Διπλωματία

07 Δεκεμβρίου 2017 12:27

Θέμα τουρκικής μειονότητας και εκλογής του Αρχιμουφτή στην Θράκη έθεσε ο Ερντογάν

Text to Speech

"Βόμβες" για την Συνθήκη της Λωζάννης εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, απευθυνόμενος στον Προκόπη Παυλόπουλο.

Θέμα τουρκικής μειονότητας και εκλογής του Αρχιμουφτή στην Θράκη έθεσε ο Ερντογάν

Αφού άκουσε τον Προκόπη Παυλόπουλο να απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης, όπως ζήτησε πριν καν φθάσει στην Ελλάδα  ο Τούρκος ομόλογος του, στην αντιφώνηση του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε λέγοντας ότι «είναι μια ιστορική ημέρα και για τις δύο χώρες, είναι μεγάλη τιμή για μένα που πραγματοποιώ την πρώτη επίσκεψη μου ως Πρόεδρος στην χώρα που είναι η κοιτίδα της Δημοκρατίας. Επιθυμώ η επίσκεψη αυτή να αποτελέσει νέο σημείο καμπής στις σχέσεις των δύο χωρών».

«Διατυπώσατε κάποιες θέσεις ανοιχτά και ξεκάθαρα και θα κάνω το ίδιο και εγώ, καθώς υπάρχουν εκκρεμότητες και κάποια θέματα που δεν κατανοούνται σωστά», είπε ο κ. Ερντογάν κάνοντας αναφορές για τουρκική μειονότητα στην Θράκη.

Όπως είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, «η Συνθήκη της Λωζάννης είναι μια συμφωνία που υπογράφηκε πριν από 94 χρόνια και όχι ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα, αλλά μεταξύ και άλλων χωρών, ακόμη και της Ιαπωνίας. Μέσα στο διάστημα αυτό των 94 χρόνων ξαναοικοδομείται ο κόσμος, άλλαξαν πολλά πράγματα και προέκυψαν καινούρια θέματα ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα στο διάστημα αυτό».

«Για παράδειγμα είπατε ότι στην Συνθήκη της Λωζάννης αναγνωρίζεται μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη, αλλά στις αποφάσεις και ευρωπαϊκών δικαστηρίων υπάρχει και η λέξη τουρκική», είπε ο κ. Ερντογάν προς τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Συνεχίζοντας, ο Τούρκος Πρόεδρος έθεσε και θέμα εκλογής του Μουφτή στην Θράκη, λέγοντας «πρέπει να εξετάσουμε λεπτομερώς και προσεκτικά τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί. Μπορούμε να απαντήσουμε αν οι μουσουλμάνοι που ζουν στην «δυτική» Θράκη μπορούν να «ασκήσουν» την θρησκεία τους με βάση την Συνθήκη της Λωζάννης; Υπάρχει προσπάθεια να διορίζεται ο Αρχιμουφτής όχι από τους μουφτήδες, αλλά από άτομα που διορίζει το Κράτος. Στην Τουρκία για παράδειγμα, ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος, αλλά εκλέγεται από Επιτροπή που αποτελείται από συγκεκριμένο αριθμό μελών, που σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάννης πρέπει να έχουν τουρκική ιθαγένεια. Επειδή μειώθηκε ο αριθμός των μελών με τουρκική ιθαγένεια στην Σύνοδο, είπα στον Πατριάρχη να μου δώσει κάποια ονόματα για να τους αποδώσουμε την τουρκική ιθαγένεια για να καλυφθεί το κενό αυτό, όπως και έγινε».

Παυλόπουλος - Ερντογάν - Προεδρικό Μέγαρο

«Στην «δυτική» Θράκη όμως», συμπλήρωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, «συνεχίζεται αυτό που υπήρχε και επί Πρωθυπουργίας μου, δεν μπορούν οι ιμάμηδες να εκλέγουν τον Αρχιμουφτή τους. Πώς λοιπόν ισχύει η Συνθήκη της Λωζάννης; Δεν εφαρμόζεται η Συνθήκη. Πρέπει να αποδείξουμε ότι ισχύει. Το θέμα αυτό το συζήτησα με 2-3 Πρωθυπουργούς φίλους μου ως τώρα, με τους κ. Σημίτη, Καραμανλή, Παπανδρέου και τώρα με τον κ. Σημίτη, αλλά δεν υπάρχουν κάποια αποτελέσματα».

«Είμαι της άποψης ότι πρέπει να ξεπεράσουμε τα θέματα αυτά και όταν μιλάω για επικαιροποίηση, εννοώ αυτά ακριβώς τα θέματα. Βέβαια υπάρχουν και ορισμένα προβλήματα κυρίως σε στρατιωτικά θέμα. Όταν αποχωρήσατε από το ΝΑΤΟ, σας στηρίξαμε για να γίνετε ξανά μέλος» πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν.

«Υπάρχουν διάφορα θέματα που αναφέρονται στη Συνθήκη της Λωζάννης αλλά μετά από 94 χρόνια πρέπει να κάνουμε αυτά που πρέπει τώρα. Αν εξετάσουμε όλα τα θέματα, πιστεύω ότι και οι δύο πλευρές θα αποδεχθούν τις λύσεις. Και το θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων στη Δυτική Θράκη είναι ζήτημα ύψιστης ανάγκης» πρόσθεσε.

Στόχος μας είναι να βρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό

Για το Κυπριακό τόνισε ότι μπορεί η Ελλάδα να μην πήρε μέρος στις συζητήσεις, αλλά ο ίδιος ήταν παρών στις τελικές συζητήσεις και ότι θα έπρεπε να υπάρχει λύση στο ζήτημα, κάτι το οποίο δεν έγινε.

«Στο δημοψήφισμα οι Τουρκοκύπριοι ψήφισαν ναι σε ένα ποσοστό της τάξης του 60%. Όμως, δεν τηρούνται οι υποσχέσεις, ούτε αυτές που δίνει η ΕΕ. Δεν έθεσε σε εφαρμογή τις υποσχέσεις ούτε στο οικονομικό τομέα, ακόμα και σήμερα» είπε και πρόσθεσε: «Εμείς τηρούμαι τη δέσμευσή μας σε όλα αυτά τα θέματα. Ο στόχος μας είναι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κυπριακό και το ίδιο θα πράξουμε και στο Αιγαίο».

Παυλόπουλος - Ερντογάν - Προεδρικό Μέγαρο

Για την επίσκεψη στη Δυτική Θράκη

«Θα πραγματοποιήσω μια επίσκεψη στη δυτική Θράκη, δυστυχώς όμως ενοχλούνται κάποιοι και προκαλούν προβοκάτσια για την επίσκεψη αυτή. Αναρτήθηκαν αφίσες και σήματα στην περιοχή. Βέβαια μέσα σε κάθε κοινωνία υπάρχουν και τα συν και τα πλην αλλά δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά από 65 χρόνια επέδειξε το θάρρος να το κάνει» τόνισε ο κ. Ερντογάν και εξέφρασε τη δική του επιθυμία:

«Δική μου επιθυμία είναι η επίσκεψη αυτή να έχει πολύ θετικά αποτελέσματα. Πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις σχέσεις στον πολιτικό, πολιτιστικό, οικονομικό και στρατιωτικό τομέα. Όπως ξέρετε αν φωνάξουμε από μια παραλία στην Τουρκία, ακούγεται στην Ελλάδα. Η επιθυμία μου ως πρόεδρος λοιπόν είναι η εξής: εμείς να μην ασχοληθούμε με το άδειο μέρος του ποτηριού αλλά να κοιτάξουμε το γεμάτο μέρος του ποτηριού και να ενισχύσουμε τις μεταξύ μας σχέσεις και πιστεύω ότι η επίσκεψη αυτή θα αφήσει πίσω τα 65 χρόνια και θα κοιτάξουμε μπροστά».

Πρώτο θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ η επίσκεψη Ερντογάν

Διακόπτοντας το πρόγραμμά τους και με ζωντανές συνδέσεις σχεδόν όλα τα τουρκικά κανάλια μετέδωσαν την άφιξη του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα ενώ στα δελτία ειδήσεων το πρωί ήταν πρώτο θέμα.

Το πρακτορείο "Αναντολού" σε ρεπορτάζ του φιλοξενεί δηλώσεις πολιτικών αναλυτών, σύμφωνα με τους οποίους ενώ έχουν αρχίσει να δυσχαιρένουν οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, ξεκίνησε τώρα ξανά η κρούση προς την Ευρώπη και υπό αυτό το πλαίσιο τοποθετείται και η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα.

Εκτιμάται πως ούτε στο Κυπριακό αλλά ούτε και στα θέματα του Αιγαίου θα συζητηθεί μια σημαντική πρόταση λύσης, ούτε και θα κατατεθεί μια νέα εναλλακτική πρόταση. Ωστόσο εκτιμάται ότι η επίσκεψη θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τηνπροσέγγιση της Τουρκίας και πάλι προς την Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO