Διπλωματία

12 Απριλίου 2018 13:38

Συνάντηση Καμμένου - Πάιατ για την κρίση στην Συρία

Text to Speech

Συνάντηση στο Πεντάγωνο του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα με τον Πάνο Καμμένο παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Στην "ατζέντα" η κρίση στην Συρία.

Συνάντηση Καμμένου - Πάιατ για την κρίση στην Συρία

Του Χρήστου Μαζανίτη

 Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, συνοδευόμενος από Αμερικανούς αξιωματικούς βρίσκεται στο ελληνικό Πεντάγωνο, όπου έχει συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη. 

Πρόκειται για συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου Ελλάδας - Ηνωμένων Πολιτειών και όπως γίνεται αντιληπτό το κύριο θέμα της συνάντησης είναι η διαφαινόμενη αμερικανική επέμβαση στην Συρία, με τις συμμαχικές δυνάμεις.

Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Αμερική αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο καλύτερο ιστορικά επίπεδο και ανάμεσα στα άλλα συζητούνται οι διευκολύνσεις που θα παράσχει η χώρα μας για τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Μόλις προχθές είχαμε κι άλλη επίσκεψη στο πεντάγωνο, από τον Αμερικανό πτέραρχο Τοντ Γουόλτερς, που συναντήθηκε με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τον Αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας, μία συνάντηση που κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν.

Υπάρχει μία εκκρεμότητα τυπικής φύσης για το αεροδρόμιο της Λάρισας, στο οποίο ήδη έχουν εγκατασταθεί και επιχειρούν τα νέα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη Reaper.

Καμμένος - Πάιατ - Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Την ίδια στιγμή, στο Καστέλι του Ηρακλείου, οι ΗΠΑ έχουν ήδη προσγειώσει δύο κατασκοπευτικά αεροσκάφη, όπως φαίνονται και στις φωτογραφίες που δημοσιεύει το e-kriti.gr. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, αυτού του τύπου τα αεροσκάφη έχουν επιχειρήσει κατά το παρελθόν σε Ιράκ και Αφγανιστάν, χρησιμοποιούνται σε αποστολές επιτήρησης και αναγνώρισης με ειδίκευση στο ξετρύπωμα των κινήσεων ανταρτών.

Καμμένος - Πάιατ - Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Όμως, στην συνάντηση του Τζέφρι Πάιατ με τον Πάνο Καμμένο στο Υπουργείο τίθεται και το ζήτημα της Τουρκικής προκλητικότητας, στο οποίο έχει προστεθεί το επεισόδιο στην νήσο Ρω, όπως επίσης και η φυλάκιση για 43η ημέρα σήμερα των Ελλήνων αξιωματικών στην Αδριανούπολη χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Καμμένος - Πάιατ - Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Φαίνεται, όμως, ότι η ελληνική πλευρά θέτει στην ατζέντα των συζητήσεων και το ζήτημα προμήθειας Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών από τις ΗΠΑ, υπό την μορφή της δωρεάς. Πρόκειται για τα MQ Predator τα οποία αποσύρει σιγά σιγά η Αμερική από το οπλοστάσιό της, τα οποία δεν έχουν μόνο τον ρόλο της επιτήρησης του εναέριου χώρου αλλά μπορούν να φέρουν και οπλισμό, ικανό να πλήξει τους εχθρικούς στόχους. Η Ελλάδα θα ήθελε 5 έως 10 τέτοιου είδους αεροσκάφη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO