Κυβέρνηση

07 Νοεμβρίου 2017 09:53

Κατρούγκαλος στον ΑΝΤ1: προτιμήσαμε να μην είναι ικανοποιημένη η μεσαία τάξη

Text to Speech

Επεισοδιακή η συζήτηση με τον Γ. Παπαδάκη. Τι είπε για την υπερφορολόγηση, τις υψηλές ποινές που «γεμίζουν» τις φυλακές και τα Paradise Papers.

Κατρούγκαλος στον ΑΝΤ1: προτιμήσαμε να μην είναι ικανοποιημένη η μεσαία τάξη

«Ο κ. Παρασκευόπουλος είπε ότι σε έκτακτες συνθήκες συμφόρησης των φυλακών έπρεπε να παρθούν ειδικά μέτρα. Είπε όμως και ότι σαν σωφρονιστικό σύστημα είμαστε προσανατολισμένοι σε υψηλές ποινές. Επομένως, όποια αλλαγή πρέπει να συνδυάζει μέτρα σωφρονισμού και αλλαγή του ύψους των ποινών, προφανώς όχι για όλους», είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» και στον Γιώργο Παπαδάκη, λίγη ώρα αφότου στην ίδια εκπομπή ο Νίκος Παρασκευόπουλος είχε τονίσει ότι "πρέπει να αλλάξει ο νόμος για την αποσυμφόρηση των φυλακών".

Ο Αν. Υπ. Εξωτερικών είπε ότι δεν υπάρχει μεγάλη εγκληματικότητα, αλλά ότι υπάρχουν ποινές φυλάκισης για όλους όπως πχ. για μη καταβολή διοδίων ή για μία ακάλυπτη επιταγή, οι οποίες πρέπει να αντικατασταθούν με διοικητικές ποινές.

Όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος «είχαμε να αντιμετωπίσουμε την συμφόρηση των φυλακών, με κρατούμενους για «ήπια αδικήματα» οι οποίοι ήταν στην φυλακή δίπλα-δίπλα με τους «δασκάλους του εγκλήματος», κάτι που συνιστούσε έκτακτη ανάγκη που έπρεπε να αντιμετωπιστεί με έκτακτα μέτρα, όπως ο «νόμος Παρασκευόπουλου».

γυναίκα - φυλακή

«Είμαστε σε φάση αλλαγής του «νόμου Παρασκευόπουλου», στο πλαίσιο των γενικότερων αλλαγών στον Σωφρονιστικό και τον Ποινικό Κώδικα» επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος.

Για την μεσαία τάξη

Αναφορικά με την υπεροφορολόγηση και την πίεση που έχει ασκηθεί από τα μέτρα στην μεσαία τάξη, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι η Κυβέρνηση αναγκάστηκε σε συμβιβασμό, ωστόσο «στόχος μας είναι τον Αύγουστο του 2018 να φύγουμε από τον κλοιό των μνημονίων».

«Όποιος έχει πάνω από 2.000 ευρώ, 2.500-3.000 ευρώ σήμερα στην Ελλάδα, δεν είναι πλούσιος», είπε ο κ. Κατρούγκαλος, λέγοντας ότι προφανώς πιέζεται από την φορολόγηση, όμως δεν είναι ίδια η πίεση με αυτόν που παίρνει 500 ευρώ», προσθέτοντας ότι «στόχος της Κυβέρνησης ήταν όπως πχ. στο Ασφαλιστικό, να ελαφρύνει τα βάρη για το 80% του συνόλου, κάτι που σημαίνει ότι θα επιβαρυνθεί το 20%». «Πήραμε μέτρα προσωρινά που πρέπει να αναστρέψουμε για το 20% σε βάρος του 80%, δεν είναι καλύτερο να είναι πιο ικανοποιημένο το 80%;», αναρωτήθηκε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Αν μειωθούν τώρα οι φορολογικοί συντελεστές, θα πληγεί το κοινωνικό κράτος, θα έχουμε λιγότερες νοσοκόμες στα νοσοκομεία, δασκάλους στα σχολεία και ούτω καθεξής», συμπλήρωσε, επαναλαμβάνοντας πολλές φορές ότι η χώρα αναγκάστηκε να υποκύψει σε εκβιασμούς από τους δανειστές.

«Είμαστε σε φάση που η οικονομία γυρίζει σε επίπεδο μεγεθών, αλλά ακόμη ο κόσμος δεν το βλέπει στην καθημερινότητα του. Είμαι βέβαιος ότι σε λίγο θα φαίνεται και στην καθημερινότητα και γι΄ αυτό είμαι αισιόδοξος», απάντησε στο σχόλιο ότι ο κόσμος είναι απογοητευμένος. Ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε ως «εθνικό στόχο να μην εφαρμοστούν οι μειώσεις στις συντάξεις και στο αφορολόγητο, από το 2018 και μετά», λέγοντας ότι «τότε δεν θα εκβιάζεται η χώρα από τους δανειστές».

Paradise Papers

Για τα Paradise Papers

Αναφερόμενος στα Paradise Papers, είπε ότι «υπάρχουν δύο κατηγορίες φοροδιαφυγής: αυτών που έχουν λεφτά για δικηγόρους και μπορούν να κρύψουν τα λεφτά τους σε φορολογικούς παραδείσους και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες που κρύβουν χρήματα από την Εφορία. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αντιμετωπίσουμε την πολύ υψηλή φοροδιαφυγή, αλλά και την υπόλοιπη φοροδιαφυγή, διότι κανείς δεν πρέπει να είναι στο απυρόβλητο».

Το τέλος της συζήτησης του Γιώργου Κατρούγκαλου με τον Γιώργο Παπαδάκη ήταν επεισοδιακό, με τον Αν. Υπ. Εξωτερικών να αποχωρεί απο την συζήτηση, κάνοντας λόγο για ασέβεια στο πρόσωπο του και αγένεια, διότι ενώ μιλούσε, του γίνονταν ερωτήματα απο τον Γιώργο Παπαδάκη και δύο δημοσιογράφους- καλεσμένους της εκπομπής. Απαντώντας, ο Γιώργος Παπαδάκης μέμφθηκε τον Γιώργο Κατρούγκαλο ότι αποχωρεί κάνοντας σόου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO