Κόμματα

09 Ιανουαρίου 2018 15:57

“Όχι” Κατσίκη στην εκλογή μουφτή από τους μουσουλμάνους

Text to Speech

Απόφαση του ΣτΕ επικαλέστηκε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ. Διακομματική συναίνεση για την προαιρετική εφαρμογή της σαρίας.

“Όχι” Κατσίκη στην εκλογή μουφτή από τους μουσουλμάνους

Διακομματική συναίνεση απέσπασε το νομοσχέδιο για την προαιρετική εφαρμογή της σαρίας την ίδια ώρα που οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εμμένουν στην θέση τους κατά της εκλογής μουφτή, την οποία είχε εξαγγείλει ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου.

Ο Υπουργός Παιδείας υποστήριξε σήμερα στη Βουλή πως θα υπάρξουν αλλαγές στην οργάνωση της μουφτείας, ενώ ο Κώστας Κατσίκης διατράνωσε για άλλη μια φορά την αντίθεσή του.

«Ο μουφτής είναι δημόσιος λειτουργός που διορίζεται από το κράτος», είπε ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και προς επίρρωση των ισχυρισμών του επικαλέστηκε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι η εκλογή του μουφτή από όλους τους μουσουλμάνους θα ήταν αντίθετη με τον τρόπο ορισμού των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων και των δικαστικών, που δεν εκλέγονται από τους Έλληνες πολίτες, όπως και οι θρησκευτικοί αρχηγοί της Εκκλησίας. «H Ελληνική Δικαιοσύνη ξεκαθάρισε πως δεν είναι δυνατόν για μια κατηγορία πολιτών να γίνεται η εκλογή ενός προσώπου από το σύνολο των μουσουλμάνων», είπε κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για την προαιρετική εφαρμογή της σαρίας.

ΒΟΥΛΗ - ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ

“Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στην οργάνωση της μουφτείας και αυτό θα είναι το περιεχόμενο του προεδρικού διατάγματος», είπε ο Κώστας Γαβρόγλου και κλείνοντας τη συζήτηση τόνισε πως η κυβέρνηση δεν θέλει να αιφνιδιάσει κανέναν και πως οι όποιες αλλαγές γίνουν για το νέο πλαίσιο οργάνωσης της μουφτείας, θα συζητηθούν μετά από εκτενή διάλογο και στη Βουλή σε χρονικό ορίζοντα δύο μηνών.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αρνήθηκε τον συσχετισμό των αλλαγών στη Θράκη με την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη χώρα μας. «Είμαστε μια ανεξάρτητη χώρα, προχωράμε με δικές μας αξίες και όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού… Είναι λάθος ότι η οποιαδήποτε χρονική σύμπτωση συνεπάγεται και αιτιακή σχέση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβρόγλου.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με τις θετικές ψήφους όλων των κομμάτων, πλην της Χρυσής Αυγής.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, σχολιάζοντας την προαιρετική εφαρμογή του νόμου της Σαρίας, δήλωσε μεταξύ άλλων σε ανάρτηση του στο Facebok, «Έπρεπε να ήμασταν τολμηρότεροι. Έπρεπε να εκλείψει κάθε εφαρμογή θρησκευτικού Δικαίου σε Έλληνες πολίτες. Έπρεπε δηλαδή να καταργηθεί πλήρως η Σαρία. Έστω και έτσι πάντως το Ποτάμι θα στηρίξει αυτό το μισό βήμα.

Γιατί όπως το έχουμε ξαναπεί, εμείς δεν πιστεύουμε στη Δευτέρα πολιτική παρουσία. Αν μπορούμε να αλλάξουμε έστω και λίγο τις ζωές των ανθρώπων, διευρύνοντας τα δικαιώματα τους, θα το κάνουμε, χωρίς άλλος υπολογισμούς».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO