Γενικά

15 Δεκεμβρίου 2017 12:55

Ανοίγει το θέμα “εκλογής Μουφτή” ο Γαβρόγλου

Text to Speech

Ποιές προϋποθέσεις όρισε. Για "σοβαρό ατόπημα" κάνει λόγο ο Λοβέρδος. Ρύθμιση για την μετεγγραφή φοιτητών προανήγγειλε ο Υπ. Παιδείας.

Ανοίγει το θέμα “εκλογής Μουφτή” ο Γαβρόγλου

Υπέρ της εκλογής Μουφτή, αλλά υπό προϋποθέσεις τάχθηκε ο Κώστας Γαβρόγλου, …ανοίγοντας έτσι το θέμα στο οποίο μετ΄ επιτάσεως αναφέρθηκε κατά την επίσκεψη του στην Θράκη ο Ταγίπ Ερντογάν – κι ύστερα όλοι οι κορυφαίοι Τούρκοι αξιωματούχοι -, με τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων να σημειώνει ότι το σοβαρότερο ζήτημα είναι ο προσδιορισμός του εκλεκτορικού σώματος.

«Θα πρέπει να αρχίσει μια πολλή σοβαρή συζήτηση με την ίδια τη μειονότητα ως προς το θέμα της ορθολογικοποίησης της εκλογής Μουφτήδων», είπε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής, επισημαίνοντας ό,τι «το σοβαρό ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί και νομίζω πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότη­τα που υπάρχει για συζητήσεις, είναι ο προσδιορισμός του εκλεκτορικού σώματος. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη δεν τον εκλέγει η ρωμαίικη κοινότητα στην Πόλη, δεν τον εκλέ­γουν καν ιερείς, τον εκλέγουν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Άρα υπάρχει πάντα στην εκλογή των θρησκευτικών ηγετών, ένα ειδικό εκλεκτορικό σώμα».

Οι δικονομικές αρμοδιότητες του Μουφτή θα οριστούν με Προεδρικό Διάταγμα που θα εκδοθεί μετά την ψήφιση του νόμου για τη Σαρία.

Αποτιμώντας την επίσκεψη Ερτογάν, ο κ. Γαβρόγλου είπε ότι «είναι καλό να σπάνε οι πάγοι», εκτιμώντας ότι ο Τούρκος Πρόεδρος «έχασε την ευκαιρία να μιλήσει σε ευρωπαίους εταίρους».

Ο Υπ. Παιδείας προανήγγειλε και την κατάθεση ευνοϊκής νομοθετικής ρύθμισης, για τις μετεγγραφές φοιτητών, με εισο­δηματικά κριτήρια, ενώ θα υπάρχει πρόβλεψη για τους φοιτητές που είναι αδέλφια, ώστε να μπορούν να φοιτούν στην ίδια πόλη.

Λοβέρδος: σοβαρό ατόπημα του Γαβρόγλου

Σε δήλωση του, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, σημειώνει ότι «Ο Υπουργός, αν τα ανωτέρω αληθεύουν, διέπραξε σοβαρό ατόπημα. Πρώτον, διέρρηξε τις καλές σχέσεις που δημιούργησε μεταξύ όλων των κομμάτων η πρωτοβουλία του για την προαιρετική Σαρία, τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας (μας ενημέρωσε εγκαίρως) και δεύτερον, η όποια  τέτοια πρωτοβουλία του αφενός συνδέεται, το θέλει ή δεν το θέλει, με την επίσκεψη Ερντογάν, καθώς και με τις σχετικές επιθυμίες του κι αφετέρου μπορεί να αποδειχτεί και ιδιαιτέρως  λανθασμένη και επιζήμια.  Πρόκειται περί εντολής;» 

 

VIDEO