Διπλωματία

07 Ιανουαρίου 2018 19:38

Απόπειρα εμπρησμού στο Ελληνικό Προξενείο της Σμύρνης

Text to Speech

Τι καταγγέλλει βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρέθηκε στη Σμύρνη. Το σχόλιο του Προξενείου.

Απόπειρα εμπρησμού στο Ελληνικό Προξενείο της Σμύρνης

Εμπρηστική επίθεση πραγματοποιήσαν άγνωστοι στο Ελληνικό Προξενείο στη Σμύρνη, που στεγάζεται στην οικεία του Εμμανουήλ Καπετανάκη, στην ιστορική προκυμαία της πόλης.

Η επίθεση που έγινε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς καταγγέλθηκε από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη, βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος χθες βρέθηκε στη Σμύρνη με αφορμή τον αγιασμό των υδάτων για τα Θεοφάνεια.

«Η Ελλάδα, τιμά τη φιλία με τους γείτονές της αλλά ξέρει να στέκεται απέναντι στις προκλήσεις και να απαντά με τον τρόπο που επιτάσσει το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Α.Μιχαηλίδης, κατηγορώντας τις τουρκικές Αρχές για απάθεια.

Το Ελληνικό Προξενείο της Σμύρνης επιβεβαίωσε το συμβάν, χαρακτηρίζοντάς το «θλιβερό», αλλά «μεμονωμένο» περιστατικό, για το οποίο οι τουρκικές Αρχές διεξάγουν έρευνες, για τον εντοπισμό των δραστών.

Η ιστορία του κτιρίου

Το κτήριο, σύμφωνα με το politischios.gr, βρίσκεται στην ιστορική παραλία της Σμύρνης στη περιοχή Πούντα (Αλσαντζάκ) στο νούμερο 262 της σημερινής οδού Ατατούρκ, είναι από τα λίγα του παραλιακού μετώπου που διασώθηκαν κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής σμυρναϊκής κατοικίας και κληροδοτήθηκε στο ελληνικό κράτος το 1948 από τον ομογενή έμπορο Εμμανουήλ Απέργη ή Καπετανάκη.

Βρισκόταν σε μικρή απόσταση από το «Θέατρο της Σμύρνης» που καταστράφηκε τον Σεπτέμβριο του 1922.

Το Ελληνικό Προξενείο Σμύρνης, το οποίο ιδρύθηκε το 1877, μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή στεγαζόταν στην περιοχή του παλαιού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Φωτεινής. Από το 1924 στεγαζόταν σε διάφορα κτήρια. Τελευταία, στεγαζόταν σε κτήριο στην προκυμαία στην οδό Aτατούρκ, νούμερο 320, το οποίο καταστράφηκε στα Σεπτεμβριανά του 1955.

Στις 24 Οκτωβρίου 1955 το Προξενείο μεταφέρθηκε στο κτίριο Καπετανάκη, το οποίο τώρα θα αναστηλωθεί εκ βάθρων. Την αναστήλωση του κτηρίου του Γενικού Προξενείου ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Τουργκάι Μπακίρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO