Διπλωματία

08 Δεκεμβρίου 2017 15:42

“Άναψε φωτιές” ο Ερντογάν στη Θράκη (βίντεο)

Text to Speech

Νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου κατά την επίσκεψη του στην Κομοτηνή. “Διπλωματικό επεισόδιο” με Αμανατίδη.

“Άναψε φωτιές” ο Ερντογάν στη Θράκη (βίντεο)

Προκλητικός εμφανίστηκε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επίσκεψή του στη Θράκη, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από πλήθος οπαδών του.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφθασε στο τζαμί Κιρ Μαχαλλέ της Κομοτηνής, λίγο μετά τις 12:20, συνοδεία κυβερνητικής αποστολής. Τον Τούρκο Πρόεδρο υποδέχθηκαν έξω από το τζαμί οι ψευδομουφτήδες της Κομοτηνής αλλά και της Ξάνθης.

Μικρά παιδιά του πρόσφεραν πολύχρωμες ανθοδέσμες, ενώ μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας που είχαν συγκεντρωθεί εκεί, φώναζαν ρυθμικά το όνομά του και τον χειροκροτούσαν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, συνοδευόμενος από το επιτελείο του και την προσωπική του φρουρά, περπάτησε στη συνέχεια από το τζαμί μέχρι το μειονοτικό σχολείο. Κατά μήκος της διαδρομής μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας είχαν συγκεντρωθεί στις δυο πλευρές του δρόμου, προκειμένου να τον δουν από κοντά και να τον χειροκροτήσουν.

Ένταση επικράτησε όταν κόσμος προσπάθησε να μπει στο μειονοτικό σχολείο όπου μίλησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η είσοδος επιτράπηκε μόνο σε Τούρκους δημοσιογράφους και όχι στους υπόλοιπους, σύμφωνα με το thrakinea.gr.

Σπρώξιμο - επίσκεψη Ερντογάν - σχολείο - Κομοτηνή


Ερντογάν - Κομοτηνή

Ερντογάν - Κομοτηνή

Τζαμί - Κομοτηνή

Ερντογάν - Κομοτηνή

Ερντογάν - Κομοτηνή

Ερντογάν - Κομοτηνή

Ο κ. Ερντογάν έκανε λόγο για «ομοεθνείς» και σημείωσε: «Δώσατε αγωνα επιβίωσης τόσα χρόνια και σας συγχαίρω για αυτό». «Θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία με την Ελλάδα και εσείς θα είστε η γέφυρα», τόνισε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο συγκεντρωμένο πλήθος.

AP - ΚΟΜΟΤΗΝΗ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η “Καθημερινή” διπλωματικό επεισόδιο έγινε στην είσοδο του σχολείου Τζελάλ Μπαγιάρ που επισκέφθηκε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ζήτησε ένα μικρόφωνο να μιλήσει, και τότε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης του είπε χαρακτηριστικά «Άλλα έχουμε συμφωνήσει κ. Πρόεδρε».

Ο Ερντογάν αντέδρασε και στη συνέχεια κατέβηκε σε αίθουσα του σχολείου όπου ανέφερε σε μια μαθήτρια ότι ζήτησε μικρόφωνο και δεν του το έδωσαν, με αποτέλεσμα – σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η κοπέλα να βάλει τα κλάματα.

Ακολούθησαν διαβουλεύσεις και τελικά εκφώνησε την ομιλία του αφού τον προλόγισε ο κ. Αμανατίδης.

Πάντως, υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος, σχολιάζοντας το περιστατικό, τόνισε ότι «κανένα διπλωματικό επεισόδιο δεν υφίσταται στην Θράκη και όλα κύλησαν βάσει του συμφωνηθέντος προγράμματος».

AP - ΚΟΜΟΤΗΝΗ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ

AP - ΚΟΜΟΤΗΝΗ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Ερντογάν - Κομοτηνή

Την ίδια ώρα, όμως, με ελληνικές σημαίες, αλλά και πανό πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην κεντρική Πλατεία Ειρήνης στην Κομοτηνή, για να δηλώσει την αντίθεση του στην επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Θράκη.

Μικροί και μεγάλοι ειρηνικά και με μία φωνή λένε το δικό τους ηχηρό "όχι" στην παρουσία του Τούρκου Προέδρου στην περιοχή.

Στην πόλη της Κομοτηνής έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας, έχουν αποκλεισθεί δρόμοι γύρω από το τζαμί και ελικόπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας πετά πάνω από το χώρο.

Τζαμί - Κομοτηνή

Ο κ. Ερντογάν έφθασε αεροπορικώς από την Αθήνα στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, όπου τον υποδέχθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

Διαδηλώσεις - Πλατεία Ειρήνης - Κομοτηνή

Διαδηλώσεις - Πλατεία Ειρήνης - Κομοτηνή

Θα ακολουθήσει επίσημο γεύμα στο ξενοδοχείο «Chris and Eve Mansion», ενώ η αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας Ερντογάν και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας αναμένεται αργά το απόγευμα.

Τζαμί - Κομοτηνή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO