Κύπρος

15 Νοεμβρίου 2017 20:34

Τουρκία: τέλος οι συνομιλίες για το Κυπριακό

Text to Speech

Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες που ξεκίνησαν πριν από περίπου 10 χρόνια, τόνισε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης από τα Κατεχόμενα.

Τουρκία: τέλος οι συνομιλίες για το Κυπριακό

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής Κυβέρνησης και αρμόδιος Υπουργός για θέματα Κύπρου, Ρετζέπ Ακντάγ, δήλωσε ότι «πλέον ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες, που ξεκίνησαν πριν από περίπου δέκα χρόνια, κατά την περίοδο των ηγεσιών των Δημήτρη Χριστόφια και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ».

Η δήλωση έγινε στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, μετά την στρατιωτική παρέλαση για τα 34 χρόνια από την ανακήρυξη της λεγόμενης “Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου” (ΤΔΒΚ), η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία.

Ο Ρετζέπ Ακντάγ είπε ότι η τουρκική πλευρά υποστήριξε τα σχέδια λύσης του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διασκέψεις της Ελβετίας απέτυχαν, «εξαιτίας της μη ρεαλιστικής και ασυμβίβαστης στάσης-στρατηγικής της ελληνοκυπριακής πλευράς και της Αθήνας». Με αυτόν τον τρόπο, είπε, ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες που ξεκίνησαν το 2008. «Η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει πλέον να πάψει να συμπεριφέρεται σαν ένα κακομαθημένο παιδί, στηριζόμενη στην μη ουδέτερη στάση της Ε.Ε.», πρόσθεσε.

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ - ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ - ΠΑΡΕΛΑΣΗ

Ο κ. Ακντάγ, ο οποίος μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου και του Πρωθυπουργού της Τουρκίας, ισχυρίστηκε ότι η ίδρυση της “ΤΔΒΚ” εγγυάται την ειρηνική συμβίωση των Τουρκοκύπριων με τους Ελληνοκυπρίους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO