Διπλωματία

21 Μαρτίου 2018 07:24

Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο για την υπόθεση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών

Text to Speech

Για πρακτικές "εξπρές μεσονυκτίου" κατηγόρησε την Τουρκία ο Καμμένος. Ηχηρό μήνυμα Πάιατ στην Άγκυρα. Επιστολή Σαββίδη στον Πούτιν.

Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο για την υπόθεση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών

Έντονο είναι το διπλωματικό παρασκήνιο, στην υπόθεση της κράτησης, των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι παραμένουν για 21η ημέρα κρατούμενοι σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη.

Ο Πάνος Καμμένος σε δηλώσεις του, μετά την συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπραέριξε «ρουκέτες» στην υπόθεση. Μίλησε για «εξπρές του μεσονυχτίου» και σε ό,τι αφορά στον χρόνο απελευθέρωσής τους επέλεξε ρόλο πυθίας… 

«Η διαδικασία μπορεί να είναι πολύ σύντομη ή να αργήσει πάρα πολύ, καθώς η Τουρκία λειτουργεί με λογικές Express Μεσονυχτίου», ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας, ενώ υπερασπίστηκε και τα περί ομηρίας, λέγοντας ότι τον ίδιο όρο χρησιμοποίησε και ο Νίκος Κοτζιάς. Όλα αυτά ενώ φαίνεται ότι υπάρχει έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, με παρεμβάσεις σε διεθνές επίπεδο, όπως εκείνη της Καγκελαρίου Μέρκελ προς τον Ερντογάν.

Επισήμως πάντως η Κυβέρνηση χαρακτηρίζει το θέμα διμερές, όπως υπογράμμισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος που έκανε λόγο για διπλωματικές πρωτοβουλίες προκειμένου η επιστροφή να γίνει το ταχύτερο.  

Ηχηρή ήταν ωστόσο η παρέμβαση του Αμερικανού Πρέσβη που βρέθηκε στην Ανδραβίδα για την άσκηση Ηνίοχος. Ο Τζέφρι  Πάιατ είπε ότι «οι ΗΠΑ είναι πλήρως αφοσιωμένες στο ζήτημα των δυο στρατιωτικών», τονίζοντας – σε διπλωματική γλώσσα - ότι η χώρα του βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας.

Το θέμα της τουρκικής επιθετικότητας έθεσε στον Εμίρη του Κατάρ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητώντας και την παρέμβασή του στο θέμα των δυο αξιωματικών.

Επιστολή Σαββίδη στον Πούτιν 

Με το… όπλο παραπόδα και ο Ιβάν Σαββίδης που με αφορμή την επανεκλογή Πούτιν έστειλε στον Τσάρο της Ρωσίας επιστολή με την οποία του ζητά παρέμβαση για τον άμεσο επαναπατρισμό τους. 

«Γνωρίζοντας τη στάση σας απέναντι σε τέτοιες καταστάσεις που οδηγούν σε όξυνση και πολιτικές πιέσεις, ζητούμε ειλικρινά την προσωπική σας αρωγή για την επίλυση αυτού του ευαίσθητου ζητήματος για όλους τους Έλληνες», αναφέρει ο κ. Σαββίδης στην επιστολή του. 

Επεισόδιο στον Έβρο 

Εν τω μεταξύ, μερικές εκατοντάδες μέτρα απ' το σημείο σύλληψης των δυο στρατιωτικών, στον συνοριακό σταθμό στις Καστανιές στον Έβρο, σήμανε νέος συναγερμός τη νύχτα της Δευτέρας όταν απ' τη μεριά της Τουρκίας ακούστηκαν πυροβολισμοί και ένας άνδρας πέρασε τρέχοντας τα σύνορα.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα μια παρέα τεσσάρων μεθυσμένων ανδρών επιχείρησε να περάσει τα σύνορα. Οι τρεις συνελήφθησαν, ωστόσο ο τέταρτος πέρασε σε ελληνικό έδαφος. Ο 40χρονος παραδόθηκε στους Έλληνες αστυνομικούς.      

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO