Γενικά

27 Μαρτίου 2018 13:10

Αποσύρθηκε το Νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

Text to Speech

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ανακοίνωσε την απόσυρση του Νομοσχεδίου, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν.

Αποσύρθηκε το Νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

Με μια λιτή δήλωση που αναρτήθηκε στην σελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Υπουργός Ευάγγελος Αποστόλου, ανακοίνωσε την απόσυρση, προς το παρόν, του Νομοσχεδίου για τα ζώα, που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

«Το Νομοσχέδιο για τα Δεσποζόμενα και Αδέσποτα Ζώα Συντροφιάς, αποσύρεται προς το παρόν από τη διαβούλευση, προκειμένου να επανεξεταστούν ζητήματα που αναδείχθηκαν από την ως τώρα διαδικασία. Θα επανέλθει όταν επαναδιαμορφωθούν οι σχετικές διατάξεις», αναφέρει ο κ. Αποστόλου.

Νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, λέγοντας πως «η θύελλα αντιδράσεων έπρεπε να σηκώνεται τόσες δεκαετίες όταν βλέπαμε τα ζωάκια εγκαταλελειμμένα στους δρόμους».

Μιλώντας στον Real FM, ο κ. Τσιρώνης τόνισε επίσης, «δεν είναι εισπρακτικός ο νόμος, είχαμε καθολικό αίτημα από τις φιλοζωικές οργανώσεις να επιβάλλουμε καθολική στείρωση, αυτό θα ήταν αντισυνταγματικό, γι' αυτό βάλαμε ένα ισχυρό οικονομικό κίνητρο, να στειρώσει ο κόσμος τα ζώα του για να μειωθούν οι γεννήσεις. Αν θέλουμε να έχουμε αστείρωτα ζώα πρέπει να πληρώνουμε και το κόστος στην κοινωνία. Ο φιλόζωος και ο εθελοντής δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Τους καλώ όλους να διαβάσουν το νομοσχέδιο».

Αλλά και οι Οικολόγοι Πράσινοι, από τους οποίους προέρχεται ο κ. Τσιρώνης, ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου και πρότειναν να γίνει διαβούλευση με «αυτούς που ασχολούνται καθημερινά με την προστασία των ζώων, τους ίδιους τους φιλοζωικούς φορείς».

Από την πλευρά της, η Ζωή Κοντού, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, μιλώντας επίσης στον Real FM, τόνισε μεταξύ άλλων: «Άκουσα τον κ. Τσιρώνη. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι ο άνθρωπος δεν ξέρει για τι πράγμα μιλάει, διότι και ο ίδιος μέσα στα λεγόμενα του είχε ασάφειες. Όλο το νομοσχέδιο βρίθει αντιφάσεων και είναι γεμάτο από αντικρουόμενες και αλληλοσυγκρουόμενες διατάξεις».

Με φιλοζωϊκές οργανώσεις είχε σήμερα συνάντηση ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτισε την απόσυρση του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς που εισηγήθηκε η Κυβέρνηση και δεσμεύτηκε για την επανεκκίνηση του διαλόγου από μηδενική βάση και σε συνεννόηση με όλους τους αρμόδιους φορείς.

Κυριάκος Μητσοτάκης - συνάντηση - φιλοζωϊκές οργανώσεις

Τόσο οι εκπρόσωποι των φιλοζωϊκών οργανώσεων, όσο και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, συμφώνησαν ότι κεντρικοί στόχοι οποιασδήποτε νομoθετικής πρωτοβουλίας πρέπει -μεταξύ άλλων- να είναι η προστασία των ζώων, η μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων καθώς και η εκπαίδευση και ενημέρωση των ιδιοκτητών. Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, αναγκαία προϋπόθεση είναι η υιοθέτηση καλών πρακτικών για την καταγραφή, τη σήμανση και ο έλεγχος των γεννήσεων με τη συνεργασία Δήμων, φιλοζωϊκών οργανώσεων και επιστημονικής κοινότητας.

Ποτάμι: νίκησε ο Αζόρ

Το Ποτάμι σε ανακοίνωση του αναφέρει «το νομοσχέδιο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για τα ζώα ήταν ένα ακατάλληλο νομοσχέδιο. Αποδεικνύει την προχειρότητα με την οποία συνηθίζουν να νομοθετούν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η διαχείριση και η προστασία κατοικίδιων και αδέσποτων ζώων απαιτεί διάλογο, σχέδιο και ευαισθησία στην πράξη. Η δε υποχώρηση της κυβέρνησης, μετά τη γενική κατακραυγή, αποδεικνύει, σε κάθε περίπτωση, τη χρησιμότητα της δημόσιας διαβούλευσης (opengov), την οποία, κατά κανόνα, παρακάμπτουν οι κυβερνώντες». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO