Διπλωματία

07 Δεκεμβρίου 2017 20:30

Παυλόπουλος σε Ερντογάν: να στηριχτούμε σε όσα μας ενώνουν κι όχι σε όσα μας χωρίζουν

Text to Speech

Χαμήλωσαν οι τόνοι στο Προεδρικό Μέγαρο. Τι είπαν ο ΠτΔ και ο Τούρκος ομόλογος του, στο επίσημο δείπνο, για τα λάθη του παρελθόντος.

Παυλόπουλος σε Ερντογάν: να στηριχτούμε σε όσα μας ενώνουν κι όχι σε όσα μας χωρίζουν

Να στηριχτούν οι δύο χώρες σε αυτά που τους ενώνουν, κάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. «Δεν πρέπει ό,τι μας δίχασε να προσδιορίσει το μέλλον μας», είπε και πρόσθεσε πως «αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μπορεί να μας διχάζουν».

Κατά την προσφώνησή του στο δείπνο προς τιμήν του κ. Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε ότι η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου μπορεί και πρέπει να αποκτήσει ιστορικές διαστάσεις για την προοπτική και το μέλλον των δύο λαών.

Είπε ότι το παρελθόν και σχέση Βενιζέλου - Ινονού «μπορεί να μας διδάξει» και πρόσθεσε πως «προσδοκούμε πάντα να ξαναγυρίσουμε στο κλίμα αυτό της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας».

«Σκέφτομαι την εποχή που η εμπιστοσύνη ήταν τέτοια, που το 1934, όταν η Ελλάδα δεν είχε διπλωματική εκπροσώπηση στο Ιράν, την είχε αναλάβει η Τουρκία», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Δείπνο - Παυλόπουλος - Ερντογάν

Επεσήμανε, δε, ότι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός ταιριάζει στον τουρκικό λαό και συμπλήρωσε, «είμαστε έτοιμοι να συμπράξουμε μαζί σας προς αυτή την κατεύθυνση».

Σε κάθε περίπτωση το κλίμα μεταξύ Παυλόπουλου - Ερντογάν, ήταν πολύ καλύτερο από αυτό της πρωινής τους συνάτησης.

Δείπνο - Παυλόπουλος - Ερντογάν

Δείπνο - Παυλόπουλος - Ερντογάν

Ερντογάν: να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος

Αν λάβουμε υπ’ όψιν τα μαθήματα του παρελθόντος, θα οικοδομήσουμε ένα διαφορετικό μέλλον, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζητώντας να μην επαναληφθούν παλαιότερα λάθη.

Μιλώντας κατά το δείπνο που παραχωρήθηκε προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Ερντογάν επεσήμανε ότι «είμαστε δύο λαοί που ζουν δίπλα δίπλα, έχουμε προαιώνια ιστορία».

Δείπνο - Παυλόπουλος - Ερντογάν

Στόχος της επίσκεψης, όπως σημείωσε, είναι η διαφορετική οικοδόμηση του μέλλοντος με ενότητα και αλληλεγγύη, ιδιαιτέρως σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς με προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Ερντογάν επεσήμανε ότι υπάρχουν πολλά πεδία συνεργασίας στον τουρισμό, την οικονομία, την ενέργεια, τον στρατιωτικό τομέα και τόνισε ότι υπάρχουν στην Ελλάδα, Τούρκοι που κάνουν επενδύσεις. «Όταν μου εκφράζουν την ικανοποίησή τους σκεφτόμαστε τι άλλο μπορεί να γίνει στο μέλλον», πρόσθεσε.

Δείπνο - Παυλόπουλος - Ερντογάν

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη συμπαράσταση της Ελλάδας και επεσήμανε ότι ένα από τα βήματα που θα γίνουν στο μέλλον είναι και η συνεργασία κατά της τρομοκρατίας.

Καταλήγοντας, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη φιλοξενία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO