερολίνου απέδωσε ο Νίκος Παππάς τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. 

Όπως είπε ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και Ενημέρωσης, μιλώντας στον Real FM, «τώρα που έχει κλείσει το θέμα των μέτρων, τα οποία αφορούν την εφαρμοζόμενη πολιτική και επικρέμεται το θέμα του χρέους, έχει αναφανεί και στον πιο δύσπιστο και στον πιο στρατευμένο εναντίον αυτής της κυβέρνησης αναλυτή και πολιτικό, ότι οι καθυστερήσεις οφείλονταν πρώτον, στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, οι οποίες αποδείχθηκαν ότι δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα και στην τεράστια απόσταση που έχει το Ταμείο με το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών σε σχέση με την αναδιάρθρωση του χρέους».

Τζανακόπουλος: αναμένουμε θετική παρέμβαση των ΗΠΑ

Σε θετική κατεύθυνση είναι η παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα για το ελληνικό ζήτημα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στον Real FM, αναφέρθηκε στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, λέγοντας ότι,  «θα προσπαθήσουμε, αν και εκεί τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα, γιατί εμπλέκεται η Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε μία σύγκρουση που διαρκεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια». 

Αλέξης Τσίπρας - ANT1 NEWS - Νίκος Χατζηνικολάου

Κικίλιας: ξεχειλίζει η οργή για τα ψέματα Τσίπρα 

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Βασίλης Κικίλιας κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, όπου με αφορμή τη χθεσινή συνέντευξη του Πρωθυπουργού στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, τον κατηγόρησε ότι κοροϊδεύει με ψέματα τον ελληνικό λαό.

«Από το Μαξίμου και τη μεγάλη ζωή» δεν μπορεί να δει την τραγική πραγματικότητα, που βιώνουν οι Έλληνες, είπε, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, ενώ αναφερόμενος στις 1.000 κατασχέσεις την ημέρα, τόνισε ότι, ο Πρωθυπουργός αφού είπε πρώτα ψέματα στους πολίτες και τους υποσχέθηκε τα πάντα, τώρα τους υπερφορολογεί και τους παίρνει τα σπίτια. «Και σα να μην έφτανε αυτό, εμφανίζεται, χθες στους τηλεοπτικούς δέκτες, να τους κουνάει το δάχτυλο, με αλαζονεία, έπαρση και αυταρέσκεια» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως το πλεόνασμα του 2016 προκύπτει από την υπερφορολόγηση, τις κατασχέσεις και το γεγονός ότι το κράτος δεν πληρώνει αυτά που χρωστάει στους ιδιώτες.

Ωστόσο, άμεση και σκληρή ήταν η απάντηση του Μαξίμου, με κυβερνητικές πηγές να κατηγορούν τη ΝΔ για θράσος, καθώς και ότι ακόμα και σήμερα επιμένουν να ψεύδονται.

Οι αντιδράσεις των υπόλοιπων κομμάτων

Άμεση ήταν και η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ για όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου. «Ο κ. Τσίπρας στην σημερινή του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 και πάλι προσπάθησε να εξαπατήσει τους πολίτες», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Χαριλάου Τρικούπη. Όπως σημειώνει το ΠΑΣΟΚ, «θα ψηφίσουμε μας είπε τα μέτρα, αλλά αν δεν μας δώσουν λύση στο χρέος, θα τα πάρουμε πίσω(!!). Του θυμίζουμε μόνο ότι “μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται”», καταλήγει το σχόλιο της Χαριλάου Τρικούπη.

«Την ημέρα που η κυβέρνηση ξεκινά τις συζητήσεις με το κουαρτέτο για ένα νέο σκληρό πακέτο σε βάρος μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων και συνταξιούχων, μόνο οργή προκαλούν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για την επιτυχία των “ματωμένων πλεονασμάτων”, καθώς και για τα νέα μέτρα που πρέπει να υποστεί ο λαός ως δήθεν εξιτήριο απ’ τα “προγράμματα”», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Για «καταιγισμό ψεμάτων» κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα το Ποτάμι, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «όλοι αυτοί που είχαν στήσει τραπεζάκια στο Σύνταγμα είναι σήμερα υπουργοί και οι ομαδάρχες τους είναι πλέον κρατικοί υπάλληλοι έμεινε ασχολίαστο από τον Πρωθυπουργό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO