Κυβέρνηση

17 Οκτωβρίου 2017 21:26

Πεντάγωνο: συμφωνία 2,4 δις δολαρίων για αναβάθμιση του στόλου των ελληνικών F-16

Text to Speech

Τη συμφωνία ενέκρινε ήδη το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Στο θέμα των F-16 αναφέρθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα.

Πεντάγωνο: συμφωνία 2,4 δις δολαρίων για αναβάθμιση του στόλου των ελληνικών F-16

Την επιβεβαίωση της πρώτης συμφωνίας που συνήφθη κατά την διάρκεια των επαφών Τσίπρα - Τραμπ στις ΗΠΑ έφερε δημοσίευμα του Reuters.

Την ώρα που ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έκαναν κοινές δηλώσεις στους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχαν οι δύο ηγέτες στον Λευκό Οίκο, το ειδησεογραφικό δίκτυο μετέδωσε, επικαλούμενο πηγές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το “κλείσιμο” συμφωνίας ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για αναβάθμιση του στόλου των ελληνικών F-16.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια για το κόστος αναβάθμισης αφορούν σε 1,4 δισεκ. αμερικανικά κεφάλαια και 1 δισεκ. ελληνικά. Όπως διευκρίνισε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, με ανάρτηση που έκανε στο twitter, «η οροφή για την αναβάθμιση των F-16 από τον προϋπολογισμό είναι 1,1 δις €, τα υπόλοιπα ποσά αφορούν προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά».

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ - TWΕΕΤ ΓΙΑ F-16

Στη συμφωνία για τα F-16 αναφέρθηκε πολλές φορές στην διάρκεια των δηλώσεων του, τόσο στο Οβάλ Γραφείο, όσο και στον περίβολο του Λευκού Οίκου, ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε πως η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο για τη σταθερότητα στην περιοχή, εκφράζοντας την πεποίθηση πως όταν ξεπεράσει τα οικονομικά εμπόδια θα είναι πιο δυνατή. «Η σταθερότητα στην περιοχή είναι πολύ σημαντική και ελπίζουμε αυτό να γίνει με την Ελλάδα σε ρόλο-κλειδί», απάντησε αργότερα ο κ. Τραμπ σε ερώτηση δημοσιογράφων.

ΗΠΑ - ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ - ΑΦΙΞΗ ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ - ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΡΑΜΠ

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ένα «νέο δόγμα πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής», με στόχο την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι είναι μία χώρα που μπορεί να συνομιλεί με τον αραβικό κόσμο.

AP - ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ - ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Δείτε τις δηλώσεις που έκαναν Ντόναλντ Τραμπ και Αλέξης Τσίπρας στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να αναφέρεται στα F-16 στις πρώτες του κιόλας κουβέντες:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO