Βουλή

22 Φεβρουαρίου 2018 00:53 Τελευταία ενημέρωση : -

H “καυτή” συνεδρίαση της Βουλής για την Novartis (βίντεο)

Text to Speech

Οι κόντρες επί τις διαδικασίας, οι 10 κάλπες, τα χαλασμένα μικρόφωνα και οι βρισιές. "Μύδροι" απο τα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται ως εμπλεκόμενα.

H “καυτή” συνεδρίαση της Βουλής για την Novartis (βίντεο)

Με κόντρες μεταξύ του Προεδρείου, των κομμάτων της συγκυβέρνησης και της αντιπολίτευσης ξεκίνησε η συνεδρίαση της Βουλής για την Novartis και την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται ως εμπλεκόμενα στην υπόθεση, με το κλίμα να έχει "ζεστάνει" απο το πρωί, με τις δηλώσεις βουλευτών των κομμάτων, μεταξύ των οποίων του Δημήτρη Καμμένου, ο οποίος εξέφρασε φόβους ότι "υπάρχουν βουλευτές που θα ψηφίσουν ...λανθασμένα". 

Λάδι στην φωτιά έριξε με δηλώσεις του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος λέγοντας ότι είναι προσχηματικό το ναι της ΝΔ στην σύσταση της Επιτροπής", ενώ στον Τύπο δημοσιεύθηκε και επιστολή του "πληροφοριοδότη Β" που κατέθεσε στο FBI για την Novartis

Η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, να διεξαχθεί η ψηφοφορία χωριστά για κάθε πρόσωπο, δεν δεσμεύει την Ολομέλεια είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας ότι στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης δεν υπάρχει εξειδίκευση κατά πρόσωπο και άρα "η απόφαση της Διάσκεψης είναι απολύτως λανθασμένη". 

"Αυτή η πρόταση, όπως εισάγεται, δεν αντέχει σε καμία λογική και αγγίζει τα όρια της προσωπικής συκοφάντησης",  είπε ο Νίκος Δένδιας και αναρωτήθηκε αν από την έρευνα που διενεργεί η Δικαιοσύνη προκύψουν και άλλα πολιτικά πρόσωπα, τι θα κάνει η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Γι΄αυτό, όπως υποστήριξε, πρέπει να στηθεί μια και μόνη κάλπη, προσθέτονας ότι η κυβερνητική πλειοψηφία προσπαθεί να αμνηστεύσει τυχόν ευθύνες του Παναγιώτη Κουρουμπλή και γι΄αυτό δεν πρότεινε 11 κάλπες, αλλά 10.

Βουλή - Novartis

Κόντρες για τις 10 κάλπες και τον Κουρουμπλή

"Η σημερινή διαδικασία είναι μια θλιβερή διαδικασία και το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η Ολομέλεια για να προστατεύσει το κύρος του κοινοβουλίου είναι να λάβει απόφαση για μια κάλπη", συνέχισε ο κ. Δένδιας, υποστηρίζοντας ότι γίνεται προσπάθεια να σπιλωθούν πολιτικά πρόσωπα, προειδοποιώντας ότι η ΝΔ θα επιδείξει εντονότατη αντίδραση αν η κυβερνητική πλειοψηφία επιμείνει στην πρότασή της και ζήτησε, η Ολομέλεια, ως κυρίαρχο όργανο, να αποφασίσει για μια κάλπη που θα αφορά τη σύσταση ή όχι ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

"Το πλαίσιο στο οποίο πρέπει όλοι να τοποθετηθούν είναι το Σύνταγμα ο Κανονισμός και η κοινοβουλευτική πρακτική" ανέφερε απαντώντας η Αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Βουλή - Novartis

“Η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων ήταν επί της ουσίας. Το ζήτημα που ετέθη δεν ήταν αν θα στηθούν μια ή δέκα κάλπες αλλά αν θα υπάρχει δυνατότητα ή υποχρέωση να υπάρχει για καθέναν εκ των αναφερομένων στη δικογραφία, η επιλογή του κάθε βουλευτή να ψηφίσει υπέρ ή κατά ή παρών", είπε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σημειώνοντας ότι αν υιοθετειτο η πρόταση της ΝΔ τότε και οι 10 αναφερόμενοι στη δικογραφία θα ήταν στο αντικείμενο της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης ούτως ή άλλως. 

"Με την απόφαση που έλαβε η Διάσκεψη δεν στερείται από κανέναν το δικαίωμα να μην είναι τελικά στην πρόταση, διότι η πρόταση απαιτεί 151 ψήφους θετικές για να υπαχθεί κάποιος αναφερόμενος στην έρευνα της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. Αν για όλους γινόταν πακέτο η ψηφοφορία, ανεξαρτήτως μιας ή δέκα καλπών, θα ήταν υποχρεωτικό και για τους δέκα να είναι στη διάθεση της επιτροπής ως αναφερόμενοι", σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

"Ο κ. Κουρουμπλής είναι εμπλεκόμενος; Γιατί δεν έχουμε 11 κάλπες; Δεν έχουμε, γιατί για τον κ. Κουρουμπλή η πρόταση είναι πρόταση συγκάλυψης" ανέφερε ο Μάκης Βορίδης (ΝΔ), υποστηρίζοντας ότι η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εντάσσεται στη "σκευωρία, μέρος της οποίας είναι τρεις κουκουλοφόροι μάρτυρες και γι΄αυτό στην πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν διατυπώνονται συγκεκριμένες κατηγορίες". Συνεπώς", είπε ο Μάκης Βορίδης, "πρέπει να στηθεί μια κάλπη περί της αρμοδιότητας της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης".

Βουλή - Novartis

"Θα έχουμε μια κανονική προανακριτική διαδικασία ή ξέπλυμα και τηγάνι; Εμείς προτείνουμε να έχει άπλετο χρόνο η επιτροπή για να διερευνήσει. Οι κάλπες θα έπρεπε να είναι 12. Η υπόθεση αφορά την πολιτική ηγεσία, συμπεριλαμβανομένων των Παναγιώτη Κουρουμπλή και Ανδρέα Ξανθού. Εμείς θέλουμε προανακριτική επί της ουσίας", είπε ο Γιάννης Κουτσούκος, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Παρασκευόπουλος: να διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψήφου 

"Το ζήτημα που εξετάζεται εδώ, δεν είναι in rem. Εξετάζονται ευθύνες που είναι ατομικές", υποστήριξε ο Νίκος Παρασκευόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ό,τι πρέπει να διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψήφου. Αν δηλαδή, κάποιο από τα αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα, που είναι εν ενεργεία βουλευτής, κάνει χρήση του δικαιώματος να ψηφίσει για υπόλοιπα, δεν διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου.

Βουλή - Novartis

"Η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί μέχρι τέλους και να μην καταλήξει σαν την υπόθεση Παπαντωνίου. Ανεξάρτητα αν έχουν παραγραφεί ή όχι τα αδικήματα, θα γίνει κανονική διαδικασία. Οι κουκούλες θα πρέπει να βγουν. Θα κληθούν μάρτυρες. Αν στην πορεία προκύψουν και άλλα πρόσωπα θα διευρυνθεί η έρευνα. Αν έχετε σκοπό να πάτε να κλείσετε την υπόθεση άρον άρον, εμείς σε τέτοιο θέατρο συμμετοχή δεν θα έχουμε" είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή πρέπει να εξετάσει όλα τα αδικήματα, ανεξάρτητα αν έχουν παραγραφεί, διότι ο λαός πρέπει να μάθει ότι το φάρμακο εντάσσεται στον τζόγο της αγοράς και ότι η ζωή του βρίσκεται στα χέρια των πολυεθνικών.

"Η Βουλή δεν αντιμετωπίζει όλα τα αναφερόμενα πρόσωπα στη δικογραφία μαζί αλλά χωριστά. Είμαστε σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων", είπε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Γ. Λαζαρίδης, αποδίδοντας την διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις ενστάσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σε επικοινωνιακά τερτίπια και παρελκυστική τακτική.

"Δεν μπορεί να ονομάζουμε κουκουλοφόρους τους προστατευόμενους μάρτυρες. Θα έρθει η ώρα που θα αποκαλυφθούν και θα μιλήσουν" είπε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης, συμπληρώνοντας "εμείς θέλουμε να βγουν όλα στο φως". Όπως τόνισε, πρέπει να υπάρξει μια κάλπη για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να συγκροτηθεί επιτροπή και μια δεύτερη κάλπη για όλα τα αναφερόμενα στη δικογραφία πρόσωπα.

Βουλή - Novartis

"Όταν λέμε όλα στο φως ή το εννοούμε ή είναι καραμέλα και στάχτη στα μάτια" είπε ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι και τόνισε ότι προέχει να ερευνηθεί και το ζήτημα της φαρμακευτικής δαπάνης και το ζήτημα της τυχόν εμπλοκής πολιτικών προσώπων. Για την απουσία του Π. Κουρουμπλή σχολίασε ότι "η κυβερνητική πλειοψηφία δεν μπορεί, "κατά το Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει", να τον αφαιρεί από την πρότασή της", ενώ κατέληξε λέγοντας "Ερευνα από το α στο ω χωρίς χειραγώγηση της Βουλής ή της Δικαιοσύνης" και πρότεινε μια κάλπη για να αποφασιστεί η συγκρότηση ή μη ειδικής επιτροπής.

Τελικώς, απορρίφθηκε δια εγέρσεως από την πλειοψηφία η πρόταση της αντιπολίτευσης να στηθεί μια αντί για 10 κάλπες στη μυστική ψηφοφορία για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της Novartis.

Τα χαλασμένα μικρόφωνα και οι βρισιές

Μαζί με όλα τα άλλα, η Βουλή αντιμετωπίζει και πρόβλημα με τα μικρόφωνα. Ήταν όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς ζήτησε τον λόγο για να μιλήσει απο τα έδρανα. Το μικρόφωνο εκεί δεν λειοτυργούσε, του είπαν να ανέβει στο βήμα, όπου όμως επίσης το μικρόφωνο δεν λειτουργούσε, αναγκάζοντας το Προεδρείο να διακόψει την συνεδρίαση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η βλάβη, όπερ και εγένετο.

Ένταση υπήρξε όταν ακούστηκε η φράση «αϊ στο διάολο». Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι στα πρακτικά αναφέρεται ότι το είπε στον Χαράλαμπο Αθανασίου η Αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου. Εκείνη το αρνήθηκε και η πρόταση θα διαγραφεί από τα πρακτικά.

Σε γραπτή δήλωση που διένειμε αργότερα η κ. Χριστοδουλοπούλου αρνείται κατηγορηματικά ό,τι χρησιμοποίησε υβριστική έκφραση κατά του βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, αναφέροντας χαρακτηριστικά «κάποιοι ενδεχομένως μου την έχουν στημένη, αλλά η συγκεκριμένη κατασκευή καλό είναι να μην τους οδηγεί να θεωρούν ότι μπορεί να την αξιοποιήσουν για να με πλήξουν».

Οι τοποθετήσεις των πολιτικών προσώπων

Τα αίματα οξύνθηκαν απο όσα είπε απο το βήμα της Βουλής ο Αν. Υπ. Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, που προκάλεσαν την έκρηξη του Αδωνι Γεωργιάδη και του Χαράλαμπου Αθανασίου απο την Νέα Δημοκρατία

Μετά απο τις αγορεύσεις των εισηγητών, έφθασε η ώρα των πολιτικών προσώπων που φέρονται ως εμπλεκόμενα στην υπόθεση και για τα οποία συζητείται η σύσταση της Επιτροπής, στην σκιά της επίθεσης της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελεών κατά της Βασιλικής Θάνου για την παρέμβαση της στην υπόθεση Novartis.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος κατέθεσε υπόμνημα, καθώς βρίσκεται στο εξωτερικό για να συναντήσει τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Στην ομιλία του ο Γιάννης Στουρνάρας εξαπέλυσε μύδρους για όσους, όπως είπε, συκοφαντούν τον ίδιο και την σύζυγό του, τονίζοντας ότι η όλη υπόθεση σε ότι αφορά το πρόσωπο του έχει στηριχθεί σε "αιχρές συκοφαντίες απο ψευδολόγους κουκουλοφόρους".

Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία, ο Παναγιώτης Πικραμμένος αποποιήθηκε κάθε μομφής, λέγοντας χαρακτηριστικά "περιμένα περισσότερο σεβασμό για όσους κρατήσαμε την χώρα όρθια"

Βουλή - Novartis

Eξοργισμένος εμφανίστηκε ο Γιώργος Κουτρουμάνης, τονίζοντας "είμαι απόλυτα καθαρός, ουδεμία σχέση έχω με το συγκεκριμένο ή άλλο σκάνδαλο".

Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, επίσης αρνήθηκε κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά "αν είχε την παραμικρή ενοχή, δεν θα τολμούσα να εμφανιστώ".

Απο πλευράς του, ο Αδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε ότι θέλει να οδηγηθεί στο ακροατήριο η υπόθεση και να δικαστεί, ενώ επιτέθηκε στον Πρωθυπουργό και δη στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, κατηγορώνοντας τους ότι "έστησαν την υπόθεση"

«Δεν έλαβα καμία απόφαση που να ζημίωσε το κράτος» δήλωσε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, και τόνισε πως αυτός αποκάλυψε τις αθέμιτες πρακτικές που χρησιμοποιούσε η Novartis.

"Η κυβέρνηση αναζητα την εύκολη διαφυγή" τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και χαρακτήρισε την υπόθεση Novartis ως τη "μεγαλύτερη και προχειρότερη σκευωρία της μεταπολίτευσης". 

"Δεν ήρθα για να απαντήσω στις άθλιες συκοφαντίες. Δεν ήρθα για να απολογηθώ. Ήρθα για να καταγγείλω", τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Χαρακτήρισε την υπόθεση Novartis ως τη "μεγαλύτερη πολιτική σκευωρία από συστάσεως ελληνικού κράτους και κατέληξε λέγοντας: "Θα σας νικήσουμε και στο τέλος θα λογοδοτήσετε".

Κόντρα Σαμαρά με Βούτση και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ 

Ο Αντώνης Σαμαράς εκνευρίστηκε όταν ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, του έκανε σύσταση για τον χρόνο. «Πόση ώρα θα μιλήσετε;», τον ρώτησε, με τον πρώην πρωθυπουργό να απαντά «όσο χρειάζεται… θα κατέβω όταν τελειώσω. Κακώς ρωτήσατε».
Μόλις λίγα λεπτά αργότερα, υπήρξε νέα ένταση όταν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε στον Αντώνη Σαμαρά «το παραχ@@@τε». Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς του είπε χαρακτηριστικά «πες το δυνατά αν είσαι άντρας!».

«Κατηγορώ τον πρωθυπουργό ως ενορχηστρωτή αυτής της άθλιας πλεκτάνης», υπογράμμισε o Ανδρέας Λοβέρδος στη Βουλή. Ζήτησε να ανοίξουν οι λογαριασμοί του και σημείωσε ότι καταθέτει μήνυση κατά των τριών «κουκουλοφόρων» και κατά παντός ηθικού αυτουργού. 

Οι πολιτικοί αρχηγοί

Η εντολή του ελληνικού λαού τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015 "ήταν και μια εντολή να αποδώσουμε δικαιοσύνη, να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αναδειχτούν οι ευθύνες του παλιού πολιτικού συστήματος για την μνημονιακή τραγωδία", σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Διαβεβαίωσε ότι "δεν πρόκειται να αγνοήσουμε την εντολή του ελληνικού λαού όσο κι αν προσπαθείτε να μας εκφοβίσετε με μηνύσεις και απειλές και με ειδικά δικαστήρια". "Εμείς είμαστε από άλλο υλικό, δεν τρομάζουμε", τόνισε, για να υπογραμμίσει ότι "κανείς δεν πρόκειται να τρομοκρατηθεί., ούτε εγώ, ούτε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ούτε η ελληνική δικαιοσύνη, ούτε και οι μάρτυρες, προστατευόμενοι και μη, που ξαφνικά τους ονομάσατε κουκουλοφόρους".

«Σε μια Δημοκρατία δεν μπορείτε “να τελειώσετε” τους πολιτικούς σας αντιπάλους όσο και να το προσπαθείτε», δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Εσείς θα τελειώσετε πολιτικά κ. Τσίπρα. Με τον μόνο τρόπο που αλλάζουν οι κυβερνήσεις στις Δημοκρατίες. Με εκλογές. Με μία κάλπη και όχι με δέκα, όπως κάνετε σήμερα», πρόσθεσε και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι είναι επικίνδυνη όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για τη Δημοκρατία.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικης Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά ξεκαθάρισε πως: Λέμε ναι στη σύσταση μιας επιτροπής με πλήρη ανακριτικά καθήκοντα που θα έχει τη δυνατότητα να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση για όλους και για όλα» και πρόσθεσε: «Ποτέ δεν αρνηθήκαμε την έρευνα αλλά με τη Δικαιοσύνη ανεπηρέαστη, χωρίς παρακρατικές μεθόδους και συνεργασία με τον κίτρινο Τύπο».

Το ΚΚΕ θα ψηφίσει για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής και θα προσπαθήσει μέσα από τη συμμετοχή του σε αυτή να έλθει στο φως η αλήθεια, κατέστησε σαφές ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Η διερεύνηση, πρόσθεσε, πρέπει να αφορά σε όλους τους εμπλεκόμενους στην αγορά του φαρμάκου υπουργούς.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO