Διπλωματία

09 Δεκεμβρίου 2017 20:38

Ο Ερντογάν “βάζει στο μάτι” το Αιγαίο

Text to Speech

Ο Ερντογάν αφήνει στην άκρη τη Λωζάννη και στρέφεται προς το Αιγαίο... Η "απάντηση" Τσίπρα και η προειδοποίηση στον "σουλτάνο": Μην πυροβολείς τα πόδια σου!

Ο Ερντογάν “βάζει στο μάτι” το Αιγαίο

Του Γιάννη Τσακίρη

Λίγες ώρες πέρασαν από το σόου που έδωσε στην Κομοτηνή και με συνέντευξη που παραχώρησε στο Βήμα της Κυριακής αμέσως μετά τις συναντήσεις με Παυλόπουλο και Τσίπρα, ο Ερντογάν αφήνει στην άκρη τη Λωζάννη και «βάζει στο μάτι» το Αιγαίο.

«Η οριοθέτηση των θαλασσίων δικαιοδοσιών δεν είναι το μοναδικό θέμα που προκύπτει στο Αιγαίο. Υπάρχουν πολλά ζητήματα προς επίλυση και τα οποία συνδέονται μεταξύ τους. Ως δυο παραλιακές χώρες του Αιγαίου, μπορούμε να επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα με μια προσέγγιση που να λαμβάνει υπ’ όψιν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα και των δυο πλευρών. Ομοίως η λύση που θα επιτευχθεί πρέπει να είναι περιεκτική και δίκαιη και για τις δυο πλευρές» δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος στη συνέντευξή του.

Η «απάντηση» ήρθε δια στόματος Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεών του με τους ηγέτες της Σερβίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, μετά το τέλος των εργασιών της Τετραμερούς Συνόδου.

«Ξέρετε, εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας. Διότι ξέρουμε ότι αυτά που μας χωρίζουν είναι πολύ λιγότερα από αυτά που μας ενώνουν. Αυτό, όμως, απαιτεί βήματα από όλες τις πλευρές και κυρίως απαιτεί και καθαρούς λογαριασμούς και συμφωνίες στα ουσιαστικά ζητήματα» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

AP - ΚΟΜΟΤΗΝΗ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Ο Αλέξης Τσίπρας από το Βελιγράδι έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν και για τη συνθήκη της Λωζάννης. «Μόνο μέσα από την συνεργασία, την αλληλεγγύη, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών, όπως είναι η Συνθήκη της Λωζάννης, που είναι θεμέλιος λίθος των σχέσεων των χωρών-κρατών στην ευρύτερη περιοχή, μόνο σε αυτό το πλαίσιο, μπορούμε να κινηθούμε με μια προοπτική ευημερίας, ειρηνικής συνύπαρξης και συνανάπτυξης των λαών μας» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Επί του θέματος ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε στο Βήμα ότι η Τουρκία δεσμεύεται και σέβεται τη Λωζάννη, όπως και όλες τις άλλες συμφωνίες και υποχρεώσεις της. «Ξεκινώντας δε από τις μειονότητες, έως σήμερα έχει εφαρμόσει τη συνθήκη με ευαισθησία. Από την άλλη πλευρά κατά διαστήματα τυχαίνει να αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, προβλήματα ή λανθασμένες εφαρμογές, είτε σε διμερές επίπεδο είτε σε άλλα ζητήματα» σχολίασε ο «σουλτάνος».

Στη συνέντευξη του ο Ταγίπ Ερντογάν αποκαλεί δύο φορές «τουρκική» την μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς πως οι συνομιλίες με τον σουλτάνο δεν είναι ούτε ευχάριστες ούτε εύκολες.

Παυλόπουλος - Ερντογάν - Προεδρικό Μέγαρο

«Απαιτούμε να δοθεί η δυνατότητα στη μειονότητα να επωφεληθεί από τα απαραίτητα δικαιώματα και τις ελευθερίες σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες. Σήμερα η «τουρκική» μειονότητα δυστυχώς αντιμετωπίζει προβλήματα σε τομείς όπως η αναγνώριση της εθνικής της ταυτότητας, η εκπαίδευση και οι θρησκευτικές ελευθερίες» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος.

«Το επόμενο διάστημα πρέπει να βρισκόμαστε ολοένα και περισσότερο στο ίδιο τραπέζι και οι 4 μεταξύ μας, αλλά και ο καθένας ξεχωριστά με τους γείτονες του. Να μιλάμε εποικοδομητικά για το μέλλον, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό. Είχα την εμπειρία πριν από λίγες ημέρες να διαπιστώσω ότι κάποιες φορές είναι δύσκολο, αλλά αναγκαίο. Χθες και σήμερα είχα την εμπειρία την ευχάριστη, να διαπιστώσω ότι άλλες φορές είναι ευκολότερο και πιο ευχάριστο. Είτε δύσκολο είτε εύκολο είναι αναγκαίο» σχολίασε από πλευράς του ο πρωθυπουργός.

Η Real News που κυκλοφορεί αποκαλύπτει μέρος των διαλόγων που είχαν στο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό να προειδοποιεί. «Ή θα έχουμε πρόοδο στα ελληνοτουρκικά εντός του 2018 ή χάνεις τον τελευταίο σου υποστηρικτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταγίπ, πάρ’ το χαμπάρι. Μόνο εμάς έχεις σύμμαχο στην Ευρώπη. Μην πυροβολείς τα πόδια σου» φέρεται να είπε στον Ερντογάν ο Αλέξης Τσίπρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO