Γενικά

07 Φεβρουαρίου 2018 19:09

Πολάκης στον ΑΝΤ1: πρώην στελέχη της Novartis οι προστατευόμενοι μάρτυρες

Text to Speech

Η απάντηση του Α.Γεωργιάδη. Δηλώσεις προσώπων που φέρονται ως εμπλεκόμενα στην υπόθεση, αλλά και του πρώην αντιπροέδρου της Novartis.

Πολάκης στον ΑΝΤ1: πρώην στελέχη της Novartis οι προστατευόμενοι μάρτυρες

Ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες για την υπόθεση της Novartis είναι στελέχη της ίδια της εταιρείας δήλωσε στο Καλημέρα Ελλάδα ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας.

«Οι μαρτυρικές καταθέσεις αποτελούν απόδειξη. Στελέχη της εταιρείας είναι οι μάρτυρες, που αρχίσαν να ‘κελαηδούν’ και να ‘δίνουν’, στελέχη τα οποία τα έπιασαν να έχουν μεγάλο πλουτισμό που δεν δικαιολογείται και άρχισαν να ‘κελαηδούν’. Όχι ότι είναι αγαθά παιδιά, όμως ξεκίνησαν την ιστορία», είπε σχετικά ο Παύλος Πολάκης.

Κληθείς να σχολιάσει τις κατηγορίες ότι η υπόθεση είναι κατασκευασμένη, απάντησε πως «η Novartis, όπως και πολλές φαρμακευτικές έχουν κατακλέψει τον πλανήτη και αυτήν τη στιγμή βγαίνει η βρωμιά στη δημοσιότητα».

«Εδώ και δύο χρόνια έχω αποδείξει με στοιχεία ότι τα 85 δισ. του δημόσιου χρέους είναι από το χώρο της δημόσιας Υγείας. Χθες βγήκε με στοιχεία ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα από καταβολή του ελληνικού κράτους», τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και εξήγησε τα δύο σημεία πάνω στα οποία βασίζονται τα λεγόμενά του:

«1ον .Η χώρα μας ήταν η μοναδική στον αναπτυγμένο κόσμο που τα ασφαλιστικά της Ταμεία αποζημίωναν το σύνολο της γενικής τιμής όταν το φάρμακο έμπαινε στη χώρα. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, από τα 100 ευρώ που έκανε το φάρμακο, τα Ταμεία διαπραγματεύονταν και το αγόραζαν 20 και 30 ευρώ και στην Ελλάδα 90 ή 75», είπε ο Παύλος Πολάκης και διευκρίνισε πως τις τιμές στα φάρμακα της διαμόρφωνε στην Ελλάδα το υπουργείο Εμπορίου, μέχρι και το 2010, οπότε και ανέλαβε το υπουργείο Υγείας τη διαδικασία.

«2ον .Υποτίθεται ότι παίρναμε τις τρεις φθηνότερες τιμές της ΕΕ και από εκεί βγάζαμε την πιο φτηνή, όμως έπαιρναν τις τιμές από τις τρεις πιο ακριβές χώρες.  Μετά έπαιρναν από εμάς 29 έως 50 χώρες από τη δική μας τιμή. Έτσι όλες οι φαρμακευτικές είχαν τεράστιο ενδιαφέρον να πάρουν τιμή από εδώ».

Σύμφωνα με τον Παύλο Πολάκη, «αυτά τα 85 δισ. μαζί με τα 100 δισ. των δημόσιων έργων και τα 150 δισ. των εξοπλισμών δημιούργησαν το δημόσιο χρέος».

«Στα μνημόνια μεταφέρθηκε ο καθορισμός της τιμής στο Υγείας και μπήκε οριζόντιο μαχαίρι στην φαρμακευτική δαπάνη, που είχε φτάσει αθροιστικά στα 9 δισ. που την κατέβασε στα σημερινά επίπεδα», σημείωσε και συνέχισε πως «εκεί μια σειρά δεσποζουσών εταιρειών, μεταξύ των οποίων και η Novartis ‘μίζωσε’. Μετά αξιοποίησε -και φαίνεται και περιγράφεται στη δικογραφία- για να υποστεί μικρότερες μειώσεις από άλλες εταιρείες και να πετύχει υψηλότερες τιμές σε άλλα φάρμακα».

Ερωτηθείς για το πώς γνωρίζει τα στοιχεία της δικογραφίας, ο Παύλος Πολάκης απάντησε πως «είμαι γιατρός και τα γνώριζα όλα αυτά πριν γίνω Υπουργός. Τα φάρμακα της Novartis εκτόπισαν φάρμακα άλλων εταιρειών με μη θεμιτό τρόπο», τόνισε.

«Όταν βγαίνει στη δημοσιότητα αυτό που έχεις κάνει κι όχι να απειλείς της Δικαιοσύνη», είπε απευθυνόμενος σε όσων τα ονόματα φέρονται να περιέχονται στη δικογραφία.

«Τα λέω εδώ και δύο χρόνια δημόσια όλα αυτά. Κάποιες εταιρείες, για να γλιτώσουν περνούσαν ευνοϊκές ρυθμίσεις. Αυτά είναι πράγματα που έχουν ακουστεί από το βήμα της Βουλής εδώ και δύο χρόνια», κατέληξε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας.

Novartis

Εν τω μεταξύ, στα χέρια τους έχουν αρχίσει να παίρνουν τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση της Novartis αντίγραφα της δικογραφίας. Μέχρι στιγμής από ένα αντίγραφο έχουν λάβει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, καθώς και οι κ.κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ευάγγελος Βενιζέλος και Άδωνις Γεωργιάδης.

Από το πρωί στον πρώτο όροφο της Βουλής και ειδικότερα στο γραφείο 131, όπου φυλάσσεται η δικογραφία, έχουν προσέλθει για να λάβουν γνώση ο πρώην υπουργός Υγείας επί κυβερνήσεων ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος αλλά και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Λιντζέρης.

Ολομέτωπη επίθεση στην Κυβέρνηση για προσπάθεια αποπροσανατολισμού κια συκοφάντησης της παράταξης εξαπολύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας ως "επικίνδυνο" τον Αλέξη Τσίπρα και τονίζοντας ό,τι "η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να φορά κουκούλα".

O αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας τα όσα υποστήριξε στον ΑΝΤ1 ο κ. Πολάκης τόνισε σε ανάρτηση του στο Twitter, ότι ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας "έκαψε" τους μάρτυρες, από τη στιγμή που γνωρίζει ποι είναι.

Απάντηση στην Νέα Δημοκρατία έδωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης με ανάρτηση του στο Facebook:

Πολάκης - Facebook - Novartis

Για «ατεκμηρίωτη» και «διάτρητη» δικογραφία κάνει λόγο, σε δήλωσή του για την υπόθεση Novartis, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, βλέποντας στο όλο θέμα προσπάθεια εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος προειδοποιεί ότι ψευδομάρτυρες και ηθικοί αυτουργοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με την τακτική δικαιοσύνη και ζητά να χυθεί άπλετο φως.

Νωρίτερα στο "Καλημέρα Ελλάδα" είχε μιλήσει και ο πρώην Πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, τονίζοντας ότι η όλη υπόθεση αποτελεί κλαυσίγελο και ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να κάτσει με "σταυρωμένα χέρια" ώσπου να αποδειχθεί η αθωότητα του.

Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, το όνομα του οποίου εμπλέκεται στην υπόθεση και ξεκαθάρισε πως επί της δικής του υπουργίας ο τζίρος της Novartis μειώθηκε κατά 30% και ο ίδιος ήταν αυτός που αποκάλυψε το σκάνδαλο.

Ο πρώην Υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, μιλώντας στον Real FM, έκανε λόγο για πολιτικά στημένη ιστορία με την οποία η Κυβέρνηση προσπαθεί να αποδυναμώσει τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μ. Παπασπύρου δήλωσε στο "Καλημέρα Ελλάδα" ότι πολλά από τα στοιχεία που αφορούν την υπόθεση έχουν λεηλατηθεί από τους ελεγχόμενους, αλλά παράλληλα δεσμεύτηκε ότι το πόρισμα που θα εκδοθεί θα ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis, Κωνσταντίνος Φρουζής, σε ανάρτηση του στο Facebook, κάνει λόγο για χοντροκομμένη φάρσα που θα καταπέσει σύντομα και για στημένους ψευδομάρτυρες.

Ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Γιάννης Κυριόπουλος, σχολιάζοντας τα αναγραφόμενα περί εμπλοκής του στην υπόθεση Novartis, δήλωσε πως «δύνανται να διεκδικήσουν βραβείο γελοιότητας - αν και μεταφέρουν στη πραγματική καθημερινή ζωή μια καφκική ατμόσφαιρα».

Novartis

Σκουρλέτης για Novartis: ακραία έκφραση διαφθοράς και διαπλοκής

Ως μια από τις πιο ακραίες εκφράσεις διαφθοράς και διαπλοκής, αποτύπωμα του παλαιότερου κυρίαρχου πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα, χαρακτήρισε το σκάνδαλο Novartis, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "Πρακτορείο 104,9 FM".

Ταυτόχρονα απέκρουσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης περί "στημένης υπόθεσης" και "πολιτικής δίωξης", υποστηρίζοντας ότι το σκάνδαλο δεν αποκαλύφθηκε από ελληνικούς κύκλους και μεγάλο μέρος των στοιχείων προήλθε από τις ξένες Αρχές.

Κάλεσε δε τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση να ασχοληθούν με τις απολογίες τους και ζήτησε η υπόθεση να φτάσει μέχρι τέλους και να αποδοθούν οι ευθύνες.

ΠΑΣΟΚ: πολιτική σκευωρία επιχειρεί να “στήσει”  η κυβέρνηση 

Την ίδια ώρα, επίθεση στην κυβέρνηση για το θέμα της Novartis εξαπολύει το ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας την ότι «επιχειρεί με βάση ενορχηστρωμένο σχέδιο, να «στήσει» πολιτική σκευωρία γενικότερα εις βάρος των πολιτικών της αντιπάλων, εις βάρος του ΠΑΣΟΚ και των στελεχών του, τα οποία ήδη έχουν δώσει τις απαντήσεις τους».

ΚΚΕ: το πραγματικό σκάνδαλο είναι η εμπορευματοποίηση του φαρμάκου

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στη ΕΡΤ για την υπόθεση Novartis, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «το πραγματικό σκάνδαλο είναι η εμπορευματοποίηση του φαρμάκου, όσο το φάρμακο αποτελεί κινητήριο μοχλό για τη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας, όσο είναι πανάκριβο και απλησίαστο για τους ασφαλισμένους, τα λαϊκά στρώματα και τους συνταξιούχους, είναι φανερό ότι θα υπάρχει ένας τεράστιος πόλεμος ανάμεσα στις πολυεθνικές και ποια θα αποκτήσει μεγαλύτερο κομμάτι στην πίτα».

Το Ποτάμι: Βουλή δικαιοσύνης και όχι αρένα

Το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του για την υπόθεση Novartis αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η Βουλή και ο πολιτικός κόσμος οφείλουν να διαχειριστούν το σύνολο της δικογραφίας με υπευθυνότητα και σεβασμό στις θεσμικές κοινοβουλευτικές και δικαστικές διαδικασίες. Το Ποτάμι θα εξαντλήσει όλες του τις δυνάμεις, ώστε η Βουλή να μη μετατραπεί σε ρωμαϊκή αρένα, αλλά να υπερασπιστεί την αλήθεια και την δικαιοσύνη» κα προσθέτει ότι «οι λειτουργοί της δικαιοσύνης οφείλουν να συνεχίσουν ανεπηρέαστοι το έργο τους - τόσο για τα μη πολιτικά πρόσωπα όσο και για τα πολιτικά - αν προκύψει ότι υπάρχουν ευθύνες, με την ανεξαρτησία που επιβάλλει το Σύνταγμα και η διάκριση των εξουσιών».

ΣΦΕΕ: έχουμε εμπιστοσυνη στην ελληνική δικαιοσύνη

«Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο του φαρμάκου, με κατηγορίες εμπλοκής εταιρίας μέλους του ΣΦΕΕ σε έκνομες ενέργειες, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), εκφράζει την εμπιστοσύνη του στην Ελληνική Δικαιοσύνη και υπογραμμίζει πως διαχρονικά υποστηρίζει και προάγει την τήρηση της νομιμότητας, της ηθικής προώθησης και της διαφάνειας, αντιλαμβανόμενος πλήρως ότι το βασικό ζητούμενο είναι η εύρυθμη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας και η εξασφάλιση του δικαιώματος των ασθενών στην απρόσκοπτη πρόσβαση στις αναγκαίες θεραπείες», αναφέρει ανακοίνωση του Συνδέσμου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO