Βουλή

02 Μαΐου 2018 16:46

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την αναδοχή και την υιοθεσία

Text to Speech

Παρά τις έντονες αντιδράσεις που είχε προκαλέσει το άρθρο που αφορούσε τα ομόφυλα ζευγάρια.

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την αναδοχή και την υιοθεσία

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής του το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τα «μέτρα για την Προώθηση των Θεσμών της Αναδοχής και Υιοθεσίας».

Υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Το Ποτάμι. Η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Ένωση Κεντρώων εξέφρασαν επιφυλάξεις, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε “παρών” και η Χρυσή Αυγή καταψήφισε.

Υπενθυμίζεται ότι έντονες αντιδράσεις ακόμη και βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας είχε προκαλέσει το άρθρο που επιτρέπει σε ομόφυλα ζευγάρια να γίνονται ανάδοχοι γονείς.

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, λαμβάνοντας υπόψη σχετικές παρατηρήσεις που είχαν εκφραστεί τόσο από φορείς όσο και από κόμματα, προχώρησε σε ορισμένες βελτιωτικές αλλαγές. Έτσι, μεταξύ άλλων καταργείται και δεν θα ισχύσει το ανώτατο όριο ηλικίας σε περιπτώσεις συγγενικής αναδοχής, ενώ επεκτείνεται η οικονομική ενίσχυση του αναδόχου και κατά τη στρατιωτική θητεία του παιδιού.

Πάντως, η Θεανώ Φωτίου εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι η αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης θα «περάσει» από την Ολομέλεια της Βουλής και σε συνομιλία της με τους δημοσιογράφους εκτίμησε ότι οι «αντάρτες» του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πολύ λιγότεροι από τους περίπου δέκα που φάνηκε να διαφωνούν.

Έχοντας ήδη αποσπάσει τη θετική ψήφο του Ποταμιού, η αναπληρωτής υπουργός Εργασίας «διεκδικεί» και τις ψήφους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που φαίνεται διχασμένη και δηλώνει «επιφυλακτική». Άλλωστε, αρκετοί βουλευτές φαίνεται πως εμμένουν στην άποψη καταψήφισης κάθε διάταξης με την οποία διαφωνούν οι ΑΝΕΛ. Η κ. Φωτίου σε μια κίνηση καλής θέλησης, έκανε δεκτές τις περισσότερες από τις προτάσεις που κατέθεσε η Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Το επίμαχο άρθρο στηρίζουν μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι, ενώ το καταψηφίζουν η ΝΔ που ζήτησε την απόσυρσή του, οι ΑΝΕΛ, η Ένωση Κεντρώων, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO